Σιγκαπούρη: 5,8% ετήσια πτώση του ΑΕΠ το α' τρίμηνο

Υψηλότερη των εκτιμήσεων των οικονομικών αναλυτών
Δευτέρα, 11 Απριλίου 2005 07:09

ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ 5,8%, σε ετήσια βάση, σημείωσε το πρώτο τρίμηνο τη χρήσης, η οικονομία της Σιγκαπούρης και μεγαλύτερη απ'ό,τι αναμενόταν, καθώς οι κατασκευαστές ηλεκτρονικών και φαρμάκων, μείωσαν την παραγωγή τους.

Η μείωση του ΑΕΠ, που ανακοινώθηκε σήμερα από του υπουργείο Εμπορίου, ήταν η πρώτη, σε χρονικό διάστημα περίπου δύο ετών. Δώδεκα οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, εκτιμούσαν, ότι το ΑΕΠ θα υποχωρούσε κατά 0,5% έναντι ανάπτυξης 7,9%, το τέταρτο τρίμηνο.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Lee Hsien Loogn, ενδέχεται να αντιμετωπίσει πρόβλημα να επιτύχει τον στόχο ανάπτυξης του 2005, σε ποσοστό 5%, καθώς η αύξηση του κόστους των καυσίμων και των βασικών επιτοκίων δανεισμού, μειώνουν τις παραγγελίες των εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης και της Chartered Semiconductor Manufacturing Ltd. Η έκθεση, η πρώτη για το πρώτο τρίμηνο στην περιφέρεια, καταδεικνύει χαμηλότερη ζήτηση ηλεκτρονικών, η οποία ενδέχεται να συγκρατήσει την οικονομική ανάπτυξη σε ολόκληρη την Ασία.

«Ανησυχώ για την προοπτική της ανάπτυξης εξ αιτίας των υψηλών τιμών του πετρελαίου», ανέφερε ο Ong Sin Beng, οικονομικός αναλυτής της JPMorgan Chase & Co., στη Σιγκαπούρη, συμπληρώνοντας: «Εάν οι τιμές πετρελαίου υποχωρήσουν, η οικονομική ανάπτυξη μπορεί να μειωθεί στην Ασία περισσότερο, καθώς η ζήτηση των βιομηχανικών χωρών, ενδέχεται να πληγεί».

Πτωτικά κινήθηκε το δολάριο της Σιγκαπούρης. Το νόμισμα, διαπραγματεύθηκε στο 1,6576 δολ. Σιγκαπούρης, έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ στις 10:09' π.μ., τοπική ώρα, από 1,6552 δολ. Σιγκαπούρης, πριν από την ανακοίνωση των οικονομικών στοιχείων.

Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου, απειλεί να αφήσει τους καταναλωτές στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ιαπωνία, τις μεγαλύτερες ξένες αγορές των ασιατικών κρατών, χωρίς χρήματα να δαπανήσουν για αυτοκίνητα, chip για κομπιούτερ και επίπεδες οθόνες τηλεοράσεων.

Η οικονομική ανάπτυξη στις αναπτυσσόμενες αγορές της Ασίας, θα συρρικνωθεί κατά 6,5% φέτος, από τα υψηλότερα επίπεδα επτά ετών, του 7,3%, που είχε σημειώσει το 2004, σύμφωνα με την πρόβλεψη της Asia Development Bank, στις 6 Απριλίου. Η ανάπτυξη της Σιγκαπούρης ενδέχεται να υποχωρήσει στο 4,1%, από 8,4%.

Η World Bank σχεδιάζει να αναθεωρήσει προς τα κάτω την οικονομική ανάπτυξη της Ασίας το 2005, εκτός της Ιαπωνίας και της Ινδίας, καθώς αναμένεται ότι οι τιμές του πετρελαίου, θα περιορίσουν τη ζήτηση στην Ευρώπη και την Ασία, σύμφωνα με το οικονομολόγο της τράπεζας, Homi Kharas, στις 5 Απριλίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα