Ηλεκτρονικό «μάτι» για τα ληξιπρόθεσμα

Υπό στενή ψηφιακή παρακολούθηση τίθενται όλοι οι οφειλέτες που δεν πληρώνουν τα χρέη τους προς το Δημόσιο
Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2016 11:37
UPD:11:38
Eurokinissi/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Το σχέδιο της ΓΓΔΕ προβλέπει τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου, πλήρως αυτοματοποιημένου, περιβάλλοντος για την παρακολούθηση, την ανάλυση και τη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθ’ όλη τη διάρκεια της ύπαρξής τους.

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιώργου Κούρου
[email protected]

Ηλεκτρονικό «μάτι» για στενή παρακολούθηση όλων των οφειλετών με ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο σχεδιάζει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, στο πλαίσιο των ενεργειών που έχει ήδη δρομολογήσει για να περιορίσει, ειδικά από επιτήδειους, την «αιμορραγία» στο σκέλος των εσόδων.

Έτσι, μετά την «παγίδα» της παραγραφής που έστησε και «μπλόκαρε» τους οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη στα δίχτυα των εφοριών από 3 έως και 20 χρόνια, καθώς μόνο με την παρέλευση των συγκεκριμένων προθεσμιών ανάλογα με το είδος της οφειλής παραγράφεται η απαίτηση του Δημοσίου έναντι των φορολογουμένων, προχωρά και στην ανάπτυξη ολοκληρωμένου συστήματος παρακολούθησης και είσπραξης οφειλών.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι το σχέδιο της ΓΓΔΕ προβλέπει τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου, πλήρως αυτοματοποιημένου, περιβάλλοντος για την παρακολούθηση, την ανάλυση και τη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθ’ όλη τη διάρκεια της ύπαρξής τους.

Σχέδιο το οποίο, όπως αναφέρουν κορυφαία στελέχη της ΓΓΔΕ, κρίνεται αναγκαίο ειδικά μετά και τις εκρηκτικές διαστάσεις που λαμβάνει το «φαινόμενο» των ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι οποίες ξεπερνούν ήδη τα 92,5 δισ. ευρώ και οδεύουν προς το ψυχολογικό φράγμα των 100 δισ. ευρώ με ιλιγγιώδη ταχύτητα, με δεδομένο τις υπέρογκες υποχρεώσεις που καλούνται να καλύψουν τους επόμενους μήνες και από τις αρχές του 2017 όλοι οι φορολογούμενοι.

Υποχρεώσεις που έως το τέλος του τρέχοντος έτους ανέρχονται σε 12,17 δισ. ευρώ, ενώ έρχονται και νέα μέτρα από τις αρχές του επομένου έτους, ελέω μνημονίου, που θα στοιχίσουν επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ στους οικογενειακούς και ατομικούς προϋπολογισμούς.

Είναι δε αξιοσημείωτο ότι το επόμενο έτος οι έμμεσοι φόροι, που πλήττουν πρωτίστως τις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού, θα πρέπει να φθάσουν στα 26,268 δισ. ευρώ και οι άμεσοι στα 20,356 δισ. ευρώ.

Στόχοι αρκετά φιλόδοξοι, καθώς ήδη η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί, όπως πιστοποιούν κάθε μήνα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, με αποτέλεσμα να έχει ήδη δημιουργηθεί έντονος προβληματισμός στα στελέχη του οικονομικού επιτελείου και της ΓΓΔΕ για την πορεία των εσόδων το επόμενο διάστημα.

Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, εντείνονται και οι ενέργειές τους για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου έναντι εκείνων των υπόχρεων που με τεχνάσματα εμφανίζονται «αδύναμοι» να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, κρύβοντας με διάφορους παράνομους εντός ή εκτός Ελλάδος τρόπους την οικονομική τους δυνατότητα.

Ωστόσο, το αδιέξοδο δεκάδων χιλιάδων φορολογουμένων έχει ήδη προβληματίσει έντονα τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, καθώς τα τελευταία πρόσφατα στοιχεία πιστοποιούν ότι η «βόμβα» των απλήρωτων φόρων και προστίμων μπορεί να τινάξει στον αέρα την όποια δημοσιονομική προσαρμογή.

Η κατάσταση δε γνωρίζουν ότι θα χειροτερέψει με μαθηματική ακρίβεια από τις αρχές του 2017 λόγω των αυξημένων ασφαλιστικών εισφορών που θα κληθούν να πληρώσουν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες, ενώ σε συνδυασμό με την αύξηση της φορολογίας, όπως θα αποτυπωθεί στις φορολογικές δηλώσεις του επομένου έτους, το μίγμα θα είναι «εκρηκτικό» για τα δημόσια έσοδα.

Το νέο κύμα επιβαρύνσεων για το 2017

Από την 1η Ιανουαρίου 2017

1 Επεκτείνεται σε όλα τα νησιά το κανονικό καθεστώς του ΦΠΑ, καθώς καταργείται η έκπτωση 30% του ΦΠΑ που διατηρείται μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους σε ορισμένα νησιά, γεγονός που σημαίνει ότι σε ολόκληρο το Αιγαίο θα ισχύουν οι συντελεστές 13% και 24%.

2 Αυξάνονται οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης (ΕΦΚ) κατά περίπου 3 λεπτά το λίτρο στη βενζίνη, κατά 8 λεπτά το λίτρο στο πετρέλαιο κίνησης και κατά 10 λεπτά το λίτρο στο υγραέριο κίνησης.

3 Αυξάνεται ο ΕΦΚ που επιβαρύνει το λεπτοκομμένο καπνό από τα 156,70 στα 170 ευρώ ανά κιλό, ενώ ο αναλογικός φόρος αυξάνεται από 20% στο 26% της λιανικής τιμής πώλησης. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι θα αυξηθούν οι λιανικές τιμές πώλησης κατά 0,50 έως 1 ευρώ ανά πακέτο.

4 Επιβάλλεται Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στον εισαγόμενο και εγχωρίως παραγόμενο καφέ. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η επιβολή φόρου με συντελεστές από 2 έως 3 ευρώ ανά κιλό στον καβουρντισμένο καφέ και με συντελεστή 4 ευρώ ανά κιλό στο στιγμιαίο καφέ και στα παρασκευάσματα από εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του καφέ. Η επιβολή του φόρου αυτού αναμένεται να επιβαρύνει με αυξήσεις κατά 10% - 20% τις λιανικές τιμές πώλησης των διάφορων ειδών καφέ.

5 Επιβάλλεται Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα υγρά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, το ύψος του οποίου θα είναι 10 λεπτά ανά ml υγρού.

Από την 1η Ιουλίου 2017

6 Επιβάλλεται φορολογικό τέλος 5% σε κάθε μηνιαίο ή διμηνιαίο λογαριασμό τηλεπικοινωνιακών τελών σταθερής τηλεφωνίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο τέλος θα υπολογίζεται επί των καθαρών, δηλαδή προ ΦΠΑ, τηλεπικοινωνιακών τελών κάθε λογαριασμού. Επί του νέου αυτού τέλους θα επιβάλλεται εν συνεχεία ο ΦΠΑ με συντελεστή 24%, με αποτέλεσμα η τελική επιβάρυνση στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας να προσεγγίσει το 6%.

«Τσουνάμι» και στις επιχειρήσεις

Το «κύμα» της νέας φορολογικής επιδρομής θα χτυπήσει από το επόμενο έτος και τις επιχειρήσεις, με ό,τι φυσικά αυτό συνεπάγεται για τη βιωσιμότητά τους, την ανάπτυξή τους, τις επενδύσεις και φυσικά τις θέσεις εργασίας. Έτσι, με βάση τα μέτρα που ισχύουν:

1. Αυξάνεται ο συντελεστής φορολόγησής τους από το 26% στο 29%, για τις επιχειρήσεις με κέρδη έως 50.000 ευρώ.

2. Αυξάνεται η προκαταβολή φόρου στο 100% για το φορολογικό έτος 2016, δηλαδή τις δηλώσεις του 2017, από 75% που ήταν για το φορολογικό έτος 2015, δηλαδή για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις.

3. Οι ασφαλιστικές εισφορές των Ομόρρυθμων Εταιρειών θα υπολογίζονται επί των καθαρών κερδών της επιχείρησης. Για πρώτη φορά, ο υπολογισμός θα γίνει επί των κερδών του 2016.

4. Αυξάνεται η φορολόγηση των μερισμάτων στο 15% από 10%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα