Ασιατικά Χρηματιστήρια

Δευτέρα, 18 Απριλίου 2005 07:01

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές με τον δείκτη Nikkei 225 στην Ιαπωνία, να οδεύει προς τις μεγαλύτερες απώλειες σε χρονικό διάστημα 11 μηνών. Οι μετοχές της Ηonda Motor Co. και της Samsung Electronics Co., οδηγούσαν την πτώση μεταξύ των μετοχών των εξαγωγικών εταιρειών, καθώς οι εκθέσεις για τη βιομηχανική παραγωγή και το αίσθημα των καταναλωτών στις ΗΠΑ, κατέδειξαν υποχώρηση της ανάπτυξης στη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Ο Nikkei, υποχώρησε επίσης και κάτω από τις 11.000 μονάδες, για πρώτη φορά σε χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών, εξ αιτίας των διαδηλώσεων κατά της Ιαπωνίας σε περίπου 12 πόλεις της Κίνας για εδαφικές και ιστορικές αμφισβητήσεις. Οι μετοχές της Τaiyo Yuden Co., η οποία παράγει ηλεκτρονικά εξαρτήματα στην Κίνα, σημείωναν απώλειες.

«Αρχίζει να γίνεται δύσκολο το να βασίζεσαι στις ΗΠΑ για ώθηση της ανάπτυξης», ανέφερε ο Hiroshi Arano, διευθύνων σύμβουλος της Dai-Ichi Kangyo Asset Management Co. στο Τόκυο, ο οποίος διαχειρίζεται 16 δισ. δολ. «Η Ιαπωνία, αντιμετωπίζει τώρα τον κίνδυνο με την Κίνα και αυτός είναι ένας μεγάλος παράγοντας που κρατά μακρυά τους επενδυτές από τις αγορές», επεσήμανε ο Arano, ο οποίος είπε, ότι αποφεύγει εταιρείες που βασίζονται στην ζήτηση της Κίνας.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν 945 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, υποχωρούσε 2,6%, φθάνοντας στις 95,02 μονάδες, στις 11:14' π.μ., στο Τόκυο, οδεύοντας να σημειώσει τις μεγαλύτερες απώλειες από τις 17 Μαΐου του 2004. Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei υποχωρούσε 3,3%, φθάνοντας στις 11.001,21 μονάδες, σημειώνοντας τις σοβαρότερες απώλειες από τις 10 Μαΐου του περασμένου έτους. Στη Ν. Κορέα ο δείκτης Kospi έχανε 2,3%. Ολοι οι δείκτες στις ανοιχτές αγορές της Ασίας, κινούντο πτωτικά, με τον New Zealand NZSX 50, να οδεύει προς τις μεγαλύτερες απώλειες, σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών.

Η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ, υποχώρησε για πρώτη φορά σε χρονικό διάστημα έξι μηνών, σύμφωνα με την έκθεση της Federal Reserve στις 15 Απριλίου. Ο Dow Jones Industrial Average (DJIA), σημείωσε τις μεγαλύτερες απώλειες μέσα σε δύο χρόνια στις 15 Απριλίου, μετά τη δημοσιοποίηση των εκθέσεων. Σήμερα, τα ιαπωνικά ομόλογα πενταετούς διάρκειας κινήθηκαν ανοδικά, ωθώντας τις αποδόσεις στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους, τη στιγμή που το εθνικό νόμισμα της Ιαπωνίας, το γιέν, υποχώρησε 0,3% έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ.

Η μείωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, προσέθεσε ένα ακόμη στοιχείο, ότι οι υψηλότερες τιμές εμπορευμάτων, προκαλούν απώλειες στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Ασίας. Ο δείκτης University of Michigan, υποχώρησε τον Απρίλιο στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2003, εξ αιτίας της αύξησης των τιμών της βενζίνης.

Οι μετοχές της Honda, της υπ'αριθμόν τρία αυτοκινητοβιομηχανίας της Ιαπωνίας, υποχωρούσαν 3,2%, φθάνοντας στις 5.200 γιέν η μία. Η αυτοκινητοβιομηχανία πέρυσι, πραγματοποίησε περισσότερο από το 75% των συνολικών της πωλήσεων στη Β. Αμερική. Οι μετοχές της ιαπωνικής Sony Corp., της δεύτερης σε μέγεθος εταιρείας παραγωγής ηλεκτρονικών στον κόσμο, σημείωναν απώλειες 3,2%, φθάνοντας στις 3.910 γιέν η μία. Η εταιρεία, το 2003, πραγματοποίησε περίπου το 70% των συνολικών της πωλήσεων εκτός χώρας.

Οι μετοχές της Samsung Electronics, που αποτελούν περίπου το 10%, των συνολικών εξαγωγών της Ν. Κορέας, υποχωρούσαν 2,9%, φθάνοντας στις 477.500 ουόν η μία. Η Merrill Lynch & Co., αναθεώρησε προς τα κάτω την εισήγησή της για τις μετοχές της εταιρείας, στο «neutral» από το «buy», μετά την ανακοίνωση της εταιρείας, ότι το πρώτο τρίμηνο τα καθαρά της κέρδη μειώθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 52%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Αναλυτές, συμπεριλαμβανομένης της Deutsche Bank AG και της Goldman, Sachs & Co., αναθεώρησαν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για τα κέρδη της εταιρείας.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 Index σημείωνε πτώση 1,1%, οδεύοντας να κλείσει με τις μεγαλύτερες απώλειες από τις 15 Δεκεμβρίου, τη στιγμή που στη Ν. Ζηλανδία, ο NZSX 50, υποχωρούσε 2,3%, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από τις 5 Νοεμβρίου του 2002.

Οι μετοχές της BHP Billiton, της μεγαλύτερης μεταλλουργίας στον κόσμο, υποχωρούσαν 1,2%, φθάνοντας στα 16,47 δολ. Αυστραλίας η μία. Οι μετοχές της Woodside Petroleum Ltd., της υπ'αριθμόν δύο εταιρείας παραγωγής πετρελαίου της Αυστραλίας, σημείωναν απώλειες 1%, φθάνοντας στα 23,80 δολ. Αυστραλίας η μία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα