IBM: Eκτός των προβλέψεων τα κέρδη, πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές

Παρασκευή, 15 Απριλίου 2005 07:06

ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ των προβλέψεων, διαμορφώθηκαν το πρώτο τρίμηνο, τα καθαρά κέρδη της International Business Machines Corp., (ΙΒΜ), της μεγαλύτερης εταιρείας κομπιούτερ και υπηρεσιών στον κόσμο, καθώς οι πωλήσεις δεν πέτυχαν τον στόχο, τις δύο τελευταίες εβδομάδες του τριμήνου. Πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές της εταιρείας.

Η IBM, που ανακοίνωσε τα αποτελέσματά της, τέσσερις ημέρες νωρίτερα, είπε ότι τα κέρδη από τις δραστηριότητές της αυξήθηκαν στα 85 σεντς ανά μετοχή, έναντι 90 σεντς ανά μετοχή, που προέβλεπαν κατά μέσον όρο 17 οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από την Thomson Financial. Οι τρείς μεγαλύτεροι τομείς δραστηριοτήτων της εταιρείας, το λογισμικό, οι υπηρεσίες και τα μηχανικά μέρη των υπολογιστών, όλοι είχαν δύσκολες συναλλαγές, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας.

«Δεν πετύχαμε και τους τέσσερις στόχους που είχαμε θέσει το τρίμηνο», ανέφερε ο εκτελεστικός διευθυντής της IMB, Sam Palmisano, 53 ετών, στην ανακοίνωσή του.

Ο επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών της εταιρείας, Mark Loughridge, ανέφερε, ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς να πει κανείς, το κατά πόσο φταίει η εταιρεία για τα αποτελέσματά της ή η υποχώρηση της ζήτησης. Οι πελάτες, περιόρισαν τις παραγγελίες για υπολογιστές γραφείων, εν όψει τη πώλησης του τμήματος προσωπικών υπολογιστών της ΙΒΜ στην κινεζική Lenovo Group Ltd. και την υποχώρηση της ζήτησης λογισμικού, που εξανάγκασαν την IBM να μειώσει τις τιμές.

Οι μετοχές της IBM, υποχωρούσαν 4,65 δολ., ποσοστό 5,6%, φθάνοντας στα 78,99 δολ. η μία, κατά τη διευρυμένη διαπραγμάτευσή τους. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ώθησε τις μετοχές των εταιρειών του κλάδου χαμηλότερα, καθώς έντονη ανησυχία επικρατεί, ότι η μείωση της ζήτησης, ενδέχεται να επηρεάσει τα κέρδη.

Οι μετοχές της Dell Inc., της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής προσωπικών ηλεκτρονικών υπολογιστών στον κόσμο, υποχωρούσαν 66 σεντς, φθάνοντας στα 35,52 δολ. η μία. Οι μετοχές της Intel Corp. σημείωναν απώλειες 34 σεντς, φθάνοντας στα 22,15 δολ. η μία και οι μετοχές της Microsoft Corp., της υπ' αριθμόν ένα εταιρείας παραγωγής λογισμικού στον κόσμο, σημείωναν απώλειες 29 σεντς, φθάνοντας στα 24,55 δολ. η μία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα