Οι επενδυτές ψηφίζουν Χίλαρι και ανησυχούν για νίκη Τραμπ

Δευτέρα, 07 Νοεμβρίου 2016 16:08
UPD:16:09
REUTERS/POOL

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων απορρίπτει την παγκοσμιοποίηση και θέλει «αμερικανοποίηση», με τους αναλυτές να ερμηνεύουν τη θέση αυτή ως στροφή στον απομονωτισμό. Γι’ αυτό και μία νίκη του ανησυχεί ειδικούς και επενδυτές, που φαίνεται να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στη Χίλαρι Κλίντον και τη «συνέχεια».

Από την έντυπη έκδοση

Των Νατάσας Στασινού και Έφης Τριήρη

Ο αντίκτυπος των αμερικανικών εκλογικών αναμετρήσεων στη Wall Street και τις διεθνείς αγορές είναι παραδοσιακά περιορισμένος. Αυτή τη φορά, όμως, τα πράγματα ίσως να είναι διαφορετικά.

Και τούτο γιατί ο ένας από τους δύο υποψηφίους υπόσχεται στροφή 180 μοιρών σε κρίσιμα ζητήματα από τον προϋπολογισμό έως το εμπόριο και θέλει την ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη θωρακισμένη πίσω από «τείχη».

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων απορρίπτει την παγκοσμιοποίηση και θέλει «αμερικανοποίηση», με τους αναλυτές να ερμηνεύουν τη θέση αυτή ως στροφή στον απομονωτισμό. Γι’ αυτό και μία νίκη του ανησυχεί ειδικούς και επενδυτές, που φαίνεται να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στη Χίλαρι Κλίντον και τη «συνέχεια».

Αν και οικονομικά ζητήματα όπως αυτά των εισοδηματικών ανισοτήτων, της φορολογίας και της ρύθμισης του χρηματοοικονομικού τομέα βρέθηκαν στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης των υποψηφίων, η αγορά μετοχών έμεινε εν πολλοίς ανεπηρέαστη κατά το μεγαλύτερο διάστημα της προεκλογικής εκστρατείας. Αυτό άλλαξε, ωστόσο, τις τελευταίες δέκα ημέρες, μετά την αιφνίδια παρέμβαση του FBI στο σκάνδαλο των email.

Η δημοσκοπική ψαλίδα ανάμεσα σε Κλίντον και Τραμπ έκλεισε και το σενάριο της έκπληξης, δηλαδή της επικράτησης του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου, άρχισε να ακούγεται στη Wall Street, κρατώντας τους δείκτες σε αρνητικό έδαφος επί εννέα διαδοχικές συνεδριάσεις. Πρόκειται για το μακροβιότερο πτωτικό σερί από το 2008, το οποίο και έχει οδηγήσει τις αμερικανικές μετοχές σε χαμηλά τεσσάρων μηνών.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές από την πλευρά τους δέχθηκαν την τελευταία εβδομάδα τις μεγαλύτερες πιέσεις, από την εβδομάδα που ακολούθησε μετά το βρετανικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

Οι ειδικοί προβλέπουν νέες ρευστοποιήσεις σε περίπτωση που η κάλπη δείξει όντως Τραμπ.

Η Citigroup στην τελευταία έκθεσή της κάνει λόγο για άμεση πτώση του δείκτη S&P 500, του πλέον αντιπροσωπευτικού των αμερικανικών μετοχών, κατά 3% έως 5%, ενώ η Barclays προειδοποιεί για απώλειες 11% έως 13% - ειδικά στην περίπτωση που ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος εξαγγείλει άμεσα δασμούς ή άλλες τιμωρητικές κυρώσεις στην Κίνα και το Μεξικό. Στον αντίποδα, μία νίκη της Kλίντον θα μπορούσε να δώσει ώθηση της τάξης του 2% έως 5% στη Wall Street τις αμέσως επόμενες ημέρες των εκλογών.

Αρκετοί αναλυτές, πάντως, μεταξύ των οποίων ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν, υπογραμμίζουν ότι οι προεδρικές εκλογές δεν είναι η μόνη ούτε η κύρια εκλογική αναμέτρηση που θα επηρεάσει τις αγορές.

Ιστορικά στοιχεία από το 1900 έως τις εκλογές του 2012 δείχνουν άλλωστε ότι κατά μέσο όρο οι αμερικανικές μετοχές ενισχύονται 3,4% τον πρώτο χρόνο μετά την κάλπη, με τις αποδόσεις για τους επενδυτές να είναι μάλιστα ελαφρώς υψηλότερες σε περιόδους Δημοκρατικών προέδρων.

Σύμφωνα με τον Ελ Εριάν, για τις αγορές εξίσου μεγάλο σοκ με την επικράτηση Τραμπ θα ήταν μία σαρωτική νίκη των Δημοκρατικών στις εκλογές για το Κογκρέσο, που θα τους προσέφερε τον έλεγχο και των δύο σωμάτων: της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Τη σπουδαιότητα των εκλογών για το Κογκρέσο επισημαίνουν και αναλυτές του Bloomberg.

Όπως εξηγούν οι αγορές θα επηρεαστούν περισσότερο από το ενδεχόμενο να περάσει η Γερουσία στον έλεγχο των Δημοκρατικών και να ενισχυθεί περαιτέρω η φωνή στελεχών όπως η Ελίζαμπεθ Γουόρεν και ο Μπέρνι Σάντερς.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα