ΓΣΕΕ: Υπέρ της άμεσης έναρξης του διαλόγου για το ασφαλιστικό

Μελέτη για τη βιωσιμότητα του ΙΚΑ
Τρίτη, 12 Απριλίου 2005 14:52

Υπέρ της άμεσης έναρξης διαλόγου για το ασφαλιστικό τάχθηκαν σήμερα η ΓΣΕΕ και οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου όπου ανακοινώθηκε η αναλογιστική μελέτη της ΓΣΕΕ για το ΙΚΑ. Ο διάλογος, σύμφωνα με τους κοινωνικούς εταίρους, πρέπει να ξεκινήσει αμέσως χωρίς να αναμένεται σχετική κρατική πρωτοβουλία.

Σύμφωνα με τη μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, για τη βιωσιμότητα του ΙΚΑ είναι αναγκαία η αύξηση της καταβολής του 1% του ΑΕΠ ετησίως από τον προϋπολογισμό σε 2,4%. Οπως επισημαίνεται, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα που θα περιλαμβάνουν και την ένταξη των ειδικών ταμείων στο ΙΚΑ, το 2025 το Ιδρυμα θα βρεθεί σε ιδιαιτέρως δεινή θέση.

Σύμφωνα πάντα με την έρευνα, ο αριθμός των συνταξιούχων αυξάνεται ενώ παράλληλα συρρικνώνεται ο αριθμός των εργαζομένων. Οι έλληνες συνταξιούχοι είναι πλησιέστερα στα όρια της φτώχειας από ό,τι οι ευρωπαίοι, καθώς οι συντάξεις που παίρνει το 20% εξ αυτών είναι κάτω από 400 ευρώ, ενώ μόνο το 9% λαμβάνει σύνταξη πάνω από 1.000 ευρώ. Οι συντάξεις των υπολοίπων κυμαίνονται στην πλειονότητά τους από 450 έως 600 ευρώ.

Η πάταξη της φοροδιαφυγής, η νομοθετική ρύθμιση ώστε να επενδυθούν τα αποθεματικά του ΙΚΑ και η αύξηση της απασχόλησης σε συνδυασμό με την πάταξη της «μαύρης» εργασίας είναι τα μέτρα που προτείνονται για την ενίσχυση του ΙΚΑ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα