Ασιατικά Χρηματιστήρια

Παρασκευή, 15 Απριλίου 2005 07:01

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές. Τις μεγαλύτερες απώλειες, σημειώνουν οι μετοχές των εταιρειών, που σχετίζονται με τον κλάδο των κομπιούτερ, μετά την ανακοίνωση των κερδών της Samsung Electronics Co. και της International Business Machines Corp. (IBM), για το πρώτο τρίμηνο, τα οποία διαμορφώθηκαν χαμηλότερα των προβλέψεων των οικονομικών αναλυτών. Πτωτικά κινούντο οι μετοχές της Sony Corp.

«Τα κέρδη των μεγάλων εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, όπως της Samsung Electronics, επιβεβαιώνουν, ότι ο κλάδος υποφέρει διεθνώς», ανέφερε ο Hideaki Kurimoto, ο οποίος διαχειρίζεται 2,8 δισ. δολ. σε μετοχές, με την Meiji Dresdner Asset Management Co., στο Τόκυο. Ο ίδιος, αποφεύγει τις μετοχές των εταιρειών παραγωγής ημιαγωγών.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν 945 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, υποχωρούσε 1,3%, φθάνοντας στις 97,38 μονάδες, στις 11:25' π.μ., στο Τόκυο. Οι μετοχές των εταιρειών του κλάδου των κομπιούτερ, αποτελούσαν περίπου των 1/4 των απωλειών του δείκτη. Ο δείκτης έχει υποχωρήσει αυτήν την εβδομάδα 3,2% και οδεύει να κλείσει την εβδομάδα με τις μεγαλύτερες απώλειες, σε χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών.

Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei 225, υποχωρούσε κατά 1,7%, φθάνοντας στις 11.369,18 μονάδες, οδεύοντας να κλείσει στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 4 Φεβρουαρίου. Στη Ν. Κορέα, ο δείκτης Kospi σημείωνε απώλειες 0,9%. Ολοι οι δείκτες στις ανοιχτές αγορές της Ασίας, κινήθηκαν πτωτικά, εκτός από τους δείκτες στη Μαλαισία. Στις ΗΠΑ, ο Dow Jones Industrial Average (DJIA), υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 3 Νοεμβρίου, καθώς έντονη ανησυχία επικρατεί για την οικονομική ανάπτυξη, που φαίνεται να συρρικνώνεται.

Οι μετοχές της Samsung Electronics, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής ηλεκτρονικών της Ασίας, από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας, υποχωρούσαν 1,5%, φθάνοντας στις 494.500 ουόν η μία. Η εταιρεία, ανακοίνωσε 52% μείωση των καθαρών της κερδών το πρώτο τρίμηνο, στο 1,5 τρισ. ουόν (1,47 δισ. δολ. ΗΠΑ), αποτέλεσμα της μείωσης των τιμών των chip και των υγρών κρυστάλλων. Συνολικά 17 οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν, ότι τα καθαρά κέρδη της εταιρείας, θα διαμορφωνόντουσαν στα 2,17 τρισ. ουόν.

Η IBM, μετά το κλείσιμο των αγορών στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε, ότι τα καθαρά της κέρδη το πρώτο τρίμηνο από τις δραστηριότητές της, αυξήθηκαν στα 85 σεντς ανά μετοχή, χαμηλότερα των προβλέψεων των 17 οικονομικών αναλυτών της Thomson Financial, οι οποίοι εκτιμούσαν ότι τα κέρδη της, θα έφθαναν τα 90 σεντς ανά μετοχή. Οι μετοχές της IBM, σημείωναν απώλειες 5,6% κατά τη διευρυμένη διαπραγμάτευσή τους.

Τα αποτελέσματα της Samsung Electronics και της IBM, προσθέτουν στοιχεία, ότι η ζήτηση για προϊόντα που σχετίζονται με τον κλάδο των κομπιούτερ, υποχωρεί. Η Sun Microsystems Inc., ανακοίνωσε μείωση των πωλήσεων το τρίτο τρίμηνο και η Apple Computer Inc., ανακοίνωσε στις 13 Απριλίου, ότι τα αποτελέσματα του δευτέρου και του τρίτου τριμήνου, ενδέχεται να είναι χαμηλότερα των ανώτατων εκτιμήσεων των οικονομικών αναλυτών.

«Η συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας, μπορεί να είναι ακόμη πιο σοβαρή, από ό,τι αναμενόταν, κάτι που το βλέπουμε στα αποτελέσματα των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας των ΗΠΑ», ανέφερε ο Charles Chen, ο οποίος διαχειρίζεται 150 εκατ. δολ. σε μετοχές με τηςν JF Asset Management Co., στην Ταϊπέι.

Οι μετοχές της Sony, που κατασκευάζει τα κομπιούτερ Vaio, υποχωρούσαν 2,4%, φθάνοντας στις 4.050 γιέν η μία. Οι μετοχες της Toshiba Corp., της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής chip της Ιαπωνίας, σημείωναν απώλειες 2,7%, φθάνοντας στα 437 γιέν η μία. Sony και Toshiba, παράγουν από κοινού τεχνολογία για εξελιγμένα chip, μαζί με την ΙΒΜ.

Οι μετοχές της Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., της μεγαλύτερης προμηθεύτριας chip στον κόσμο, κατόπιν παραγγελίας, υποχωρούσαν 0,6%, φθάνοντας στα 51 δολ. Ταϊβάν, η μία. Οι μετοχές της Chartered Semiconductor Manufacturing Ltd., της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής chip της Σιγκαπούρης, σημείωναν απώλειες 1%, φθάνοντας στα 98,5 σεντς του δολαρίου της Σιγκαπούρης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα