Στα χαμηλά έτους

Αρνητικό το κλίμα στη Ν. Υόρκη
Παρασκευή, 15 Απριλίου 2005 00:01
UPD:06:11

ΣΤΑ ΚΑΤΩΤΕΡΑ του 2005 «βυθίσθηκαν» οι μετοχές στη Wall Street, υποχωρώντας για δεύτερη συνεχή ημέρα, λόγω ανησυχιών για τις προοπτικές των εταιρικών κερδών και της οικονομίας.

Η νευρικότητα που επικρατεί για τις τριμηνιαίες κερδοφορίες και η διάρκεια του πρόσφατου κύματος ρευστοποιήσεων στις αγορές πετρελαίου κλόνισαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών για τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις.

Οι έντονες διακυμάνσεις των τιμών του πετρελαίου διατηρούν επιφυλακτικές τις κινήσεις των επενδυτών, με τους μεγαλύτερους χρηματιστηριακούς δείκτες να κινούνται στο κόκκινο.

Υστερα από προσωρινή στάση τις πρώτες ώρες των συναλλαγών, οι επενδυτές ανανέωσαν τις ρευστοποιήσεις μετοχών εταιρειών του τομέα τεχνολογίας και ενέργειας και μετάλλων.

Η εξασθένηση του τεχνολογικού κλάδου αντιστάθμισε τα οφέλη από τα ικανοποιητικά οικονομικά μεγέθη και τις ανακοινώσεις εταιρικών κερδοφοριών, εκ των οποίων οι περισσότερες ήταν ενθαρρυντικές. Αναλυτές επισημαίνουν ότι η αγορά αγνοεί τις καλές ειδήσεις, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον της σε μεικτά στοιχεία εταιρικών κερδών.

Η κορυφαία τεχνολογική εταιρεία Apple Computer ανακοίνωσε αύξηση των τριμηνιαίων κερδών και εσόδων, χάρη των ισχυρών πωλήσεων, αλλά ήταν χαμηλότερη των προβλέψεων.

Ως εκ τούτου, οι αναλυτές ισχυρίζονται ότι η προοπτική εσόδων ήταν απογοητευτική, δεδομένου ότι δεν ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις τους. Η πεποίθηση αυτή, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι μετοχές έχουν αυξηθεί πάνω από 200% το τελευταίο δωδεκάμηνο, οδήγησαν τη μετοχή της Apple χαμηλότερα κατά 3,04%, ασκώντας πιέσεις στο Nasdaq. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 125,18 μονάδες, ποσοστό 1,20%, φθάνοντας στις 10.278,75 μονάδες. Με απώλειες 27,66 μονάδων, ποσοστό 1,40%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.946,71 μονάδες.

Ο δείκτης Standard & Poor's 500 σημείωσε τις μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων επτά εβδομάδων στη συνεδρίαση της Τετάρτης, καθώς οι χαμηλότερες τιμές εμπορευμάτων και τα μικρότερα του αναμενόμενου μεγέθη για τις λιανικές πωλήσεις πυροδότησαν ανησυχίες ότι τα κέρδη και η οικονομική ανάπτυξη ενδεχομένως να περιορισθούν περισσότερο των προσδοκιών.

Οι φόβοι ότι η έναρξη της περιόδου εταιρικών κερδοφοριών είναι κακή και οι ανησυχίες ότι η παγκόσμια οικονομία θα πλήξει τις μετοχές που είναι ευάλωτες στους οικονομικούς κύκλους οδήγησε χαμηλότερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips έκλεισε 0,18% χαμηλότερα στις 1.099,89 μονάδες, ενώ ο DJ Euro Stoxx 50 υποχώρησε κατά 0,2% στις 3.075,33 μονάδες. Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 0,64% στα κατώτερα των επτά εβδομάδων.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα