Αρνητικό το κλίμα στις διεθνείς αγορές

Σημαντική πτώση
Σάββατο, 16 Απριλίου 2005 00:01

ΣΥΝΝΕΦΑ συγκεντρώθηκαν πάνω από τη Wall Street όταν ξαφνικά επενδυτές και οικονομολόγοι έδειξαν ανησυχίες ότι περαιτέρω επιβράδυνση των ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης θα περιορίσει τα εταιρικά κέρδη, οδηγώντας την αγορά στα κατώτερα των 5-1/2 μηνών.

Η ανακοίνωση της IBM για πωλήσεις χαμηλότερες των προσδοκιών, άφησε άναυδη τη Wall Street. Οι επενδυτές ανησύχησαν για τις εξελίξεις στον κλάδο ημιαγωγών, δημιουργώντας απώλειες στο δείκτη Nasdaq οι οποίες κλιμακώθηκαν στην ευρύτερη χρηματιστηριακή αγορά.

Η Wall Street πρόκειται να αντιμετωπίσει ανησυχίες για το ενδεχόμενο μιας παγκόσμιας επιβράδυνσης στους ρυθμούς αύξησης των δαπανών στον τομέα τεχνολογίας μετά τα κακά νέα από την IBM ενώ οικονομολόγοι και επενδυτές οι οποίοι είχαν εμπιστοσύνη για τους ρυθμούς ανάπτυξης στο πρόσφατο παρελθόν, ξαφνικά ανησυχούν περισσότερο για μια επιβράδυνση τους επόμενους μήνες.

Πολλές τεχνολογικές εταιρείες πραγματοποίησαν τις περισσότερες πωλήσεις τους στον τελευταίο μήνα του τριμήνου έτσι εάν η IBM είχε προβλήματα, οι κατασκευαστές επεξεργαστών μπορεί να συναντήσουν δυσκολίες στο να ολοκληρώσουν τις παραγγελίες τους στο τέλος του τριμήνου.

Η μετοχή της IBM υποχώρησε κατά 8% παρασύροντας στην πτώση και την υπόλοιπη αγορά. Πολλές εταιρείες ημιαγωγών ταρακουνήθηκαν το περασμένο έτος μετά την επιθετική διόγκωση των αποθεμάτων τους το πρώτο εξάμηνο του έτους, που τις άφησε με απούλητες ποσότητες επεξεργαστών αφότου «πάγωσε» η ζήτηση για τεχνολογικές συσκευές το δεύτερο ήμισυ του έτους.

Μετά το ταξίδι αναψυχής το 2004 και στην αρχή του 2005, η αμερικανική οικονομία ενδεχομένως να εμφανίζει προβλήματα στην ατμομηχανή ανάπτυξης. Πάντως οι αναλυτές αναμένουν βελτίωση των δραστηριοτήτων το επόμενο δωδεκάμηνο.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ηγήθηκε της μεγαλύτερης εβδομαδιαίας πτώσης από τον περασμένο Αύγουστο με απώλειες 2,4% ενώ ο Standard & Poor's 500 έχασε 2,1% και ο Nasdaq 3,7% εν μέσω αναζωπύρωσης των ανησυχιών για επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έχασαν πάνω από μια εκατοστιαία μονάδα μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα διεθνών τεχνολογικών γιγάντων. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με πτώση 1,5% στις 1.083,8 μονάδες.

Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε στα κατώτερα των τελευταίων 10 εβδομάδων με απώλειες 1,66%.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα