Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τρίτη, 12 Απριλίου 2005 07:01

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές, μετά την άνοδο των τιμών του αργού πετρελαίου - από τα χαμηλότερα επίπεδα πέντε εβδομάδων - αυξάνοντας τις ανησυχίες, ότι, το υψηλότερο κόστος των καυσίμων, θα περιορίσει τις δαπάνες των καταναλωτών παγκοσμίως. Οι μετοχές της Sony Corp. και της Hyundai Motor Co., οδηγούσαν την πτώση.

«Οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου, αφαιρούν ένα μεγάλο κομμάτι από τον προϋπολογισμό των καταναλωτών», ανέφερε ο Karl Siegling, ο οποίος διαχειρίζεται 230 εκατ. δολ. σε μετοχές με την Wilson Asset Management, στο Σύδνεϋ, συμπληρώνοντας: «Δεν υπήρξα τόσο ενθουσιασμένος με τις μετοχές των εταιρειών, που σχετίζονται με την κατανάλωση για αρκετό χρονικό διάστημα».

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν 945 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, υποχωρούσε 0,1%, φθάνοντας στις 100,28 μονάδες, στις 12:10' μ.μ., στο Τόκυο. Οι μετοχές των εταιρειών, που σχετίζονται με την κατανάλωση, αποτελούσαν περισσότερο από το 1/5 των συνολικών απωλειών του περιφερειακού δείκτη.

Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei 225, υποχωρούσε 0,4%, φθάνοντας στις 11.702,14 μονάδες, τη στιγμή που στη Ν. Κορέα, ο δείκτης Kospi, σημείωνε απώλειες 0,3%. Και οι δύο χώρες, εισάγουν σχεδόν το σύνολο του πετρελαίου που καταναλώνουν. Οι άλλοι περιφερειακοί δείκτες στην Ταϊβάν, την Αυστραλία, το Χονγκ Κονγκ και τη Ν. Ζηλανδία, σημείωναν ελαφρά διαφοροποίηση, ενώ ανοδικά κινείτο ο δείκτης στις Φιλιππίνες.

Οι μετοχές των εταιρειών παραγωγής πετρελαίου, όπως της Woodside Petroleum Ltd., με έδρα το Περθ της Αυστραλίας, κινήθηκαν ανοδικά, μετά την αναρρίχηση των τιμών του αργού πετρελαίου στη Ν. Υόρκη, για παράδοση Μαΐου, κατά 0,7%, στα 53,71 δολ. το βαρέλι, χθες, ανακάμπτοντας από τα χαμηλότερα επίπεδα στα οποία είχαν υποχωρήσει, στις 2 Μαρτίου.

Οι μετοχές της Sony, της εταιρείας κατασκευής του φορητού ηλεκτρονικού παιχνιδιού, Play Station, υποχωρούσαν 1,8%, φθάνοντας στις 4.260 γιέν η μία. Η δεύτερη σε μέγεθος εταιρεία παραγωγής ηλεκτρονικών αγαθών ευρείας κατανάλωσης στον κόσμο, πραγματοποίησε περίπου το 70% των συνολικών της πωλήσεων το 2003, στο εξωτερικό.

Οι μετοχές της Hyundai Motor, της δεύτερης σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανίας της Ν. Κορέας, σημείωναν απώλειες 0,9%, φθάνοντας στα 57.200 ουόν η μία. Οι μετοχές της Electronics Inc., της δεύτερης σε μέγεθος εταιρείας παραγωγής ηλεκτρονικών της Ν. Κορέας, υποχωρούσαν 1%, φθάνοντας στα 69.200 ουόν η μία.

Το αίσθημα των καταναλωτών υποχωρεί στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη χώρα εξαγωγών της Ασίας, καθώς οι τιμές της βενζίνης σε επίπεδα ρεκόρ, καθιστούν τα νοικοκυριά φτωχότερα να δαπανήσουν. Ο δείκτης εμπιστοσύνης του University of Michigan, υποχώρησε για τρίτο μήνα, τον Μάρτιο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα