Ασιατικά Χρηματιστήρια

Πέμπτη, 14 Απριλίου 2005 07:01

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές. Τις μεγαλύτερες απώλειες, σημειώνουν οι μετοχές της Sony Corp. και της Hyundai Motor Co., μετά την έκθεση, η οποία έδειξε μικρότερη απ' ό,τι αναμενόταν, αύξηση των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ, απόδειξη, ότι οι δαπάνες των καταναλωτών μειώνονται, στη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της περιφέρειας.

«Δεν υπάρχει λόγος να είσαι αισιόδοξος», ανέφερε ο Naohiko Sasaki, ο οποίος διαχειρίζεται 3,4 δισ. δολ. σε ιαπωνικές μετοχές με την Kokusai Asset Management Co., στο Τόκυο, συμπληρώνοντας: «Η επιδείνωση των καταναλωτικών δαπανών στις ΗΠΑ και οι προοπτικές συρρίκνωσης της παγκόσμιας ανάπτυξης, θα έχουν αρνητική επίδραση στους εξαγωγείς».

Οι μετοχές της BHP Billiton και της Posco, οδηγούσαν την πτώση, μεταξύ των εταιρειών εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής, μετά την υποχώρηση της τιμής των μετάλλων στη Ν. Υόρκη και το Λονδίνο. Οι μετοχές της Inpex Corp., της μεγαλύτερης εταιρείας εξερεύνησης πετρελαίου της Ιαπωνίας, κινήθηκαν πτωτικά, μετά την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου, στα χαμηλότερα επίπεδα περίπου επτά εβδομάδων.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν 945 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, υποχωρούσε 1,1%, φθάνοντας στις 99,04 μονάδες, στις 11:15' π.μ., ώρα Τόκυο. Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei 225, σημείωνε απώλειες 1%, φθάνοντας στις 11.516,19 μονάδες. Ολοι άλλοι περιφερειακοί δείκτες, στις ανοιχτές αγορές της Ασίας, κινούντο πτωτικά, εκτός από τους δείκτες στη Μαλαισία. Στις ΗΠΑ, ο Standard & Poor's 500, υποχώρησε 1,2%, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες σε χρονικό διάστημα επτά εβδομάδων.

Οι μετοχές της Samsung Electronics Co., της υπ'αριθμόν ένα εταιρείας παραγωγής ηλεκτρονικών της Ασίας, κινήθηκαν πτωτικά, καθώς εικάζεται, ότι αυριανή έκθεση, θα καταδείξει τη μεγαλύτερη μείωση κερδών σε τριμηνιαία βάση, σε σύνολο επτά τριμήνων. Ο Kokusai Sasaki είπε, ότι αποφεύγει τις μετοχές των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας και των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής, χωρίς ωστόσο να τις κατονομάσει.

Οι μετοχές της Sony, της κατασκευάστριας του φορητού ηλεκτρονικού παιχνιδιού, Play Station, υποχωρούσαν 1,4%, φθάνοντας στις 4.150 γιέν η μία. Η υπ'αριθμόν δεύτερη εταιρεία παραγωγής ηλεκτρονικών στον κόσμο, πραγματοποίησε το 2003, περίπου το 70% των πωλήσεών της στο εξωτερικό.

Οι μετοχές της Hyundai Motor Co., της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας της Ν. Κορέας, σημείωναν απώλειες 0,9%, φθάνοντας στις 56.900 ουόν η μία. Οι πωλήσεις της Hyundai στις ΗΠΑ υπερτετραπλασιάστηκαν πέρυσι στις ΗΠΑ, φθάνοντας τα 418.615 οχήματα, από 90.217 οχήματα, που είχε πουλήσει στη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο, το 1998.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, οι λιανικές πωλήσεις στη χώρα αυξήθηκαν 0,3% τον Μάρτιο, καθώς οι υψηλότερες τιμές της βενζίνης, περιόρισαν την πρόθεση των καταναλωτών να ξοδέψουν. Οι πωλήσεις, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg News, προβλεπόταν να σημειώσουν αύξηση 0,8%.

«Η έκθεση για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, ήταν μεγάλη απογοήτευση, επειδή αντικατοπτρίζει καθαρά, το μέγεθος της επίδρασης του υψηλότερου κόστους ενεργείας, στη ζήτηση», ανέφερε ο Tatsuro Yuzawa, ο οποίος διαχειρίζεται 1,9 δισ. δολ. σε μετοχές, με την Credit Suisse Trust & Banking Co., στο Τόκυο, συμπληρώνοντας: «Απλώς δεν βλέπω κάποιο πειστικό στοιχείο για να είμαι αισιόδοξος για τις μετοχές». Ο Yuzawa, είπε, ότι οι κατασκευαστές μηχανικών εξαρτημάτων, όπως η SMC Corp., που κατασκευάζει μηχανήματα που λειτουργούν με πεπιεσμένο αέρα στην Ιαπωνία, συγκαταλέγονται μεταξύ των ελάχιστων εταιρειών για επένδυση, αυτήν την στιγμή.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα