Τριήμερο ράλι

Θετικό το κλίμα στη Ν. Υόρκη
Πέμπτη, 07 Απριλίου 2005 00:01
UPD:06:10

Η ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ των τιμών του πετρελαίου και η πτώση των αποδόσεων των ομολόγων οδήγησε τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες υψηλότερα για τρίτη συνεχή συνεδρίαση στη Wall Street.

Οι μεγαλύτεροι χρηματιστηριακοί δείκτες ηγήθηκαν των κερδών για τρίτη ημέρα παρά τις έντονες διακυμάνσεις των τιμών του πετρελαίου οι οποίες υποχώρησαν σχεδόν κατά 2 δολάρια αφότου άγγιξαν νέο ιστορικό υψηλό το προηγούμενο διήμερο.

Ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 2,4% τον Μάρτιο καθώς το υψηλό ρεκόρ των τιμών ενέργειας πυροδότησε ανησυχίες ότι το αυξανόμενο κόστος καυσίμων θα πλήξει τα εταιρικά κέρδη και θα τροφοδοτήσει πληθωριστικές πιέσεις.

Μετά από τέσσερις πτωτικές εβδομάδες με μέτριες απώλειες, οι μετοχές ανέκαμψαν τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις διευρύνοντας τα κέρδη τους στις χθεσινές συναλλαγές. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε τελικά 27,56 μονάδες, ποσοστό 0,26%, φθάνοντας στις 10.486,02 μονάδες. Με οριακές απώλειες 0,18 μονάδων, ποσοστό 0,01%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.999,14 μονάδες.

Αναλυτές απέδωσαν το μίνι-ράλι σε τρεις λόγους: Ο πρώτος δικαιολογεί κάποια τεχνική διόρθωση στα πρόσφατα χαμηλά, ο δεύτερος είναι η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου και ο τρίτος η πτώση των αποδόσεων των ομολόγων.

Ενας δείκτης μετοχών ενέργειας ενισχύθηκε κατά 1,7% διαμορφώνοντας την καλύτερη εικόνα μεταξύ των 10 βιομηχανικών ομίλων στο δείκτη Standard & Poor's 500.

Εν τω μεταξύ οι επενδυτές οδήγησαν υψηλότερα τις μετοχές των εταιρειών αναχρηματοδότησης στεγαστικών δανείων Fannie Mae και Freddie Mac με άνοδο 4% και 2,6% αντίστοιχα παρότι ο Αλαν Γκρίνσπαν συνέστησε προσοχή για τους δύο γίγαντες.

Οι εταιρείες που συμμετέχουν στο δείκτη S&P 500 αναμένεται να εμφανίσουν ρυθμούς αύξησης της κερδοφορίας τους 8,2% το πρώτο τρίμηνο από 19,7% του τετάρτου τριμήνου σύμφωνα με εκτιμήσεις της Thomson ενώ προβλέψεις του Ιανουαρίου ανέφεραν για αύξηση 7,6%.

Στα υψηλότερα του μήνα κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές μετοχές λόγω του χαμηλότερου ενεργειακού κόστους και της θετικής εικόνας εταιρειών του φαρμακευτικού τομέα. Πρωταγωνιστές στα κέρδη ήταν η μετοχή της Roche με άνοδο 1,6%.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips ενισχύθηκε κατά 0,35% στις 1.098 μονάδες σημειώνοντας κέρδη για δεύτερη ημέρα στη σειρά ενώ ο DJ Euro Stoxx 50 κέρδισε 0,4%. Με άνοδο 0,45% έκλεισε το χρηματιστήριο του Τόκιο και τον δείκτη Nikkei στις 11.827,16 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα