Ασιατικά Χρηματιστήρια

Πέμπτη, 07 Απριλίου 2005 07:01

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ιαπωνικές μετοχές, καθώς έκθεση έδειξε, ότι, την περασμένη εβδομάδα, ξένοι επενδυτές πούλησαν περισσότερες μετοχές εταιρειών της χώρας, έναντι εκείνων που αγόρασαν, για πρώτη φορά σε χρονικό διάστημα έξι μηνών. Οι μετοχές της NTT DoCoMo Inc. και της Millea Holdings Inc., οδηγούσαν την πτώση.

«Αυτό το γεγονός, ότι οι ξένοι πουλούν, είναι σαν να ρίχνουν κρύο νερό στον ενθουσιασμό για τις ιαπωνικές μετοχές», ανέφερε ο Tatsuyuki Kawasaki, διαχειριστής κεφαλαίων με την Kaneyama Securities Co. στο Τόκυο, συμπληρώνοντας: «Δεν υπάρχουν πολλοί, που μπορούν να οδηγήσουν τις μετοχές των εταιρειών υψηλότερα».

Ο Nikkei 225, υποχώρησε 0,2%, φθάνοντας στις 11.799,70 μονάδες, στις 11 π.μ., ώρα Τόκυο.

Στη Ν. Κορέα, οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, όπως της Hyundai Motor Co. και της Samsung Electronics Inc., βοήθησαν στην άνοδο του δείκτη Kospi κατά 0,3%, μετά την υποχώρηση του ουόν έναντι του δολαρίου. Οι μετοχές της AU Optronics Corp. της Ταϊβάν, κινήθηκαν ανοδικά, μετά το δημοσίευμα στην εφημερίδα «Commercial Times», ότι οι εταιρείες της νήσου, που κατασκευάζουν επίπεδες οθόνες, αύξησαν την παραγωγή τους κατά 1/5 τον Μάρτιο.

Πτωτικά κινείτο το Χρηματιστήριο στις Φιλιππίνες κατά 2,4%, καθώς έντονη ανησυχία επικράτησε για τα βασικά επιτόκια δανεισμού. Ανοδικά κινήθηκαν οι λοιποί δείκτες στην περιφέρεια ή σημείωσαν ελαφρά διαφοροποίηση, εκτός από τους δείκτες στη Ν. Ζηλανδία, που σημείωσαν απώλειες.

Οι μετοχές της DoCoMo, της Millea και της Aeon Co., επηρέασαν τα μέγιστα τον Morgan Stanley Capital International Asia Pacific Index. Ο δείκτης, που αποτελείται από 944 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, υποχωρούσε 0,2%, φθάνοντας στις 99,92 μονάδες.

Οι μετοχές της NTT DoCoMo, της μεγαλύτερης διαχειρίστριας κινητής τηλεφωνίας της Ιαπωνίας, υποχωρούσαν 1,1%, φθάνοντας στις 180.000 γιέν ημία. Οι μετοχές της Millea, της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας - πλην ασφαλειών ζωής - της χώρας, από πλευράς ασφαλίστρων, σημείωναν απώλειες 1,8%.

Οι ξένοι επενδυτές, πούλησαν 58,6 δισ. γιέν (537 εκατ. δολ.) σε ιαπωνικές μετοχές, σε καθαρή βάση, σύμφωνα με την έκθεση του υπουργείου Οικονομικών, που δημοσιεύθηκε σήμερα. Την τελευταία φορά που οι ξένοι επενδυτές ήταν καθαρά πωλητές των μετοχών, ήταν την εβδομάδα που έληξε στις 15 Οκτωβρίου.

Οι πωλήσεις των ξένων επενδυτών, έρχοναι σε μια ώρα, που αυξάνεται η ανησυχία για τη δυναμική της δεύτερης σε μέγεθος οικονομίας στον κόσμο. Κυβερνητική έκθεση χθες, κατέδειξε, ότι ο δείκτης των κύριων παραγόντων, υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2001.

Οι μετοχές της Aeon Co., της μεγαλύτερης εταιρείας λιανικής πώλησης της Ιαπωνίας κινήθηκαν πτωτικά, μετά την ανακοίνωσή της ότι τα κέρδη της ενδέχεται να μειωθούν κατά 2/3 την τρέχουσα οικονομική χρήση, καθώς έχει κόστος, από την πτώση της αξίας των περιουσιακών της στοιχείων. Οι μετοχές της, ποχωρούσαν 2,7%, φθάνοντας στα 1.764 γιέν η μία. Η εταιρεία ανακοίνωσε, ότι τα κέρδη της, το δωδεκάμηνο που έληξε στις 28 Φεβρουαρίου, αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 12%, φθάνοντας στα 62,1 δισ. γιέν. Την τρέχουσα χρήση, εκτιμά, ότι τα κέρδη της θα μειωθούν στα 19 δισ. γιέν καθώς έχει οικονομική επιβάρυνση 79 δισ. γιέν έναντι του ενεργητικού της.

Οι μετοχές της Hyundai Motor, της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας της Ν. Κορέας, σημείωναν άνοδο 1,9%, φθάνοντας στις 58.000 ουόν η μία. Οι μετοχές της Samsung Electronics, της μεγαλύτερης εξαγωγικής εταιρείας της χώρας, κέρδιζαν 0,2%, φθάνοντας στις 519.000 ουόν η μία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα