Ν. Κορέα: Βελτίωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών

Αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια δανεισμού
Πέμπτη, 07 Απριλίου 2005 07:18

ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΙ, για πρώτη φορά σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών, ήταν οι καταναλωτές στη Ν. Κορέα τον Μάρτιο, όπως έδειξε έρευνα, στοιχείο, πως η ανάκαμψη στις δαπάνες των νοικοκυριών θα διατηρήσει την ανάπτυξη στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας.

Ο δείκτης, που μετρά την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, αυξήθηκε στο 102,2 τον Μάρτιο, από 99,4 τον Φεβρουάριο και 90,3 τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, στο Web site της. Ο δείκτης πάνω από το 100 καταδεικνύει ότι οι αισιόδοξοι υπερέβησαν τους απαισιόδοξους, για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2002.

«Τώρα είμαστε ασφαλείς», ανέφερε ο Lee Sung Kwon, οικονομολόγος της Good Morning Shinhan Securities Co., στη Σεούλ, συμπληρώνοντας: «Υπήρχε κάποια ανησυχία, αλλά αυτός ήταν ο τρίτος μήνας, που αυξήθηκε η εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Τώρα είναι σταθερή».

Η κυβέρνηση της Ν. Κορέας, βασίζεται στην εσωτερική ζήτηση, προκειμένου να επιτύχει τον στόχο οικονομικής ανάπτυξης 5%, που έχει θέσει για το 2005, καθώς οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου και η ισχυροποίηση του εθνικού της νομίσματος, ουόν, κατά 13% έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ στο παρελθόν, έβλαψε τις εξαγωγές. Για να τονώσει τις δαπάνες και τις επενδύσεις, η Κεντρική Τράπεζα, διατήρησε αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια δανεισμού, στα χαμηλότερα παρά ποτέ επίπεδα, για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, κατά τη σημερινή συνεδρίαση των μελών της.

Ο δείκτης Kospi σημείωνε άνοδο 0,3%, φθάνοντας στις 990,56 μονάδες, στις 10:52' π.μ., ώρα Σεούλ. Η απόδοση του δείκτη των κρατικών ομολόγων τριετούς διάρκειας, σημείωσε άνοδο κατά μία μονάδα βάση, φθάνοντας στο 3,94% στις 9:30' π.μ., σύμφωνα με την Korea BondWbe. Μία μονάδα βάσης ισούται με 0,01 της ποσοστιαίας μονάδας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα