Πτωτικά ενδέχεται να κινηθεί η τιμή του αργού

Καθώς αυξάνονται τα αποθέματα, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg
Παρασκευή, 08 Απριλίου 2005 07:43

ΠΤΩΤΙΚΑ ενδέχεται να κινηθούν τα συμβόλαια του πετρελαίου στη Ν. Υόρκη την επόμενη εβδομάδα, αποτέλεσμα της αύξησης της παραγωγής από τα μέλη του ΟΠΕΚ, σε συνδυασμό με την άνοδο των αποθεμάτων των ΗΠΑ, σύμφωνα με μελέτη του Bloomberg News.

Τριανταδύο από τους 62 συνολικά οικονομικούς και στρατηγικούς αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News ή το 52% των ερωτηθέντων, ανέφεραν ότι οι τιμές του πετρελαίου θα υποχωρήσουν. Δεκαπέντε, ποσοστό 24%, προέβλεψαν ότι οι τιμές θα κινηθούν ανοδικά και 15, ότι η τιμή του μαύρου χρυσού θα σημειώσει ελαφρά διαφοροποίηση. Την περασμένη εβδομάδα το 58% των ερωτηθέντων, προέβλεπε, ότι οι τιμές του πετρελαίου θα κινηθούν πτωτικά. Αυτό, ήταν και το πιο απαισιόδοξο αποτέλεσμα, από τις 19 Νοεμβρίου του 2004.

Τα αμερικανικά αποθέματα αυξήθηκαν 2,4 εκατ. βαρέλια, φθάνοντας στα 317,1 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, σημειώνοντας άνοδο για όγδοη συνεχόμενη φορά, σύμφωνα με την έκθεση του υπουργείου Ενεργείας των ΗΠΑ, στις 4 Απριλίου. Η αύξηση των αποθεμάτων ήρθε σε μία στιγμή, που ο ΟΠΕΚ αύξησε τους στόχους παραγωγής, προκειμένου να αποφύγει τιμές κοντά στα επίπεδα ρεκόρ, που θα περιορίσουν την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

«Η αφθονία στο χτίσιμο των αποθεμάτων του αργού θα συνεχιστεί και θα επηρεάσει τις τιμές», ανέφερε ο John Kilduff, αναλυτής της αγοράς ενεργείας και υψηλόβαθμο στέλεχος της Fimat USA Inc., στη Ν. Υόρκη, συμπληρώνοντας: «Η διεθνής οικονομική δραστηριότητα φαίνεται να συρρικνώνεται, αποτέλεσμα των υψηλών τιμών του πετρελαίου. Οποιαδήποτε μείωση της ζήτησης, πραγματική ή τεχνητή, είναι ισχυρό αρνητικό στοιχείο στην παρούσα φάση».

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Μαΐου, υποχώρησε 3,16 δολ., ποσοστό 5,5%, φθάνοντας στα 54,11 δολ. το βαρέλι την εβδομάδα μέχρι και χθες, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης. Οι τιμές έφθασαν στις 4 Απριλίου τα 58,28 δολ. το βαρέλι, τα υψηλότερα επίπεδα από την έναρξη της διαπραγμάτευσής του, το 1983. Σήμερα, στις 10:26' π.μ., ώρα Σιγκαπούρης, το αργό πετρέλαιο, διαπραγματεύθηκε στα 53,90 δολ. το βαρέλι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα