Χίλαρι - Τραμπ: Μάχη μέχρι την τελευταία ψήφο

Ώθηση για την Κλίντον η ετυμηγορία του FBI
Δευτέρα, 07 Νοεμβρίου 2016 13:34
UPD:14:56
REUTERS/MARK MAKELA

Αφίσες των δύο αντίπαλων στρατοπέδων στην Πενσυλβάνια

A- A A+

Μάχη μέχρι και για την τελευταία ψήφο δίνουν οι «μονομάχοι» για την προεδρία των ΗΠΑ, με την Χίλαρι Κλίντον να προηγείται με βάση τις δημοσκοπήσεις και τον Ντόναλντ Τραμπ να μην καταθέτει τα όπλα.

Η τελευταία δημοσκόπηση η οποία είδε το φως της δημοσιότητας τη Δευτέρα το πρωί, για το πρακτορείο Bloomberg, αποτυπώνει προβάδισμα της κ. Κλίντον κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες έναντι του κ. Τραμπ.

Με 45% έναντι 41% προηγείται εξάλλου η Δημοκρατική υποψήφια του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου της σε δημοσκόπηση για το δίκτυο CBS, ενώ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ABC News και της Washington Post, σε δείγμα 1.763 πιθανών ψηφοφόρων στις εκλογές, το 47% δήλωσε ότι υποστηρίζει την κ. Κλίντον και το 43% δήλωσε ότι υποστηρίζει τον κ. Τραμπ. Η δημοσκόπηση έχει περιθώριο λάθους +/- 2,5%.

Εντός της ημέρας, η υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος θα βρεθεί στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια, πριν ταξιδέψει στο Άλεντεϊλ και στο Μίσιγκαν. Στη συνέχεια θα επιστρέψει στη Φιλαδέλφεια, όπου θα ανέβει στο βάθρο μαζί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και τη σύζυγό του, Μισέλ.

Εκεί θα βρίσκονται ο σύζυγός της κ. Κλίντον και πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ, καθώς και η κόρη της, Τσέλσι και ο καλλιτέχνης Μπρους Σπρίνγκστιν.

Τα μεσάνυκτα, στην τελευταία της προεκλογική εκδήλωση, η κ. Κλίντον θα βρεθεί στο Ράλεϊ, στη Βόρεια Καρολίνα.

Ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος θα επισκεφθεί πέντε πολιτείες σε μία ημέρα, προσπαθώντας να δώσει τελική ώθηση σε μια κούρσα που ελπίζει να τον οδηγήσει στην προεδρία της χώρας.

Οι σταθμοί του θα είναι η Φλόριντα, η Βόρεια Καρολίνα, η Φιλαδέλφεια, το Νιου Χάμσαϊρ και το Μίσιγκαν.

«Ώθηση» στην Κλίντον από το FBI

Η ανακοίνωση από πλευράς του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI) ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη εγκληματικής ευθύνης ή αμέλειας στη νέα δέσμη e-mail της Χίλαρι Κλίντον θεωρείται σημαντική, καθώς η νέα έρευνα η οποία «άνοιξε» προ ημερών είχε κλείσει την δημοσκοπική «ψαλίδα» με τον κ. Τραμπ.

Πρόκειται για e-mail σχετικά με τη δραστηριότητα της κ. Κλίντον ως υπουργού Εξωτερικών της πρώτης κυβέρνησης Ομπάμα (2009-2013), για τα οποία η Αμερικανή πολιτικός χρησιμοποιούσε ιδιωτικό λογαριασμό ηλεκτρινικού ταχυδρομείου και όχι τον επίσημο υπηρεσιακό λογαριασμό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο τελευταίος, πληροφορούμενος την ετυμηγορία του FBI, έκανε λόγο για προστασία της Δημοκρατικής υποψηφίου από ένα «στημένο σύστημα».

Η ίδια, ωστόσο, δήλωσε ότι δεν θα σχολιάσει επισήμως την απόφαση.

Θετικός οιωνός για Δημοκρατικούς η ψήφος των Ισπανόφωνων

Aλματώδη αύξηση στον αριθμό των Iσπανόφωνων που άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα, ιδιαίτερα στις αμφισβητούμενες πολιτείες της Νεβάδα και Φλόριντα, δείχνουν τα αποτελέσματα των πρώιμων εκλογών στις ΗΠΑ που ολοκληρώθηκαν την Κυριακή, εν όψει της επίσημης ημέρας διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ την Τρίτη. Το μεγαλύτερο όφελος από αυτή την αύξηση αναμένεται να δρέψει η κ. Κλίντον.

Η τελευταία συγκεντρώνει γενικά πολύ υψηλά ποσοστά μεταξύ των Ισπανόφωνων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Univision για λογαριασμό της εφημερίδας Washington Post η οποία δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, η κ. Κλίντον συγκεντρώνει την προτίμηση 67% των Ισπανόφωνων ψηφοφόρων, έναντι 19% του κ. Τραμπ, ο οποίος δεν τα πάει καλά με τη μεγαλύτερη ομάδα ψηφοφόρων μεταξύ όλων των μειονοτήτων στις ΗΠΑ. Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος έχει επανειλημμένα εξοργίσει τους Ισπανόφωνους με υποτιμητικές δηλώσεις για τις κοινότητές τους.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή