Αlcoa: Μείωση 27% των κερδών μετά τις απολύσεις εργαζομένων

Πέμπτη, 07 Απριλίου 2005 07:51

ΜΕΙΩΣΗ, σε ποσοστό της τάξης του 27%, σημείωσαν το πρώτο τρίμηνο της χρήσης, τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής αλουμινίου στον κόσμο, Alcoa Inc., εξ αιτίας του κόστους της απόλυσης εργαζομένων, σε συνδυασμό με την πώληση μεριδίου της, σε νορβηγική μεταλλουργία.

Τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν στα 260 εκατ. δολ. ΗΠΑ ή 30 σεντς ανά μετοχή, από 355 εκατ. δολ. ή 41 σεντς ανά μετοχή, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας, που εδρεύει στο Πίτσμπουργκ. Τα έσοδα σημείωσαν αύξηση σε ποσοστό της τάξης του 13%, φθάνοντας στα 6,29 δισ. δολ., από 5,59 δισ. δολάρια.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας, Alain Belda, σχεδιάζει να απολύσει 2.000 εργαζομένους φέτος, μετά την άνοδο του κόστους για την καυστική σόδα, τα καύσιμα και την ηλεκτρική ενέργεια, που χρησιμοποιούνται στα διϋλιστήρια και στα χυτήρια αλουμινίου. Η δαπάνη των 25 εκατ. δολ. για τη μείωση των θέσεων εργασίας, περιόρισε τα κέρδη από την άνοδο των τιμών του αλουμινίου, οι οποίες αναρριχήθηκαν τον Μάρτιο στα υψηλότερα επίπεδα 10 ετών, αποτέλεσμα της έντονης ζήτησης από την Κίνα.

«Η αύξηση του κόστους, αναγκάζει την Alcoa, να πάει πίσω και να επανεξετάσει ο,τιδήποτε με θεμελιώδη τρόπο», ανέφερε ο Lloyd O'Carroll, αναλυτής αγορών της BB&T Capital markets. Ο ίδιος, εισηγείται για τις μετοχές της εταιρείας «buy», μέρος των οποίων κατέχει.

Οι μετοχές της Alcoa σημείωναν άνοδο 77 σεντς, ποσοστό 2,6%, φθάνοντας στα 30,75 δολ. η μία, στις 5:57' μ.μ. στη Ν. Υόρκη, μετά τη λήξη της κανονικής συνεδρίασης. Οι μετοχές της εταιρείας, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, βρίσκονται 16% χαμηλότερα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα