Samsung: Χαμηλότερες τιμές chip, 52% η μείωση των κερδών

Παρασκευή, 15 Απριλίου 2005 07:27

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ υποχώρηση, απ ό,τι αναμενόταν και σε ποσοστό της τάξης του 52%, εμφάνισαν το πρώτο τρίμηνο, τα καθαρά κέρδη, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής ηλεκτρονικών, από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας, της Ασίας, Samsung Electronics Co., εξ αιτίας της υποχώρησης των τιμών ημιαγωγών και των αντίστοιχων για τις οθόνες υγρών κρυστάλλων.

Τα καθαρά της κέρδη υποχώρησαν στο 1,5 τρισ. ουόν (1,47 δισ. δολ. ΗΠΑ), από 3,14 τρισ. ουόν, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας. Δεκαεπτά οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg, προέβλεπαν ότι τα κέρδη της θα ανέλθουν σε 2,17 τρισ. ουόν. Μείωση 4,2% σημείωσαν οι πωλήσεις της εταιρείας, φθάνοντας στα 13,8 τρισ. ουόν.

Η μείωση των κερδών της Samsung, της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής chip στον κόσμο, μετά την Intel Corp., και της μεγαλύτερης που παράγει οθόνες υγρών κρυστάλλων, αντικατοπτρίζουν τη μείωση των τιμών, αποτέλεσμα του περιορισμού της ζήτησης των καταναλωτών και της υπερβολικής παραγωγής. Ο επικεφαλής της εταιρείας, Yun Jong Yong, 61 ετών, επέμεινε στο σχέδιο αύξησης των δαπανών σε εργοστάσια και υλικά σε ποσοστό 34%, στα 10,27 τρισ. ουόν φέτος, προβλέποντας ανάκαμψη της ζήτησης.

«Είμαι πολύ απογοητευμένος», ανέφερε ο Yoo Ji Yeong, ο οποίος διαχειρίζεται 980 εκατ. δολ. ΗΠΑ σε μετοχές με την CJ Investment Trust Management Co., στη Σεούλ. O Υοο είπε, ότι κατέχει πολλές μετοχές της Samsung.

Τα λειτουργικά κέρδη ή οι πωλήσεις, μείον του κόστους των καταναλωτικών αγαθών που πουλήθηκαν και των διοικητικών δαπανών, υποχώρησαν 46%, φθάνοντας στα 2,15 τρισ. ουόν. Οικονομικοί αναλυτές προέβλεπαν ότι τα λειτουργικά κέρδη θα ανήρχοντο στα 2,40 τρισ. ουόν. Η εταιρεία ανακοίνωσε, ότι το τρίμηνο, εμφάνισε 700 δισ. ουόν ζημίες στο τμήμα της, Samsung Card Co.

Οι μετοχές της υποχωρούσαν 2%, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της, σήμερα στις 9:50' π.μ., στη Σεούλ, τοπική ώρα. Προσφάτως, υποχωρούσαν 1,5%, φθάνοντας στα 494.500 ουόν η μία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα