Market Beat: Η συσσώρευση επιλέγεται όταν αυξάνεται το country risk

Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016 09:59
UPD:10:00
SOOC/Nikos Libertas

Του Κώστα Ιωαννίδη

Έχουμε επανάληψη των συνηθειών του Οκτώβρη τις οποίες αναφέραμε στις αρχές του μήνα. Θυμίζουμε από το σχόλιο στις 3/10: «Αυτός (ο μήνας) που ξεκινά, είναι συνήθως ανοδικός και μάλιστα με κορύφωση στο τέλος του δεύτερου δεκαήμερου ή στις αρχές του τρίτου. Αλλά στις τελευταίες συνόδους τα αρχικά του κέρδη ψαλιδίζονται». Εκεί μας έφερε η κρίση χρέους στη χώρα, να έχουν απομείνει τόσο λίγοι ενεργοί επενδυτές, που στο τέλος γίνεται γνωστή η, αναλόγως των προκλήσεων που δέχονται, συμπεριφορά τους. Αυτές δε για την μεγάλη εικόνα της οικονομίας είναι ίδιες και διαρκώς επαναλαμβανόμενες. Μνημόνια, αξιολογήσεις, καθυστερήσεις, νέα μνημόνια νέα μέτρα ένας στόχος. Η ανεύρεση φωτός στην άκρη του τούνελ, χωρίς να προέρχεται από επερχόμενο συρμό που… θα μας πατήσει. 

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η δυναμική των χθεσινών συναλλαγών φέρει μια σφραγίδα που λέγεται country risk σε επίπεδα πολύ πάνω από τις υπόλοιπες χώρες του ευρώ και όποτε αυτό μοιάζει να φουσκώνει, το φρόνημα των θεσμικών γέρνει υπέρ της αποφυγής του ρίσκου σε ελληνικές αξίες. Ανεξάρτητα από την τάση που επικρατεί στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά. Οι δυο όψεις που είχαν οι συναλλαγές στην πρώτη σύνοδο της βδομάδας ερμηνεύονται ως ακολούθως. Η αρχική διάθεση των θεσμικών ήταν να κινηθούν παράλληλα με το κλίμα που απλώθηκε στην Ευρώπη που ήταν ανοδικό.

Η ροή των ειδήσεων και των φημών αυτή την εποχή, που οι Θεσμοί βρίσκονται στην Αθήνα για τη δεύτερη αξιολόγηση, σε συνδυασμό με τους χρονικούς περιορισμούς που υπάρχουν αναφορικά με το επιτυχές πέρας της, έχει ευαισθητοποιήσει τους ξένους θεσμικούς. Παράλληλα αρκετοί στην παρουσία του επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας διέβλεψαν δυσκολία στην διαμόρφωση των ηγεσιών στις συστημικές τράπεζες.  

Ξένοι διαχειριστές, πιστεύουν ότι η διαχείριση των NPLs θα αποτελέσει δοκιμασία για τις Τράπεζες της Ευρώπης και η όλη διαδικασία είναι ακόμα στην αρχή. Σύμφωνα με τους ίδιους οι Τράπεζες έχουν μεγάλα βάρη από προβληματικά δάνεια και ανοίγματα και χωρίς συλλογική λύση το πρόβλημα αυτό δεν θα αντιμετωπιστεί. Ότι και να γίνει, στο τέλος οι Τράπεζες, είτε σε μεμονωμένη βάση, είτε με μία πιο συλλογική αντιμετώπιση θα χρειαστούν νέα κεφάλαια, για να αναδιαρθρωθούν και να εξυγιανθούν. Αυτοί πιθανά για τις Ελληνικές να έχουν ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία. Στην Αθήνα ξαφνικά, ενώ το διεθνές κλίμα έδειχνε να γέρνει υπέρ ανόδου που στην Ευρώπη στήριζαν τα κέρδη του Τραπεζικού τομέα, η ατμόσφαιρα βάρυνε από τις πιέσεις στις μετοχές των τραπεζικών blue chip. Μια μέρα που οι τραπεζικές μετοχές του πανευρωπαϊκού Stoxx 600 κέρδιζαν πάνω από +2,5% οι συστημικές του ΧΑ με τις τιμές που πήραν, έκαναν το δείκτη τους να δοκιμάσει τη στήριξη στις 661 μονάδες, που ισχύει από τις 10 Οκτωβρίου. Αυτή η αρνητικού αποτελέσματος ανεξαρτησία υπογραμμίζει το φαινόμενο της αύξησης των θεσμικών που πιστεύουν πως δεν έγιναν τα απαραιτήτως αναγκαία για τον κλάδο.

Με τις διεθνείς αγορές μετοχών έτοιμες για ένα ράλι πριν από το πέρας του 2016, για λόγους που σχετίζονται κύρια με την επενδυτική ψυχολογία, το ΧΑ μαζί με τις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης πήραν χθες το πρωί τη σκυτάλη από τις Ασιατικές. Ο ΓΔ κινήθηκε σχεδόν κατακόρυφα ανοδικά, αλλά με τους γνωστούς ρυθμούς συναλλαγών. Στο πρώτο ημίωρο  αφορούσαν πράξεις για μόλις 50 μετοχές του ταμπλό με αποτέλεσμα ο τζίρος να είναι κοντά στα 2,6 εκατ. ευρώ. Με αυτά τα κεφάλαια ο ΓΔ είχε σχεδόν αγγίξει τις 600 μονάδες, με μέγιστο πρώτων τριάντα λεπτών τις 599,26 στις 10:43 με μεταβολή +0,89%. Με τέτοιο ανώτερο ημίωρου η αγορά μύρισε τις 600 μονάδες και έδειξε πως αυτό δεν θα ήταν αρκετό. Γιατί διαφορετικά θα είχαμε μια σταθεροποιητικού τύπου σύνοδο και συνήθως τότε οι θεσμικοί μετά το μέγιστο μέρας τρέχουν να ορίσουν και το ελάχιστο.

Αυτές οι σκέψεις ίσχυσαν για αρκετούς ενεργούς παίκτες που μετά τα πρώτα λεπτά και τη «δήλωση» των ισχυρών πως η αγορά σήμερα πάει πάνω, παραμέρισαν, περιμένοντας την συνέχεια. Και έκαναν καλά γιατί μετά τη δεύτερη προσπάθεια για άνοδο  ξεκίνησε το ξεφούσκωμα του αγοραστικού ενδιαφέροντος καθορίζοντας μια γλυκιά μεν, σταθερής κατεύθυνσης και κλίσης κάθοδο. Αυτή η εκδοχή οδηγεί συνήθως σε εγγραφή ελάχιστου στο μέσο του δεύτερου μέρους και οι συναλλασσόμενοι με στόχο βραχυπρόθεσμες κινήσεις περίμεναν υπομονετικά. Μετά από τρεις ώρες ο ΓΔ είχε αποκτήσει εύρος διακύμανσης 10 μονάδων και μεταβολές από +0,9% ως -080% με τζίρο τόσο κλασικό, που σκεφτήκαμε πως οι θεσμικοί δουλεύουν με προγράμματα συναλλαγών 3-4 διαφορετικών εκδοχών με κατάληξη την συσσώρευση. Το εγχώριο πολιτικό κλίμα και Διεθνείς Αγορές συνεχίζουν να έχουν πρωτεύοντες ρόλους, ενώ αν παραμείνουν διατηρηθεί η εικόνα αδυναμίας στις Τραπεζικές μετοχές, θα πρέπει να αναληφθούν πρωταγωνιστικοί ρόλοι από άλλους τίτλους. Χθες αυτοί ήταν οι ΔΕΗ ΜΠΕΛΑ και ΕΧΑΕ.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας     

ΗΠΑ  

Σε θετικό έδαφος τερμάτισαν στη συνεδρίαση της Δευτέρας οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, μπαίνοντας με το «δεξί» στη νέα εβδομάδα. Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,43% στις 18.223 μονάδες, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κατέγραψε άνοδο κατά 0,47% στις 2.151 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε κέρδη κατά 1,00% στις 5.309 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της AT&T υποχώρησε κατά 1,70% μετά την εξαγορά της Time Warner έναντι 85 δισ. δολαρίων. Από την πλευρά της, η TD Ameritrade διολίσθησε κατά 2,94% στον απόηχο της συμφωνίας με την Scottrade.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, πάνω από 160 εισηγμένες εταιρείες είναι προγραμματισμένο να δημοσιεύσουν τα οικονομικά τους μεγέθη για το γ’ τρίμηνο του 2016, γεγονός το οποίο αναμένεται να «μονοπωλήσει» το ενδιαφέρον των επενδυτών.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, σημαντική αύξηση εμφάνισαν στο γ’ τρίμηνο του 2016, τα καθαρά κέρδη της T-Mobile US Inc., καθώς διαμορφώθηκαν σε 366 εκατ. δολάρια (0,42 δολ/μετοχή) έναντι 138 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015.

Την ίδια ώρα, στην εξαγορά της Scottrade Financial Services Inc. προχωρά η TD Ameritrade Hondings, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg. Το ύψος του deal εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 4 δισ. δολάρια.

Στην αγορά εμπορευμάτων (commodities), τα συμβόλαια WTI υποχώρησαν κατά 0,61% στα 50,54 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 0,64% στα 51,45 δολάρια. Η τιμή του χρυσού παράλληλα, εμφάνισε απώλειες κατά 0,32% στα 1.263,10 δολάρια ανά ουγγιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, η στερλίνα διολίσθησε κατά 0,08% στα 1,2221 δολάρια, ενώ το ευρώ σημείωσε οριακή πτώση κατά 0,06% στα 1,0875 δολάρια. Από την πλευρά του, το ιαπωνικό γεν κινήθηκε πτωτικά κατά 0,40% στα 104,22 γεν/δολάριο.

ΕΥΡΩΠΗ

Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν στη χθεσινή συνεδρίαση τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, με τους επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους τόσο στα μακροοικονομικά μεγέθη της Ευρωζώνης, όσο και στα εταιρικά αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα, o πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε οριακά κατά 0,01% στις 344,26 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε πτώση κατά 0,49% στις 6.986 μονάδες και ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 0,47% στις 10.761 μονάδες.

Ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,36% στις 4.552 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 εμφάνισε κέρδη κατά 1,27% στις 9.216 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB αυξήθηκε κατά 0,81% στις 17.305 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Philips ενισχύθηκε σημαντικά κατά 4,36% χάρη στα θετικά οικονομικά μεγέθη του γ’ τριμήνου. Άνοδο κατά 0,26% και 0,25% σημείωσαν οι μετοχές των Rio Tinto και BHP Billiton, αντίστοιχα, λαμβάνοντας ώθηση από την αύξηση της τιμής - στόχου της Barclays.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, κατά 18% αυξήθηκαν στο γ’ τρίμηνο του 2016, τα καθαρά κέρδη της Royal Philips NV, καθώς διαμορφώθηκαν σε 383 εκατ. ευρώ. Τα αποτελέσματα EBITDA ανήλθαν σε κέρδη 649 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο κατά 14% έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2015.

Παράλληλα, «λουκέτο» στις δραστηριότητές της στην Ευρώπη αναμένεται να βάλει η Hanjin Shipping Co., εν μέσω των προσπαθειών διάσωσής της. Η νοτιοκορεάτικη ναυτιλιακή εταιρεία διαθέτει 10 βραχίονες στη Γηραιά Ήπειρο, συμπεριλαμβανομένων και των κεντρικών γραφείων στη Γερμανία.

Συγχρόνως, οριακή μείωση εμφάνισε στο β’ τρίμηνο του 2016, το έλλειμμα των γενικών κυβερνήσεων στις χώρες της Ευρωζώνης, καθώς υποχώρησε στο 1,5% του ΑΕΠ έναντι 1,6% το α’ τρίμηνο του ίδιου έτους. Τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν στο 46,4% του ΑΕΠ, έναντι 46,3% προηγουμένως, ενώ οι δαπάνες παρέμειναν αμετάβλητες στο 47,9% του ΑΕΠ. Τέλος, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 μηνών ενισχύθηκε ο σύνθετος οικονομικός δείκτης ΡΜΙ της Markit για την Ευρωζώνη, καθώς τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε στις 53,7 μονάδες έναντι 52,6 μονάδων τον Σεπτέμβριο.

ΧΑ

Στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί με το ίδιο σχεδόν συναλλακτικό ενδιαφέρον, αποφάσισαν, μετά από δισταγμό την πρώτη ώρα, να επαναλάβουν σήμερα τη δυναμική πτωτικής συσσώρευσης σε αντίθεση με τα άλλα χρηματιστήρια στην Ευρώπη. Η διαπραγμάτευση κράτησε τις Τράπεζες μετά τις 12:56 μόνιμα κάτω από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου.  Από τις 13:30 ως τις δημοπρασίες  φάνηκε ο Τραπεζικός δείκτης να κινείται μόνιμα πλάγια σε αναζήτηση τιμών μεταξύ των 662,00 και 672,00 μονάδων. Οι  πιέσεις στις τράπεζες σήμερα ανάγκασαν τον δείκτη τους να εγγράψει δυο φορές το ελάχιστο μέρας, στις 661,38 μονάδες που αποδείχθηκαν σημαντική στήριξη ενώ στο πέρας της συνόδου οδηγήθηκε στις 665,54 μονάδες με πτώση -1,73%. 

Οι Τράπεζες του 25άρη έδωσαν μορφή στην πορεία των βασικών δεικτών, ενώ οι περισσότεροι κλάδοι με δεικτοβαρείς μετοχές, τους κρατούσαν με σταθερότητα σε ισορροπία αλλά ορισμένη μόνιμα στο αρνητικό πεδίο περίπου -0,50% κάτω από τα επίπεδα του κλεισίματος της προηγούμενης συνόδου. Οι δείκτες εμφάνισαν ασθενή τάση για απομάκρυνση εκ του ελάχιστου μέρας, δηλαδή από την τιμή που έπιασαν όταν οι τράπεζες σημείωναν το κατώτερο μέρας. Το δε άνοιγμα έγινε με οριακό ανοδικό χάσμα. Οι «απαισιόδοξοι» εμφανίστηκαν με σημαντικό ενδιαφέρον για ξεφόρτωμα μετοχών μετά το μέγιστο μέρας (599,26) που ήρθε στις 10:43 και το πέτυχαν ως τις 13:32 που εμφανίστηκε το ελάχιστο (589,24).

Με υπολογίσιμα ανοδικό αποτέλεσμα η συνεισφορά των δημοπρασιών, με μάχες σώμα με σώμα σήμερα, όπως φαίνεται στο ημερήσιο διάγραμμά του ΓΔ. Η αγορά φάνηκε να διατηρείται με άνεση πάνω από τα επίπεδα των 590, μονάδων ενώ είχε κρατηθεί την προηγούμενη εβδομάδα ψηλότερα των 593, τιμές που αγωνιζόταν να «δει» πριν 20 μέρες. Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ επιδεινώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (8 από 10) blue chip έναντι των καθοδικών (16 από 14) με ένα αμετάβλητο την ΜΥΤΙΛ. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας είχαν άνοδο οι 11 από 18 την προηγούμενη σύνοδο, και 4 από 4 ήταν αμετάβλητες. Άρα, οι 25 από 18 την Παρασκευή, ήταν πτωτικές. Στα 28,479 από 26,560 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 13,64 από 11,85 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η υπερ-συγκέντρωση του ενδιαφέροντος διατηρήθηκε στα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου αφού οι τράπεζες αποτελούν σήμερα το 47,88% από 44,61% του συνολικού τζίρου. 

Οι Ευρωπαϊκές μετοχές, σήμερα εμφάνισαν νευρική ανοδική έναρξη, και στη συνέχεια εμφανίστηκε η τάση για διατήρηση αξιόλογων κερδών που το πέτυχαν πριν ανοίξουν οι αγορές της Νέας Υόρκης. Αλλά ήταν μέρα που η διάθεση για ανάληψη ρίσκου εξαρτήθηκε από την εικόνα των αγορών της Ευρώπης και τις προσδοκίες για την τάση στην Wall Street. Έτσι την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή +0,80%, ο CAC είχε μεταβολή +0,90%, με τον FTSE100 με μεταβολή +0,12%. Οι αγορές στις ΗΠΑ με τα futures τους που έδειχναν προς ανοδικό άνοιγμα άνοιξαν με ανοδικό χάσμα, και εμφάνισαν μετά από λίγο κέρδη της τάξης του +0,55% για τον Dow Jones.   

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,15% και έφθασε στις 593,13 από 594,00 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1572,52 από 1577,75 με μεταβολή -0,33%. Οι δημοπρασίες επέφεραν μικρή ανοδική αλλαγή στον ΓΔ και στον 25άρη, αφήνοντας τους πιο κοντά στο κατώτερο της ημερήσιας διακύμανσης. 

Με κέρδη έκλεισαν οι εταιρίες Μέσων Ενημέρωσης +3,90% από +6,94%, Εμπορίου +2,78% από -0,61%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +1,84% από +0,25%, Κοινής Ωφέλειας +1,65% από +0,35%, Προσωπικά Οικιακά Είδη +1,60% από -0,47%, Τηλεπικοινωνιών +0,86% από +0,62%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι κλάδοι Τραπεζών -1,73% από -1,58%, Ταξίδια Αναψυχή -1,47% από +1,94%, Πετρελαίου Αερίου -1,26% από -0,76%, Ακίνητης Περιουσίας -1,10% από +0,76%, ο FTSEM -0,89% από -0,04%, Χημικών -0,56% από +0,56%, Κατασκευές Υλικά -0,40% από -0,71%, ο 25άρης -0,33% από -0,25%,  Τροφίμων Ποτών -0,29% από +0,24%, Βιομηχανικών Προϊόντων -0,20% από -0,09%, ο ΓΔ -0,15% από -0,32%, και Τεχνολογίας -0,14% από +0,26%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, Πρώτων Υλών 0,00% από -0,78%, και Υγείας 0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 28,479 από 26,560 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 2,569 από 2,220 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 23,805 από 21,511 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,528 από 0,934 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 42,011 από 42,110 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 44,704 από 38,512 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 34 από 47 των καθοδικών σε 52 από 43 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 18 από 20.

Τεχνική ανάλυση

Στην πρώτη σύνοδο της τελευταίας εβδομάδας του Οκτωβρίου, ο 25άρης επέστρεψε σε πλάγια κίνηση, πάνω και κάτω από το κλείσιμο της προηγούμενης με σαφή τάση συσσώρευσης μέσα στη μέρα. Άνοιξε με οριακό ανοδικό χάσμα και κινήθηκε νευρικά ανοδικά ως το +1,08% και πτωτικά ως το -0,90%. Σημείωσε στις 10:43 το μέγιστο μέρας, στις 1594,72 μονάδες. Οι πιέσεις που ξέσπασαν αμέσως μετά όρισαν το κατώτερο στις 1563,51 μονάδες στις 13:45. Το κλείσιμο  έγινε στις 1572,52 μονάδες. Ο τζίρος στα παράγωγα διατηρήθηκε στα 7,096 από 7,924 εκατ. ευρώ. 

Για τη σειρά Νοεμβρίου διακινήθηκαν 1077 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας στις 1591,00 μονάδες και κατώτερο στις 1559,75. Επίσης άλλαξαν χέρια 77 ΣΜΕ για τη σειρά Δεκεμβρίου με ανώτερο μέρας στις 1582,75 μονάδες και κατώτερο στις 1565,00. Ο δείκτης έκλεισε στις 1572,52 μονάδες και η τιμή εκκαθάρισης του ΣΜΕ Οκτωβρίου ορίστηκε στις 1567,25 και της επόμενης επίσης, με ανοικτά συμβόλαια για τη σειρά Νοεμβρίου 6605 όταν για τη σειρά Δεκεμβρίου είναι 113. Επιστροφή σε short στοιχήματα αποφάσισαν οι traders.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Η Κυβέρνηση έκλεισε τα προαπαιτούμενα και περιμένει να πάρει την δόση των 1,7 δισ. που θα της δώσει ταμειακή ανάσα που τόσο έχει ανάγκη. Αμέσως ξεκινάει νέος γύρος για την β’ αξιολόγηση που μπορεί να κάνει την διαφορά στην Οικονομία και σε κάθε περίπτωση πρέπει να έχουμε ολοκληρώσει μέχρι τέλος έτους.

Το θέμα χρέους φαίνεται να παραπέμπεται στις καλένδες, καθώς, όπως φάνηκε, μόνο η Κυβέρνηση προσπάθησε να το ανοίξει. Κάθε άλλη περίπτωση θα είναι έκπληξη, σε ότι έχει να κάνει με το χρέος.

Η πτώση του Ευρώ έχει βοηθήσει, το τελευταίο διάστημα τόσο τις Ευρωπαϊκές μετοχές, όσο και τους ομολογιακούς τίτλους. Οι αποδόσεις έχουν σχεδόν μηδενίσει και πλέον κάποια κεφάλαια βρίσκουν διέξοδο με παραπάνω ρίσκο και στα Ελληνικά ομόλογα.

Αν η Χώρα μπει στο "QE" που θα πάνε τα Ελληνικά εταιρικά ομόλογα από την στιγμή που ήδη ο ΟΤΕ και ο Τιτάν "παίζουν" στο 2%, ενώ τα Ελ. Πετρέλαια κάτω από το 5%;

Προχώρησε και ο διαγωνισμός του ΑΔΜΗΕ έχοντας προσφορά από τους Κινέζους (State Grid of China) και τους Ιταλούς (Terna fund) περιμένοντας να δούμε για το 24% τι τίμημα θα πιάσει.

H Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά μπορεί να έχει περιθωριοποιηθεί, παρόλα αυτά οι καλές εταιρείες σε αυτές τις αποτιμήσεις δείχνουν ότι αντέχουν, περιμένοντας το "trigger" που θα εκκινήσει την Οικονομία. Φυσικά κάτι τέτοιο η Αγορά θα το δείξει πρώτη, έχοντας δείξει ήδη τις προτιμήσεις της σε κάποιους τίτλους που οφείλουμε και να ακολουθούμε, χωρίς να ψάχνουμε πάντα ποιες έχουν μείνει πίσω σε τιμές.

Η χρονιά μας δείχνει ότι είναι έτος μετοχών και όχι δεικτών.

Σήμερα

Οι μετοχές της Ιαπωνίας χτύπησαν μια κορυφή έξι μηνών σήμερα Τρίτη καθώς το δολάριο ισχυροποιήθηκε απέναντι στο γιεν, ενώ η διάθεση για ανάληψη κινδύνου πήρε μεγάλη ώθηση μετά από έρευνες για τη βιομηχανική παραγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη εμφάνισαν τις καλύτερες αναγνώσεις του έτους μέχρι σήμερα.

Υπήρχαν επίσης δειλές ελπίδες ότι η αύξηση των τιμών του χάλυβα και σε ορισμένα βιομηχανικά προϊόντα που έπιασαν μια κορυφή πέντε ετών και οι τιμές του σιδηρομεταλλεύματος έφθασαν τα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα του 2014 και αυτά θα μπορούσαν να ανεβάσουν το σφυγμό του πληθωρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας αυξήθηκε 0,76% σε επίπεδα που εμφανίστηκαν τελευταία τον Απρίλιο. Οι Αυστραλιανές μετοχές κέρδιζαν 0,63% και στην Ταϊβάν +0,68%. Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ανέβηκε 0,1% πιο ισχυρός, όπως και τα futures για τον S & P 500  που προκαλούν στοιχήματα για μέτρια κέρδη στο άνοιγμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Ο βασικός δείκτης της Νότιας Κορέας γλίστρησε -0,52%, μετά από τα στοιχεία που έδειξαν πως η απόφαση της Samsung Electronics να ακυρώσουν το Galaxy Note 7 έσυρε προς τα κάτω το σύνολο της οικονομίας κατά το τρίτο τρίμηνο, αν και ανάπτυξη εξακολουθεί να παρακολουθεί τις προβλέψεις.

Η Wall Street με ενθάρρυνση από τα αισιόδοξα εταιρικά αποτελέσματα είχε τον Dow τη Δευτέρα πάνω 0,46%, ενώ ο S & P 500 κέρδισε 0,47% και ο Nasdaq +0,91%.

Πάνω από το ένα τρίτο των εταιρειών των ΗΠΑ έχουν πλέον ανακοινώσει αποτελέσματα και το 80% τοις εκατό έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες της αγοράς. Άλλο ένα τρίτο των εταιριών του S & P 500 έχουν προγραμματιστεί να αναφέρουν τα κέρδη τρίτου τρίμηνου αυτή την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων των βαρέων βαρών Apple, Alphabet, Amazon και η Boeing.

Βοηθώντας συναίσθημα των επενδυτών  η έρευνα της Markit επί της εργοστασιακής  παραγωγής των ΗΠΑ, έδειξε άνοδο του ΡΜΙ που ανέβηκε στο υψηλότερο επίπεδο για το έτος στο 53.2. Η επιχειρηματική δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκε τον Οκτώβριο με τον ταχύτερο ρυθμό μέχρι στιγμής φέτος και οι επιχειρήσεις αύξησαν τις τιμές κατά μεγαλύτερο ποσοστό σε περισσότερο από πέντε χρόνια.

Οι αισιόδοξες ειδήσεις ​​οδήγησαν τους επενδυτές να ωθήσουν την πιθανότητα για μια αύξηση των επιτοκίων από την Federal Reserve στη σύνοδο του Δεκεμβρίου στο 74% περίπου. Συνέβαλλαν επίσης να αρθεί επίσης ο DXY για το δολάριο ΗΠΑ σε υψηλό εννέα μηνών στα 98,846 έναντι ενός καλαθιού των κυριότερων νομισμάτων.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Η Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης (EWG) αποφάσισε το βράδυ της Δευτέρας να κάνει θετική εισήγηση στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ, ESM) για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, σηματοδοτώντας και τυπικά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Η απόφαση για την εκταμίευση θα ληφθεί την Τρίτη από το διοικητικό συμβούλιο του ΕΜΣ, το οποίο θα συνεδριάσει υπό την προεδρία του επικεφαλής του οργανισμού Κλάους Ρέγκλινγκ.

Με θέματα του υπουργείου Δικαιοσύνης θα αρχίσουν σήμερα το μεσημέρι οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών. Θα ακολουθήσουν από τις 13:00 έως τις 14:00 συναντήσεις με αντικείμενο ενεργειακά – περιβαλλοντικά θέματα, ενώ από τις 14:00 έως τις 15:00 θα συζητηθούν θέματα δημόσιας διοίκησης. Κατά την προηγούμενη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, με τους εκπροσώπους των θεσμών στο τραπέζι τέθηκαν η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2016 και οι στόχοι του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2017.

Το ενδεχόμενο αναστολής του μέτρου που προβλέπει την κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ σε 54 νησιά του Αιγαίου από την 1η-1-2017 εξετάζει η κυβέρνηση, καθώς διαπιστώνει ότι τυχόν εφαρμογή του θα πλήξει ανεπανόρθωτα τις τοπικές οικονομίες των περιοχών αυτών, προκαλώντας μείζονα προβλήματα κοινωνικής συνοχής. Παράλληλα, θα πλήξει περαιτέρω την τουριστική βιομηχανία της χώρας, καθώς τα επίσημα στοιχεία δείχνουν μείωση σε σχέση με πέρυσι.

Ποσό ύψους 1 δισ. ευρώ αποκλειστικά από τον ΕΝΦΙΑ εισέρρευσε στα κρατικά ταμεία μέσα στον Σεπτέμβριο, με αποτέλεσμα να εκτιναχθούν τα δημόσια έσοδα και να προκύψει στο 9μηνο υπέρβαση των φορολογικών εσόδων κατά 1,067 δισ. ευρώ. Είτε λόγω των συμψηφισμών επιστροφών φόρου με ΕΝΦΙΑ είτε λόγω της εφάπαξ πληρωμής του φόρου μέσω των άτοκων δόσεων που προσφέρουν οι πιστωτικές κάρτες, το συμπέρασμα που προκύπτει από τα αναλυτικά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού που δημοσιεύτηκαν χθες είναι ότι στον φόρο ακινήτων στηρίχτηκε σε μεγάλο βαθμό η μεγάλη υπέρβαση εσόδων του Σεπτεμβρίου, η οποία και συνέβαλε στην περαιτέρω αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Πρωτογενές πλεόνασμα 5,44 δισ. ευρώ εμφάνισε στο εννεάμηνο του έτους (Ιανουάριος - Σεπτέμβριος 2016) ο κρατικός προϋπολογισμός, έναντι πλεονάσματος 3,072 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015 και στόχου για πλεόνασμα 1,907 δισ. ευρώ. Σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα 592 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 1,904 δισ. το προηγούμενο έτος και στόχου για έλλειμμα 3,023 δισ. ευρώ.

Η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2016 και οι στόχοι του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2017 τέθηκαν στο «τραπέζι» της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, με τους εκπροσώπους των θεσμών.  Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγή, η οποία συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις, αντικείμενο των διαβουλεύσεων αποτέλεσε η αξιολόγηση της επίτευξης του δημοσιονομικού αποτελέσματος για το 2016 - μετά την αναθεώρηση των στοιχείων της Eurostat για το πρωτογενές αποτέλεσμα του 2015 - καθώς και οι τρόποι υλοποίησης των στόχων του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2017.

Πρόταση για την ίδρυση κοινής εταιρείας με τη ΔΕΗ κατέθεσε ο πρόεδρος της κινεζικής CMEC Ζανγκ Τσουν, με την ευκαιρία της υπογραφής συμφώνου στρατηγικής συνεργασίας των δυο εταιρειών που πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ. Ο ίδιος προανήγγειλε την πραγματοποίηση μεγάλης επένδυσης για την κατασκευή μονάδας παραγωγής «Έξυπνων Μετρητών» σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, για την διάθεση τους στην εγχώρια αλλά και τις ξένες αγορές.

Συμφωνία χρηματοδότησης, συνολικού ύψους έως 300 εκατ. ευρώ, με στόχο τη στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων, υπέγραψαν η Εθνική Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων. Η συμφωνία βασίζεται στην τιτλοποίηση επιχειρηματικών απαιτήσεων, στην οποία προχώρησε προ διμήνου η Εθνική Τράπεζα, εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό, σημαντικά μειωμένο κόστος άντλησης κεφαλαίων για χρηματοδότηση. 

Νέες συμφωνίες, συνολικού ύψους 230 εκατ. ευρώ, υπέγραψαν Eurobank και Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ), με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Ελλάδος. Χάρη στις νέες συμφωνίες, η Eurobank, στο πλαίσιο του προγράμματος εγγυήσεων COSME, θα κατευθύνει κεφάλαια, ύψους 130 εκατ. ευρώ, σε πάνω από 1.000 μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, σε διάστημα τριών ετών.

Κανονικά εξελίσσεται, σύμφωνα με τη ΔΕΗ, η διαδικασία επιλογής του στρατηγικού επενδυτή για το 24% του ΑΔΜΗΕ. Σε ανακοίνωσή της, η Επιχείρηση διαβεβαιώνει ότι η εξέταση των δικαιολογητικών και των στοιχείων των δύο υποψηφίων συνεχίζεται ομαλά. Σημειώνεται ότι προσφορές έχουν υποβάλει η κινεζική State Grid και η κοινοπραξία Terna - F2i.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Κατά 9%, στα 2,94 δισεκατομμύρια ευρώ, συρρικνώθηκε το δημόσιο έλλειμμα της Πορτογαλίας τους πρώτους εννέα μήνες του 2016, συγκρινόμενο με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Παράλληλα, η Λισαβόνα ανακοίνωσε ότι οι κρατικές δαπάνες αυξήθηκαν λιγότερο από ό,τι προβλεπόταν στον εκτελούμενο προϋπολογισμό, ο οποίος είχε στόχο τη μείωση του ελλείμματος.

Την άποψη ότι η διεξαγωγή της Συνόδου Ε.Ε. - Καναδά την ερχόμενη Πέμπτη για την υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας CETA είναι ακόμη «εφικτή», εξέφρασε μέσω Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, μετά από συνομιλία που είχε με τον Καναδό πρωθυπουργό, Τζάστιν Τριντό. «Από κοινού με τον πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό εκτιμούμε πως η Σύνοδος της Πέμπτης είναι ακόμη εφικτή. Καλούμε όλες τις πλευρές να βρουν μια λύση. Υπάρχει ακόμη χρόνος» έγραψε ο κ. Τουσκ.

Αύξηση του πληθωρισμού ακόμη και άνω του 1% έως το τέλος του έτους αναμένει για τη γερμανική οικονομία η Bundesbank, στην καθιερωμένη μηνιαία της έκθεση. Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, η αύξηση θα εδράζεται στην ανάκαμψη των τιμών ενέργειας, οι οποίες θα οδηγήσουν τον πληθωρισμό στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών. Παράλληλα, η Bundesbank εκτιμά ότι η οικονομική δραστηριότητα συνέχισε να επεκτείνεται και κατά τη διάρκεια του γ’ τριμήνου, με χαμηλότερο ωστόσο, ρυθμό έναντι του β’ τρίμηνου.

Σημαντική αύξηση εμφάνισαν στο γ’ τρίμηνο του 2016, τα καθαρά κέρδη της T-Mobile US Inc., καθώς διαμορφώθηκαν σε 366 εκατ. δολάρια (0,42 δολ/μετοχή) έναντι 138 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015. Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανήλθαν στα 0,27 δολάρια ανά μετοχή, έναντι των εκτιμήσεων περί κερδών 0,21 δολαρίων ανά μετοχή. Τα έσοδα τέλος, αυξήθηκαν στα 9,2 δισ. δολάρια, έναντι 7,8 δισ. δολαρίων το προηγούμενο έτος. Οι αναλυτές ανέμεναν έσοδα 9,5 δισ. δολαρίων.

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 20 ετών κινδυνεύει να συρρικνωθεί η παγκόσμια παραγωγή οίνου εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως το Ελ Νίνιο, που έχουν προκαλέσει μεγάλες καταστροφές σε αμπελώνες αρκετών χωρών, ιδιαίτερα στη Νότια Αμερική, αλλά και σε ευρωπαϊκές δυνάμεις, όπως η Γαλλία και η Πορτογαλία. Η εξέλιξη αυτή οδηγεί ανοδικά τις τιμές και θα μπορούσε να φέρει αλλαγές στην αγορά.

Την προθεσμία της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ε.Ε. «έχασαν» Syngenta AG και ChemChina, με τον ακριβή χρόνο ολοκλήρωσης του deal να παραμένει άγνωστος. Οι δύο εταιρείες τον περασμένο Φεβρουάριο, ανακοίνωσαν τη συγχώνευσή τους, μέσω της εξαγοράς της Syngenta από τη ChemChina, έναντι 43 δισ. δολαρίων. Αμφότερες είχαν κληθεί να υποβάλλουν προτάσεις, προκειμένου να αρθούν οι ενστάσεις της Επιτροπής για τις συνθήκες ανταγωνισμού στον κλάδο των αγροτοχημικών προϊόντων και συγκεκριμένα, για τη δημιουργία μονοπωλιακών συνθηκών εξαιτίας του συγκεκριμένου deal.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα