Posco: 82% υψηλότερα κέρδη, εξ αιτίας της αύξησης των τιμών

Τρίτη, 12 Απριλίου 2005 10:51

ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ αύξηση, σε ποσοστό της τάξης του 82% και σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς αύξησε τις τιμές πώλησης των προϊόντων της, σε συνδυασμό με την ισχυροποίηση του ουόν έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, που περιόρισε το κόστος των εισαγομένων πρώτων υλών, εμφάνισε η πέμπτη μεγαλύτερη χαλυβουργία στον κόσμο, Posco.

Τα καθαρά της κέρδη αυξήθηκαν στο 1,31 τρισ. ουόν (1,29 δισ. δολ. ΗΠΑ) το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου, από 719,9 δισ. ουόν, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας, που εδρεύει στην Ποχάνγκ της Ν. Κορέας. Εννέα οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν, ότι τα κέρδη της θα ανέλθουν σε 1,26 τρισ. ουόν.

Η σημαντική ζήτηση από την Κίνα, παρείχε τη δυνατότητα στον εκτελεστικό διευθυντή της Posco, Lee Ku Taek, να αυξήσει τις τιμές χάλυβα σε ποσοστό 70% από τον Φεβρουάριο του 2004 και να μεταφέρει το υψηλότερο κόστος του σιδηρομεταλλεύματος και του άνθρακα στους πελάτες της, συμπεριλαμβανομένης της Hyundai Heavy Industries Co. και της Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering Co.

Τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν σε ποσοστό 76%, φθάνοντας στο 1,78 τρισ. ουόν και οι πωλήσεις σημείωσαν αύξηση 32%, φθάνοντας στα 5,66 τρισ. ουόν, επίσης σε επίπεδα ρεκόρ, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας.

Η Posco, η μεγαλύτερη μεταλλουργία της Ν. Κορέας, ευνοήθηκε, καθώς η ισχυροποίηση 13% ή άνοδος 135 ουόν, του νομίσματός της, έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, το τελευταίο εξάμηνο, μείωσε τις τιμές του εισαγομένου σιδηρομεταλλεύματος και του άνθρακα. Αύξηση 10 ουόν σε κάθε αμερικανικό δολάριο προσέθεσε 24 δισ. ουόν στα καθαρά κέρδη της Posco, σύμφωνα με τον οικονομικό αναλυτή Chung Ji Yun, της Seoul Securities Co.

Η εταιρεία, αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψή της για την παραγωγή χάλυβα φέτος, στους 31,3 εκατ. μετρικούς τόνους, από 31,1 εκατ. μετρικούς τόνους, που προέβλεπε τον Ιανουάριο. Επίσης, αύξησε τον στόχο του όγκου των πωλήσεων στους 30,4 εκατ. μετρικούς τόνους, από 30,1 εκατ. τόνους.

Νωρίτερα, οι μετοχές της Posco, υποχωρούσαν 1.500 ουόν, ποσοστό 0,8%, για να κλείσουν στις 197.000 ουόν η μία. Τα αποτελέσματα της εταιρείας, ανακοινώθηκαν μετά το κλείσιμο των αγορών, στις 3 μ.μ., τοπική ώρα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα