Αυστραλία: Απροσδόκητη απόφαση για διατήρηση των επιτοκίων

Τετάρτη, 06 Απριλίου 2005 07:20

ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΑ διατήρησε - προς έκπληξη όλων - τα βασικά επιτόκια δανεισμού, η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας, καθώς επιχειρηματίες και πολιτικοί επεσήμαναν, ότι, το κόστος δανεισμού στα υψηλότερα επίπεδα τεσσάρων ετών, θα περιορίσει τη ζήτηση και τον πληθωρισμό.

Τα κρατικά ομόλογα και οι μετοχές σημείωσαν άνοδο, τη στιγμή που το δολάριο της Αυστραλίας κινήθηκε πτωτικά, μετά την απόφαση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Ian Macfarlane, να διατηρήσει αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια δανεισμού, στο 5,5%. Συνολικά 18 από τους 23 οικονομικούς αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν, ότι η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας, θα προχωρούσε σε αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδα.

Eταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της National Australia Bank Ltd. και της Freedom Group Ltd., είπαν, ότι δεν επιβάλλονται υψηλότερα επιτόκια, επειδή η ανάπτυξη της οικονομίας Αυστραλίας, ύψους 798 δισ. δολ. Αυστραλίας (610 δισ. δολ. ΗΠΑ), της πέμπτης σε μέγεθος οικονομίας της περιφέρειας Ασίας-Ειρηνικού, συρρικνώνεται. Ο δείκτης της εμπιστοσύνης των καταναλωτών υποχώρησε σε επίπεδα ρεκόρ, μετά την αύξηση των επιτοκίων τον Μάρτιο και για πρώτη φορά σε χρονικό διάστημα 15 μηνών.

«Η Κεντρική Τράπεζα, έστειλε το μήνυμα με την τελευταία αύξηση των επιτοκίων και ο κόσμος το έλαβε», ανέφερε ο Rod Walker, διευθύνων σύμβουλος της Freedom Group, εταιρείας λιανικής πώλησης επίπλων με 180 καταστήματα στην Αυστραλία, σε συνέντευξή του. «Η ζήτηση υποχώρησε, οπότε δεν υπάρχει λόγος για μία νέα αύξηση των επιτοκίων, η οποία είναι απολύτως περιττή», κατέληξε.

Η απόδοση 6,25% των ομολόγων που λήγουν τον Απρίλιο του 2015, υποχώρησε κατά έξι μονάδες βάσης, στο 5,56% και στα χαμηλότερα επίπεδα τεσσάρων εβδομάδων. Μία μονάδα βάσης ισούται με 0,01 της ποσοστιαίας μονάδας. Ο δείκτης S&P/ASX 200 σημείωνε άνοδο 0,5%, φθάνοντας στις 4.153,3 μονάδες.

Το δολάριο της Αυστραλίας υποχώρησε στα 76,59 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ στις 12:10' μ.μ., στο Σύδνεϋ, τοπική ώρα, από 76,67 σεντς, πριν από την ανακοίνωση για τα επιτόκια. Νωρίτερα, έφθασε στα 76,30 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ και στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 9 Φεβρουαρίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα