Ασιατικά Χρηματιστήρια

Δευτέρα, 11 Απριλίου 2005 07:01

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές, για πρώτη ημέρα σε σύνολο πέντε ημερών. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι μετοχές των εταιρειών, που σχετίζονται με τον κλάδο των κομπιούτερ, μετά την ανακοίνωση της Elpida Memory Inc., ότι τα κέρδη της, στο σύνολο του έτους, διαμορφώθηκαν σε χαμηλότερα – απ'ό,τι αναμενόταν – επίπεδα.

«Ο κύκλος είναι αδύναμος για τις μετοχές των εταιρειών τεχνολογίας», ανέφερε ο Teng Ngiek Lian, ο οποίος διαχειρίζεται 650 εκατ. δολ. σε μετοχές με την Target Asset Management στη Σιγκαπούρη, συμπληρώνοντας: «Δεν είναι ένας κλάδος στον οποίο μπορεί να βασιστείς για εκπληκτικά κέρδη».

Ο Morgan Stanley Capital International Asia Pacific Index, τον οποίον αποτελούν 945 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, υποχωρούσε 0,5%, φθάνοντας στις 100,08 μονάδες, στις 11:24' π.μ., ώρα Τόκυο, αναστέλλοντας τα κέρδη των τεσσάρων ημερών κατά 1,2%. Οι μετοχές των εταιρειών του κλάδου των κομπιούτερ, αποτελούσαν το 21% της πτώσης. Ολοι οι δείκτες στις ανοιχτές αγορές της Ασίας κινούντο πτωτικά, εκτός από τους δείκτες στη Μαλαισία.

Οι μετοχές της Inpex Corp., οδηγούσαν την πτώση μεταξύ των εταιρειών με πετρελαιοειδή, καθώς ανησυχία επικρατεί, ότι η αύξηση των κερδών θα περιοριστεί μετά την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου, για έκτη ημέρα. Το αργό πετρέλαιο, για τα συμβόλαια του Μαΐου, υποχώρησε 0,7%, φθάνοντας στα 52,94 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές – μετά τη συνεδρίαση συναλλαγές – στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης.

Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei, σημείωνε απώλειες 0,9%, φθάνοντας στις 11,772,02 μονάδες. Στη Ν. Κορέα ο δείκτης Kospi υποχωρούσε 1%, τη στιγμή που ο δείκτης Taiex στην Ταϊβάν, έχανε 0,6%, Στη Σιγκαπούρη, ο δείκτης Straits Times κινείτο πτωτικά για πρώτη ημέρα, σε σύνολο οκτώ ημερών. Οι μετοχές της Overseas Bank Ltd., οδηγούσαν την πτώση μεταξύ των μεγαλύτερων εταιρειών της πόλης, από πλευράς αξίας, μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης, ότι η οικονομία συρρικνώθηκε το τελευταίο τρίμηνο, για πρώτη φορά σε χρονικό διάστημα περίπου δύο ετών.

Ο MSCI Asia-Pacific Information Technology Index, ο οποίος αποτελείται από 121 μετοχές εταιρειών του κλάδου των κομπιούτερ, υποχωρούσε κατά 0,7%.

Οι μετοχές της Elpida, της πέμπτης σε μέγεθος εταιρείας παραγωγής memory chip, της Ιαπωνίας, σημείωναν απώλειες 4,8%, φθάνοντας στα 3.970 γιέν η μία, μετά την ανακοίνωση της διοίκησής της, ότι τα καθαρά της κέρδη τη χρήση που έληξε στις 31 Μαρτίου, διαμορφώθηκαν στα περίπου 8,1 δισ. γιέν (75 εκατ. δολ. ΗΠΑ).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα