Βραζιλία: Χαμηλότερη η αύξηση των λιανικών πωλήσεων τον Φεβρουάριο

Παρασκευή, 15 Απριλίου 2005 07:45

ΜΕ τον χαμηλότερο ρυθμό, σε χρονικό διάστημα 15 μηνών, αυξήθηκαν τον Φεβρουάριο οι λιανικές πωλήσεις στη Βραζιλία, σημάδι, ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ν. Αμερικής, αρχίζει να συρρικνώνεται, μετά από την αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας, επτά φορές.

Οι πωλήσεις στα σούπερ μάρκετ και στα καταστήματα ειδών μπακαλικής, αυξήθηκαν 1,3% τον Φεβρουάριο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, μετά από αύξηση 6,2% τον Ιανουάριο και 11,4% τον Δεκέμβριο του 2004, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της Βραζιλίας. Η αύξηση των λιανικών πωλήσεων τον Φεβρουάριο, ήταν χαμηλότερη από το 1/4 των εκτιμήσεων των 12 οικονομικών αναλυτών, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News και προέβλεπαν, ότι αυτές, θα αυξηθούν σε ποσοστό 5,8%.

«Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών έχει επηρεαστεί από τα βασικά επιτόκια δανεισμού», ανέφερε ο Alvaro Silva, πρόεδρος της μεγαλύτερης εταιρείας λιανικής πώλησης βιβλίων της χώρας, Siciliano, χθες στο Σάο Πάολο, συμπληρώνοντας: «Ελπίζουμε, ότι η Κεντρική Τράπεζα, θα σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκια και το επιχειρηματικό κλίμα να παραμείνει δυναμικό όπως ήταν πριν από μερικούς μήνες».

Οι διαπραγματευτές οδήγησαν χαμηλότερα τις αποδόσεις σε ομόλογα, μετά την έκθεση για τις λιανικές πωλήσεις, στοιχηματίζοντας ότι η Κεντρική Τράπεζα θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο 19,25%, κατά τη συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα, σταματώντας τις αυξήσεις επί επτά συνεχόμενους μήνες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα