Αυστραλία: Οκτώ φορές, περισσότερες των προβλέψεων, θέσεις εργασίας

Πέμπτη, 07 Απριλίου 2005 07:34

ΟΚΤΩ φορές περισσότερες νέες θέσεις εργασίας, έναντι των προβλέψεων τον Μάρτιο, δημιούργησε η οικονομία της Αυστραλίας, ωθώντας το εθνικό της νόμισμα υψηλότερα και τα κρατικά ομόλογα χαμηλότερα, καθώς αναμένεται, ότι η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, θα αυξήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού για δεύτερη φορά φέτος.

Η οικονομία, προσέθεσε 57.800 νέες θέσεις εργασίας – για έβδομο μήνα – σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, στο Σύδνεϋ. Η ανεργία διατηρήθηκε στο 5,1% και στα χαμηλότερα επίπεδα 28 ετών.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, Ian Macfarlane, ο οποίος απροσδόκητα αποφάσισε χθες τη διατήρηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού, στα ίδια επίπεδα, ανησυχεί, ότι η έλλειψη εργασίας, ενδέχεται να αναζωπυρώσει τις αυξήσεις στις αμοιβές και να τονώσει τον πληθωρισμό. Η αύξηση της απασχόλησης ενδέχεται να οδηγήσει τον Macfarlane και τα μέλη της Κεντρικής Τράπεζας στην αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού το συντομότερο τον επόμενο μήνα στο 5,75%, μετά την αύξησή τους για πρώτη φορά σε 15 μήνες, τον Μάρτιο, σύμφωνα με τον Michael Blythe, οικονομολόγο της Commonwealth Bank of Australia.

«Η αύξηση της απασχόλησης δείχνει ότι οι πιέσεις στις αμοιβές θα ενταθούν κι αυτό είναι που απασχολεί την Κεντρική Τράπεζα», ανέφερε ο Blythe, ο οποίος προέβλεψε την άνοδο της απασχόλησης, συμπληρώνοντας: «Περιμένουμε και άλλη αύξηση των επιτοκίων».

Το δολάριο της Αυστραλίας αυξήθηκε στα 76,71 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ στις 12:20' μ.μ., ώρα Σύδνεϋ, από 76,4 σεντς που ήταν, πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων. Η απόδοση 6,25% των κρατικών ομολόγων που λήγουν τον Απρίλιο του 2015, αυξήθηκε κατά τρεις μονάδες βάσης, ποσοστό 0,03%, φθάνοντας στα 5,59%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα