Pfizer: Aπέσυρε το παυσίπονο Bextra, έρευνες και για το Celebrex

Παρασκευή, 08 Απριλίου 2005 08:03

AΠΑΓΟΡΕΥΣΕ την κυκλοφορία του παυσίπονου Bextra, η μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία στον κόσμο, Pfizer Inc., κατόπιν αιτήματος των αμερικανικών αρχών και συμφώνησε να εφαρμόσει τους αυστηρότερους κανόνες της κυβέρνησης των ΗΠΑ, για το ανάλογο σκεύασμά της, Celebrex.

Οι κινήσεις αυτές, έξι μήνες μετά την απόσυρση του παρόμοιου σκευάσματος κατά του πόνου, Vioxx, της Merck & Co., έγιναν, καθώς μελέτες συνέδεσαν το Bextra με την πρόκληση καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Το Bextra, πραγματοποίησε πέρυσι πωλήσεις 1,29 δισ. δολ. ή το 2,4% των συνολικών εσόδων της Pfizer, που εδρεύει στη Ν. Υόρκη. Το Celebrex, απέφερε 3,3 δισ. δολ. ή το 6,3% των συνολικών της εσόδων.

Η Moody's Investors Service κατέταξε την πιστοληπτική ικανότητα της Pfizer μακροπρόθεσμα στο Aaa, με πιθανή και νέα υποβάθμιση. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (Food and Drug Administration), δεν συμφώνησε με την άποψη γιατρών και επιστημόνων τον Φεβρουάριο, ότι τα πλεονεκτήματα του Bextra είναι περισσότερα από τα μειονεκτήματα, για τη συνέχιση της κυκλοφορίας του στην αγορά. Η Pfizer, είπε ότι διαφωνεί με την άποψη του FDA και θα συνεργαστεί στενά με τον Οργανισμό, σε μια προσπάθεια της έναρξης των πωλήσεων του Bextra.

Οι μετοχές της Pfizer σημείωναν άνοδο τέσσερα σεντς, φθάνοντας στα 26,90 δολ. η μία στις 4:17' μ.μ., χθες στη Ν. Υόρκη. Πέρυσι, σημείωσαν συνολικά πτώση σε ποσοστό της τάξης του 25%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα