Υπεγράφη η συμφωνία για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη

Τρίτη, 12 Απριλίου 2005 14:16
UPD:14:48

ΜΝΗΜΟΝΙΟ συνεργασίας για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη υπέγραψαν σήμερα στη Σόφια οι αρμόδιοι υπουργοί Ελλάδας, Ρωσίας και Βουλγαρίας.

Ο αγωγός θα έχει μήκος 285 χλμ., το κόστος επένδυσης εκτιμάται σε 750-800 εκατ. δολάρια, θα έχει μεταφορική ικανότητα 35 εκατομμυρίων τόνων πετρελαίου τον χρόνο και θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς τα στενά του Βοσπόρου απ' όπου μεταφέρονται τώρα με τάνκερ τα πετρέλαια της περιοχής.

Από ελληνικής πλευράς στο έργο συμμετέχει η κοινοπραξία ΔΕΠ Θράκη (Ελληνικά Πετρέλαια και όμιλοι Λάτση - Κοπελούζου), ωστόσο ανάλογα με το ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο συμμετοχής και άλλων εταιρειών.

«Είναι ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα για την εφαρμογή αυτού του περίπλοκου σχεδίου υποδομής», δήλωσε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης της Βουλγαρίας Valentin Tserovski μετά την υπογραφή μνημονίου με τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας Viktor Khristenko και τον Έλληνα υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα.

«Το γεγονός ότι η οικονομική προσέγγιση επικράτησε του γεωπολιτικού θέματος μας επέτρεψε να αποδείξουμε ότι αυτός ο αγωγός είναι η πιο ανταγωνιστική επιλογή», πρόσθεσε.

«Η πολιτική στήριξη ανοίγει τον δρόμο στις ιδιωτικές επιχειρήσεις να ιδρύσουν μία κοινοπραξία που θα εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση και κατασκευή του αγωγού. Οι ιδιώτες επενδυτές αναμένεται να συναντηθούν τις επόμενες 10 ημέρες για να καταλήξουν στις τελευταίες οικονομικές λεπτομέρειες», τόνισε ο Kalin Rogachev, επικεφαλής της βουλγαρικής ομάδας εργασίας.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα