Η κερδοφορία τρομάζει

Νευρική η Ν. Υόρκη εν όψει ανακοινώσεων
Τρίτη, 12 Απριλίου 2005 00:01
UPD:06:15

ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟ και νευρικό ήταν το κλίμα στη Wall Street στην έναρξη της πρώτης μεγάλης εβδομάδας των ανακοινώσεων τριμηνιαίων κερδοφοριών, γεγονός που εξανέμισε τα οφέλη της πτώσης του πετρελαίου για έκτη συνεχή συνεδρίαση.

Οι ανησυχίες για τις αναφορές των κερδοφοριών της πρώτης μεγάλης εβδομάδας προκάλεσε νευρικότητα στην ψυχολογία των επενδυτών οι οποίοι διατήρησαν επιφυλακτική στάση ακόμη και με την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου. Σημειώνεται ότι το κόστος ενέργειας έχασε 10% από τα ιστορικά υψηλά των 58,28 δολαρίων που άγγιξαν το προηγούμενο επταήμερο.

Η τρέχουσα εβδομάδα θα είναι καταλυτική για την πορεία των διεθνών χρηματιστηρίων διότι θα είναι η πρώτη πραγματική ανακοίνωσης εταιρικών κερδοφοριών καθώς υπάρχουν ακόμη πιθανότητες για αυξημένες προαναγγελίες και οι προαναγγελίες τείνουν να είναι αρνητικές.

Η μετοχή της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας Ford Motor ηγήθηκε της μεγαλύτερης πτώσης από το Μάιο του 2003 μετά την προειδοποίηση του ομίλου ότι τα κέρδη του 2005 θα είναι χαμηλότερα των προβλέψεων γεγονός που επηρέασε αρνητικά γενικότερα τον κλάδο αυτοκινητοβιομηχανίας.

Οι μετοχές εταιρειών του πετρελαϊκού τομέα ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος σε πτώση στον δείκτη S&P 500 με πρωταγωνίστρια στις απώλειες την Exxon Mobil.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 12,78 μονάδες, ποσοστό 0,12%, φθάνοντας στις 10.448,56 μονάδες. Με απώλειες 7,23 μονάδων, ποσοστό 0,36%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.992,12 μονάδες.

Οι κερδοφορίες πρώτου τριμήνου είναι η πρώτη ένδειξη του έτους για την πορεία της οικονομίας. Περίπου 31 εταιρείες στο δείκτη Standard & Poor΄s 500 αναμένεται να ανακοινώσουν αποτελέσματα τριμήνου την τρέχουσα εβδομάδα, ενώ προβλέπεται μέση αύξηση των ρυθμών κερδοφορίας στο 8,3%, έναντι 19,7% του τετάρτου τριμήνου.

Η General Electric - δεύτερη σε μέγεθος εταιρεία στον κόσμο βάσει χρηματιστηριακής αξίας - και η Citigroup η μεγαλύτερη εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών θα ανακοινώσουν στις 15 Απριλίου.

Μέτριες απώλειες σημείωσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά από τέσσερις κερδοφόρες συνεχείς ημέρες καθώς η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου επηρέασε αρνητικά τις πετρελαϊκές εταιρείες και η προειδοποίηση κερδοφορίας από τον αμερικανικό κολοσσό Ford Motor άσκησε πιέσεις στον κλάδο αυτοκινητοβιομηχανίας.

Ο δείκτης TSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,25 στις 1.101,4 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα