Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τετάρτη, 06 Απριλίου 2005 07:01

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές, μετά την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου για τρίτη ημέρα, μειώνοντας τις ανησυχίες, ότι το υψηλότερο κόστος των καυσίμων, θα περιορίσει την ανάπτυξη των εταιρικών κερδών. Οι μετοχές της Canon Inc. και της Hyundai Motor Co., οδηγούσαν την άνοδο.

«Η διόρθωση στις τιμές του αργού πετρελαίου, οπωσδήποτε είναι ιδανική για τις μετοχές, καθώς οι υψηλότερες τιμές του, ήταν ένας μεγάλος πονοκέφαλος», ανέφερε ο Koichi Ogawa, ο οποίος διαχειρίζεται περίπου 28 δισ. δολ. σε μετοχές με την Daiwa SB Investments Ltd. «Οι μετοχές των εταιρειών, οι οποίες βασίζονται στις δαπάνες των καταναλωτών, θα ευνοηθούν τα μέγιστα», συμπλήρωσε.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 900 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, κέρδιζε 0,8%, φθάνοντας στις 100,56 μονάδες, στις 12:03' μ.μ., ώρα Τόκυο. Ο δείκτης Nikkei 225 στην Ιαπωνία, αναρριχήθηκε κατά 0,6%, φθάνοντας στις 11.838,62 μονάδες.

Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200, σημείωσε άνοδο 0,5%. Τα υψηλότερα κέρδη σημείωναν οι μετοχές της National Australia Bank, μετά την απροσδόκητη απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας να διατηρήσει αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια δανεισμού.

Ολοι οι άλλοι δείκτες στις ανοιχτές αγορές της περιφέρειας κινούντο ανοδικά, εκτός από τους δείκτες στη Σιγκαπούρη, την Κίνα, τη Μαλαισία και τις Φιλιππίνες.

Οι μετοχές των εταιρειών ενεργείας, συμπεριλαμβανομένης της Nippon Oil Corp. και της Santos Ltd., κινήθηκαν πτωτικά, μετά τη χθεσινή δήλωση του διοικητή της Federal Reserve των ΗΠΑ, Alan Greenspan, ότι η φρενήρης άνοδος των τιμών ενεργείας, ενδέχεται να περιοριστεί εξ αιτίας της αύξησης των αποθεμάτων πετρελαίου.

Το αργό πετρέλαιο, για τα συμβόλαια του Μαΐου, υποχώρησε 0,6%, φθάνοντας στα 55,68 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές - μετά τη συνεδρίαση - συναλλαγές, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης. Τα συμβόλαια, υποχώρησαν 2,1% κατά τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις, μετά την αναρρίχησή τους στα επίπεδα ρεκόρ των 58,28 δολ. το βαρέλι, στις 4 Απριλίου.

«Η πτώση στις τιμές πετρελαίου, θα βοηθήσουν στην ενδυνάμωση της αισιοδοξίας για τις μετοχές των εταιρειών, ειδικότερα των εξαγωγικών», ανέφερε ο Yutaka Miura, στέλεχος της Shinko Securities Co., στο Τόκυο, συμπληρώνοντας: «Τα σχόλια του Greenspan, καταδεικνύουν ότι η άνοδος των τιμών του πετρελαίου, δεν ήταν παρά παροδική».

Οι μετοχές της Canon, η οποία πέρυσι, πραγματοποίησε περίπου το 70% των εσόδων της στο εξωτερικό, σημείωναν άνοδο 1,6%, φθάνοντας στις 5.890 γιέν η μία. Οι μετοχές της Hyundai, της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας της Ν. Κορέας, αναρριχήθηκαν κατά 2,5%, φθάνοντας στις 57.000 ουόν η μία. Τρία στα τέσσερα αυτοκίνητα, που παρήγαγε πέρυσι η Hyundai, πουλήθηκαν εκτός Κορέας, σύμφωνα με τα πρόσφατα αποτελέσματα της εταιρείας.

Οι μετοχές της AU Optronics Corp., της μεγαλύτερης εταιρείας που παράγει επίπεδες οθόνες για κομπιούτερ και τηλεοράσεις στην Ταϊβάν, κέρδιζαν 1,9%, φθάνοντας στα 49,30 δολ. Ταϊβάν, η μία.

Στην Αυστραλία, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Ian Macfarlane, διατήρησε αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια δανεισμού και στα υψηλότερα επίπεδα τεσσάρων ετών, στο 5,5%, καταδεικνύοντας, ότι η αύξησή τους, κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας τον περασμένο μήνα, ήταν αρκετή για να περιορίσει τον πληθωρισμό. Συνολικά 18 από τους 23 οικονομικούς αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν, ότι ο Macfarlane θα ανακοίνωνε αύξηση των επιτοκίων, κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας.

Οι μετοχές της National Australia Bank, της μεγαλύτερης δανείστριας της Αυστραλίας, σημείωναν άνοδο 1%, φθάνοντας στα 28,93 δολ. Αυστραλίας η μία. Οι μετοχές της Commonwealth Bank of Australia, της δεύτερης σε μέγεθος τράπεζας της χώρας, κέρδιζαν επίσης 1%, σημειώνοντας άνοδο για έκτη συνεχόμενη ημέρα κατά 3,6%, φθάνοντας στα 35,73 δολ. Αυστραλίας η μία. Ο βιομηχανικός κλάδος, ο οποίος συμπεριλαμβάνει και τις τράπεζες, αποτέλεσε τα 2/3 των συνολικών κερδών του δείκτη.

Οι μετοχές της Coles Myer Ltd., της μεγαλύτερης εταιρείας λιανικής πώλησης της Αυστραλίας, κέρδιζαν 0,5%, φθάνοντας στα 9,48 δολ. Αυστραλίας η μία.

«Οι τραπεζικές μετοχές κινούνται ανοδικά, επειδή η πιστωτική ανάπτυξη είναι πιθανόν να ευνοηθεί», ανέφερε ο Troy Angus, ο οποίος διαχειρίζεται 32 δισ. δολ. σε μετοχές, με την BT Financial Group, στο Σύδνεϋ, συμπληρώνοντας: «Οι μετοχές των εταιρειών λιανικής πώλησης, όπως της Coles Myer, θα ευνοηθούν, επειδή οι καταναλωτές θα είναι πιο πρόθυμοι να ξοδέψουν χρήματα στα πολυκαταστήματα, εάν το κόστος δανεισμού μετρητών δεν θα κινηθεί ανοδικά».

Ο δείκτης των μετοχών των εταιρειών ενεργείας, ήταν ο μοναδικός χαμένος, μεταξύ των 10 δεικτών, που απαρτίζουν τον περιφερειακό δείκτη.

Οι μετοχές της Nippon Oil, της μεγαλύτερης εταιρείας διΰλισης πετρελαίου της Ιαπωνίας, υποχωρούσαν 1,3%, φθάνοντας στα 792 γιέν η μία. Οι μετοχές της Santos, της τρίτης μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου της Αυστραλίας, υποχωρούσαν 0,4%, φθάνοντας στα 9,53 δολ. Αυστραλίας η μία.

Οι μετοχές της SK Corp., της μεγαλύτερης εταιρείας διΰλισης πετρελαίου της Ν. Κορέας, σημείωναν απώλειες 0,6%, φθάνοντας στα 64.600 ουόν η μία και της S-Oil Corp. της τρίτης σε μέγεθος εταιρείας διΰλισης της χώρας, έχαναν 2,8%, φθάνοντας στα 80.700 ουόν η μία. Οι μετοχές της China Petroleum & Chemical Corp., η οποία παράγει τα 2/3 των καυσίμων της χώρας, έχαναν 1,6%, φθάνοντας στα 3,125 δολ. Αυστραλίας η μία.

Στη Μαλαισία, ο Kuala Lumpur Composite Index, όδευε να κλείσει στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 29 Οκτωβρίου, καθώς η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά πάσα πιθανότητα με τους χαμηλότερους ρυθμούς σε χρονικό διάστημα τριών ετών, τον Φεβρουάριο.

Οι βιομηχανίες παραγωγής, οι εταιρείες κοινής ωφελείας και οι μεταλλουργίες, αύξησαν κατά πάσα πιθανότητα τον Φεβρουάριο την παραγωγή τους κατά 2,8%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, όπως εκτιμούν 14 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, έναντι αύξησης 2,9% τον Ιανουάριο, τη χαμηλότερη αύξηση, σε χρονικό δάστημα 34 μηνών. Η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας, θα ανακοινώσει αύριο τα στοιχεία για την βιομηχανική παραγωγή.

Οι μετοχές της κρατικής εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικής ενεργείας της Μαλαισίας, Tenaga Nasional Bhd., υποχωρούσαν 2,9%, φθάνοντας στα 10 ρίνγκιτ η μία. Οι μετοχές της YTL Corp., της μεγαλύτερης κατασκευαστικής εταιρείας της χώρας και ιδιοκτήτριας της τρίτης μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικής ενεργείας, σημείωναν απώλειες 0,9%, φθάνοντας στα 5,65 ρίνγκιτ η μία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα