Πτωτικά κινείται η τιμή του αργού πετρελαίου

Καθώς ανησυχία επικρατεί ότι η οικονομική συρρίκνωση θα επηρεάσει τη ζήτηση
Δευτέρα, 18 Απριλίου 2005 07:24

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται τα συμβόλαια του αργού πετρελαίου για τέταρτη ημέρα, σε σύνολο πέντε ημερών, καθώς έντονη ανησυχία επικρατεί, ότι η συρρίκνωση της οικονομικής ανάπτυξης, θα περιορίσει τη ζήτηση για καύσιμα.

Το πετρέλαιο διεύρυνε τις απώλειες του 5,3% της περασμένης εβδομάδας, μετά τη δήλωση του G-7 (των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών στον κόσμο), στις 16 Απριλίου, ότι η παγκόσμια οικονομία, αντιμετωπίζει κινδύνους στην ανάπτυξή της. Οι εκθέσεις, που δημοσιοποιήθηκαν την προηγούμενη ημέρα για την παραγωγή, τις λιανικές πωλήσεις και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη καταναλώτρια πετρελαίου στον κόσμο, κατέδειξαν περιορισμό της οικονομικής ανάπτυξης.

«Οι ανησυχίες για την ανάπτυξη επηρεάζουν την αύξηση των πωλήσεων και αυτό θα επιδράσει στη βιομηχανική παραγωγή αργά ή γρήγορα», ανέφερε ο David Dhurtell, στρατηγικός αναλυτής της αγοράς εμπορευμάτων, της Commonwealth Bank of Australia, στο Σύδνεϋ.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Μαΐου, υποχώρησε 83 σεντς, ποσοστό 1,3%, φθάνοντας στα 49,66 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές - μετά τη συνεδρίαση - συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης και στα χαμηλότερα επίπεδα μέσα σε μία συνεδρίαση από τις 22 Φεβρουαρίου. Στις 11:07' π.μ., ώρα Σικγαπούρης, το πετρέλαιο βρισκόταν στα 50,14 δολ. το βαρέλι. Οι τιμές του πετρελαίου, έχουν υποχωρήσει σε ποσοστό 14%, μέσα σε δύο εβδομάδες, από τη στιγμή που έφθασαν τα επίπεδα ρεκόρ στις 4 Απριλίου και στα 58,28 δολ. το βαρέλι.

Το G-7, το οποίο αποκάλεσε τις τιμές του πετρελαίου «αντίθετο άνεμο» στην ανάπτυξη, ζήτηση από τον ΟΠΕΚ, να περιορίσει την αύξηση των τιμών του πετρελαίου με την αύξηση της παραγωγής και εισηγήθηκε πιο αποδοτική χρήση του καυσίμου από τους καταναλωτές.

«Οι τιμές του πετρελαίου είναι ο μεγαλύτερος οικονομικός κίνδυνος», ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Οικνομικών, Hans Eichel, σε συνέντευξή του, συμπληρώνοντας: «Είναι υψηλές και ασταθείς και αυτός ο συνδυασμός αποτελεί λόγο για ανησυχία».

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν, καθώς η αύξηση των αποθεμάτων και οι προβλέψεις για χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη, περιόρισαν τις ανησυχίες για την επάρκεια των προμηθειών του καυσίμου.

Τα αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ, αυξήθηκαν για ένατη συνεχόμενη εβδομάδα, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2003, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ενεργείας των ΗΠΑ, στις 13 Απριλίου. Την ίδια ημέρα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), είπε, ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα συρρικνωθεί στο 4,3% φέτος, από 5,1% που ήταν το 2004.

Η ανάπτυξη της Ιαπωνίας, της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, θα υποχωρήσει 0,8% φέτος, μετά την ανάπτυξή της με ρυθμό 2,6% το 2004, σύμφωνα με το ΔΝΤ και η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, η οποία περιλαμβάνει χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, ενδέχεται να υποχωρήσει στο 1,6% το 2005, από 2% το 2004.

Η ζήτηση στην Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη καταναλώτρια πετρελαίου στον κόσμο, ενίσχυσε τις προοπτικές αύξησης των τιμών του. Οι εισαγωγές πετρελαίου της Κίνας και των προϊόντων διΰλισης, αυξήθηκαν 43% το 2004 και η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε με ρυθμό 9,5%. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας, ενδέχεται να υποχωρήσει στο 8,5% το 2005.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα