Ανοδικά κινείται το δολάριο στην Ασία μετά την έκθεση του ΔΝΤ

Οτι η ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα είναι μεγαλύτερη από την Ευρώπη και την Ιαπωνία
Πέμπτη, 14 Απριλίου 2005 07:18

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκε το δολάριο στην Ασία, για πρώτη ημέρα σε σύνολο έξι ημερών, μετά την ανακοίνωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα αναπτυχθεί ταχύτερα, απ'ό,τι η οικονομία της Ευρωζώνης και της Ιαπωνίας.

Το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα αυξηθεί κατά 3,6% το 2005, τέσσερις φορές ταχύτερα από τον ρυθμό ανάπτυξης στην Ιαπωνία και τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, είπε χθες το ΔΝΤ. Το δολάριο ανακάμπτει από τα χαμηλότερα επίπεδα περίπου δύο εβδομάδων έναντι του γιέν και του ευρώ.

«Είμαστε θετικοί για το δολάριο των ΗΠΑ», ανέφερε ο Rick Arney, στρατηγικός αναλυτής της αγοράς συναλλάγματος στο Σαν Φρανσίσκο, με την Barclays Global Investors, ο οποίος διαχειρίζεται περισσότερο από 1 τρισ. δολ. ΗΠΑ, συμπληρώνοντας: «Η αμερικανική οικονομία αναπτύσσεται, σε σύγκριση με τις άλλες οικονομίες των περιφερειών της Ασίας και της Ευρώπης».

Εναντι του γιέν, το δολάριο ισχυροποιήθηκε στα 107,78 στις 12:36' μ.μ., στο Τόκυο, από 107,36 γιέν, που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη. Χθες, το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε στα 197,14 γιέν, τα χαμηλότερα επίπεδα από την 1η Απριλίου, ενώ ισχυροποιήθηκε στο 1,2881 δολ. από 1,2914 δολ., έναντι του ευρώ.

Η άνοδος του δολαρίου έναντι του γιέν, ενδέχεται να επιταχυνθεί, φθάνοντας τα 107,80 γιέν, επίπεδο όπου προκαθορίζονται οι εντολές για την αγορά του νομίσματος, ανέφερε ο Tsutomu Soma, διαπραγματευτής συναλλάγματος, της Okasan Securities Co., στο Τόκυο.

Το ΔΝΤ, αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψή του για την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ, από το 3,5% που προέβλεπε τον Σεπτέμβριο. Φέτος, η οικονομική ανάπτυξη της Ιαπωνίας και της Γερμανίας, θα υστερήσει στο 0,8%, σύμφωνα με την έκθεσή του ΔΝΤ.

Ο ΟΟΣΑ, σχεδιάζει να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις εκτιμήσεις του για την οικονομική ανάπτυξη, εξ αιτίας της χαμηλότερης ανάπτυξης της Ιαπωνίας και της Ευρώπης το 2005 και το 2006, όπως έδειξε σχέδιο των εκτιμήσεων του, χθες.

Η συρρίκνωση στην Ιαπωνία και τη Γερμανία το τέταρτο τρίμηνο, ανάγκασε τον ΟΟΣΑ, να αναθεωρήσει προς τα κάτω την εκτίμησή του για την οικονομική ανάπτυξη των 30 χωρών μελών του το 2005, στο 2,8% από το 2,9%. Τα στοιχεία αυτά, ενδέχεται να αλλάξουν στην τελική έκθεση του Οργανισμού, η οποία θα δημοσιοποιηθεί στις 24 Μαΐου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΟΟΣΑ, Stephen Di Biasio.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα