Σημάδια κόπωσης εμφάνισε η Wall Street

Συνέχισε την άνοδο η Ευρώπη
Σάββατο, 09 Απριλίου 2005 00:01

ΣΗΜΑΔΙΑ κόπωσης εμφάνισε η Wall Street, έπειτα από τέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις, σημειώνοντας αδυναμία να επωφεληθεί από την περαιτέρω αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου, εν μέσω του κύματος αποθαρρυντικών εταιρικών ανακοινώσεων, ενώ η Ευρώπη κινήθηκε υψηλότερα.

Οι μαζικές ρευστοποιήσεις στην πετρελαϊκή αγορά, παρότι έχουν εξασθενήσει τις ανησυχίες για πληθωριστικές πιέσεις και μειωμένα εταιρικά κέρδη, δεν ήταν αρκετές ώστε να δώσουν ώθηση στις αμερικανικές μετοχές και πυροδότησαν ρευστοποίηση κερδών.

Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες αυξήθηκαν τις πρώτες ημέρες της εβδομάδας καθώς η φθίνουσα πορεία του κόστους ενέργειας αποκατέστησε την εμπιστοσύνη των επενδυτών για τις μετοχές.

Ο δείκτης Dow Jones και ο Standard & Poor's 500 αποκόμισαν κέρδη το τελευταίο τετραήμερο, ενώ ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 3%.

Αλλά το μίνι-ράλι της αγοράς ανεκόπη στις χθεσινές συναλλαγές, καθώς τα οφέλη από τις θετικές εξελίξεις στην αγορά πετρελαίου και τα νέα για συμφωνίες συγχώνευσης αντισταθμίσθηκαν από κύμα αρνητικών εταιρικών ειδήσεων.

Ειδικότερα, οι μετοχές εταιρειών του πετρελαϊκού τομέα όπως της Exxon Mobil σημείωσαν απώλειες, καθώς η πέμπτη συνεχής πτώση των τιμών του πετρελαίου οδήγησε χαμηλότερα τον κλάδο με την καλύτερη εικόνα του έτους.

Για την εβδομάδα, ο δείκτης S&P 500 αυξήθηκε κατά 1,3% από την 1η Απριλίου, ο Dow Jones κέρδισε 1,1% και ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 1,3%. Ο Dow και ο Nasdaq ηγήθηκαν της πρώτης στις πέντε κερδοφόρες εβδομάδες.

Εν τω μεταξύ, οι υψηλότερες τιμές ενέργειας ώθησαν τους οικονομολόγους να αναθεωρήσουν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για την οικονομική ανάπτυξη.

Η οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί με μέσο ετήσιο ρυθμό 3,5% από τον Ιούλιο μέχρι το Δεκέμβριο, ύστερα από αυξημένες προβλέψεις για 3,9% το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν κέρδη για τέταρτη συνεχή φορά αλλά οι απώλειες μετοχών του πετρελαϊκού κλάδου αντιστάθμισαν την άνοδο του βιομηχανικού τομέα.

Ο δείκτης FTSEurofirst των πανευρωπαϊκών blue chips έκλεισε με άνοδο 0,2% στις 1.103,22 μονάδες, αγγίζοντας ενδοσυνεδριακά το υψηλότερο από τις 8 Μαρτίου και το ανώτερο κλείσιμο των τελευταίων 34 μηνών των 1.109,5 μονάδων.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα