Αγνοούν το πετρέλαιο

Φόβοι για πληθωρισμό, κέρδη στη Ν. Υόρκη
Πέμπτη, 14 Απριλίου 2005 00:01
UPD:06:18

ΤΑ ΧΑΛΑΡΑ οικονομικά μεγέθη έπληξαν τις μετοχές στη Wall Street, καθώς πυροδότησαν ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη, ενώ το επόμενο τεστ είναι οι κερδοφορίες.

Οι χαμηλότερες του αναμενομένου αναφορές για αύξηση των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ ενέτειναν τις ανησυχίες ότι οι υψηλές τιμές ενέργειας θα αποφέρουν πλήγμα στις καταναλωτικές δαπάνες και την αμερικανική οικονομία.

Επίσης, οι προειδοποιήσεις για εταιρικές κερδοφορίες στους τομείς τεχνολογίας και κατανάλωσης αντιστάθμισαν τα οφέλη από τη συνεχιζόμενη υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου.

Η αβεβαιότητα για την προοπτική των αμερικανικών επιτοκίων έχει διατηρήσει την αγορά σε στενό εύρος διακύμανσης από την αρχή του έτους. Ολοι οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες κινήθηκαν πτωτικά το τρέχον έτος μετά τα κέρδη 3,2% του 2004.

Ο Nasdaq ηγείται της πτώσης, σημειώνοντας απώλειες 8,5%, ενώ ο Dow Jones έχει χάσει 2,7% και ο Standard & Poor's 500 υποχώρησε κατά 2,4%. Οι πιέσεις που δέχθηκαν μετοχές εταιρειών του τομέα τεχνολογίας οδήγησαν χαμηλότερα το δείκτη Nasdaq μετά την ανακοίνωση της ASML Holding NV -της μεγαλύτερης εταιρείας κατασκευής εξοπλισμού που χρησιμοποιείται στην παραγωγή επεξεργαστών προβλέψεων για πτώση των παραγγελιών της.

Η μετοχή του ομίλου υποχώρησε κατά 1,05%. Περίπου 31 εταιρείες στο δείκτη S&P 500 αναμένεται να δώσουν αναφορές τριμηνιαίων αποτελεσμάτων την τρέχουσα εβδομάδα συμπεριλαμβανομένων της General Electric Co. -της δεύτερης σε μέγεθος εταιρείας βάσει χρηματιστηριακής αξίας.

Ο ρυθμός των ανακοινώσεων θα επιταχυνθεί την επόμενη εβδομάδα με «μπαράζ» αναφορών από περισσότερες από 160 εταιρείες. Τα μέλη του S&P 500 αναμένεται να ανακοινώσουν κέρδη πρώτου τριμήνου με ρυθμούς αύξησης 8,3% από 19,7% του τελευταίου τριμήνου του προηγούμενου έτους.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 104,04 μονάδες, ποσοστό 0,99%, φθάνοντας στις 10.403,93 μονάδες. Με απώλειες 31,03 μονάδων, ποσοστό 1,55%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.974,37 μονάδες.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές ενισχύθηκαν, καθώς η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου στα κατώτερα των επτά εβδομάδων περιόρισε τις ανησυχίες για επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων, αλλά τα χαμηλότερα των προσδοκιών στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις διατήρησαν υπό έλεγχο την ψυχολογία των επενδυτών.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips ενισχύθηκε κατά 0,4%, στις 1.101,8 μονάδες, ενώ ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 έκλεισε με άνοδο 0,5%, στις 3.080,5 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα