Σημάδια ανάκαμψης

Στήριγμα οι επιχειρηματικές κινήσεις
Τετάρτη, 06 Απριλίου 2005 00:01
UPD:06:08

Η ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ των τιμών του πετρελαίου και οι ενθαρρυντικές ειδήσεις σε εταιρικό επίπεδο βοήθησαν τις μετοχές να αποκομίσουν μέτρια κέρδη στη Wall Street σε μια προσπάθεια να ανακτήσουν μέρος των προσφάτων απωλειών τους.

Μετά από τέσσερις σχεδόν πτωτικές εβδομάδες, η ευρύτερη χρηματιστηριακή αγορά εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης, εν μέσω της αβεβαιότητας που επικρατεί για την πορεία των τιμών του πετρελαίου, την οικονομία και την προοπτική των επιτοκίων.

Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες απεκόμισαν μέτρια κέρδη υποστηριζόμενοι από τα κέρδη δεικτοβαρών μετοχών και την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 37,32 μονάδες, ποσοστό 0,36%, φθάνοντας στις 10.458,46 μονάδες. Με άνοδο 8,25 μονάδων, ποσοστό 0,41%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.999,32 μονάδες. Ωστόσο, οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου δημιουργούν ανησυχίες για μείωση των εταιρικών κερδών και περιορισμό των καταναλωτικών δαπανών.

Λόγω των περιορισμένων ανακοινώσεων για εταιρικές κερδοφορίες ή οικονομικές εξελίξεις την τρέχουσα εβδομάδα οι επενδυτές έχουν εστιάσει στις διακυμάνσεις των τιμών του πετρελαίου. Σε εταιρικό επίπεδο η Pfizer αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις για την κερδοφορία του 2005 ανακοινώνοντας σχέδιο μείωσης κόστους για την εξοικονόμηση 4 δισ. δολαρίων την επόμενη τετραετία οδηγώντας τη μετοχή της υψηλότερα κατά 3%.

Η άνοδος της μετοχής της Pfizer βοήθησε τις μετοχές του φαρμακευτικού κλάδου και άλλων εταιρειών στον τομέα φροντίδας και περίθαλψης, ο οποίος παρουσίασε τη χειρότερη εικόνα στον δείκτη Standard & Poor΄s 500 το προηγούμενο έτος. Ο δείκτης των φαρμακοβιομηχανιών κέρδισε 1,4%, σημειώνοντας το μεγαλύτερο ράλι μεταξύ των 10 ομάδων στον δείκτη S&P 500.

Οι μετοχές της Google έδωσαν ώθηση στον δείκτη τεχνολογίας Nasdaq λόγω αναβάθμισης από τη Lehman Brothers. Αναλυτές αναμένουν ράλι τιμών στη Wall Street εάν οι τιμές του πετρελαίου ακολουθήσουν περαιτέρω καθοδική τροχιά. Ο συνδυασμός της υποχώρησης των τιμών ενέργειας και των θετικών εταιρικών εξελίξεων τόνωσε την εμπιστοσύνη των επενδυτών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Οι συναλλασσόμενοι δήλωσαν ότι η πτώση του πετρελαίου βοήθησε στην ψυχολογία της αγοράς αλλά οι αναλυτές προειδοποιούν τους επενδυτές να είναι προσεκτικοί διότι η αγορά πετρελαίου παραμένει νευρική με το ενδεχόμενο να επηρεάσει τις αγορές σε καθημερινή βάση. Ο δείκτης FTSEurofirst έκλεισε υψηλότερα κατά 0,9% στις 1.094,2 μονάδες ενώ ο DJ Euro Stoxx 50 ενισχύθηκε κατά 0,7%.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα