«Πάγο» στην αύξηση του ΦΠΑ σε 54 νησιά συζητεί η κυβέρνηση με τους θεσμούς

Τυχόν εφαρμογή του νόμου θα πλήξει ανεπανόρθωτα τις τοπικές οικονομίες, προκαλώντας προβλήματα κοινωνικής συνοχής
Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2016 19:09
UPD:19:16
Eurokinissi/ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΙΟΣ

Οι συνέπειες για την οικονομική επιβίωση των κατοίκων των νησιών αυτών θα είναι τραγικές αν εφαρμοστεί η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών, καθώς θα σημειωθούν υπέρμετρες ανατιμήσεις σε όλα σχεδόν τα είδη πρώτης ανάγκης και τα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης.

Από την έντυπη έκδοση
Του Γιώργου Παλαιτσάκη
[email protected]

Το ενδεχόμενο αναστολής του μέτρου που προβλέπει την κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ σε 54 νησιά του Αιγαίου από την 1η-1-2017 εξετάζει η κυβέρνηση, καθώς διαπιστώνει ότι τυχόν εφαρμογή του θα πλήξει ανεπανόρθωτα τις τοπικές οικονομίες των περιοχών αυτών, προκαλώντας μείζονα προβλήματα κοινωνικής συνοχής.

Παράλληλα, θα πλήξει περαιτέρω την τουριστική βιομηχανία της χώρας, καθώς τα επίσημα στοιχεία δείχνουν μείωση σε σχέση με πέρυσι.

Οι συνέπειες για την οικονομική επιβίωση των κατοίκων των νησιών αυτών θα είναι τραγικές αν εφαρμοστεί η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών, καθώς θα σημειωθούν υπέρμετρες ανατιμήσεις σε όλα σχεδόν τα είδη πρώτης ανάγκης και τα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης. Στο πλαίσιο αυτό θα επιδιωχθεί η συναίνεση των θεσμών για το «πάγωμα» των αυξήσεων των συντελεστών.

Ειδικά στα καύσιμα οι ανατιμήσεις στα 54 νησιά του Αιγαίου θα υπερβούν το 10% από την 1η-1-2017, καθώς ταυτόχρονα θα αυξηθούν και οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης. Επίσης στον καφέ οι ανατιμήσεις θα ξεπεράσουν το 20%, καθώς ταυτόχρονα με την αύξηση του ΦΠΑ θα επιβληθεί και ειδικός φόρος κατανάλωσης 2 έως 4 ευρώ ανά κιλό.

Όσο πλησιάζει η στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ η πλήρης κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε όλα τα νησιά του Αιγαίου τόσο πληθαίνουν οι αντιδράσεις των κοινωνιών των συγκεκριμένων περιοχών, καθώς γίνεται αντιληπτό το μέγεθος του κινδύνου που διαγράφεται αν εφαρμοστεί κανονικά το συγκεκριμένο μέτρο, όπως προβλέπει το χρονοδιάγραμμα του Μνημονίου ΙΙΙ.

Με τους «μνημονιακούς» νόμους που ψήφισε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τη διετία 2015-2016 προβλέπεται ότι από την 1η-1-2017 οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ θα πρέπει να καταργηθούν σε όλα τα νησιά του Αιγαίου. Συγκεκριμένα, από το επόμενο έτος οι συντελεστές ΦΠΑ 5%, 9% και 17% που εξακολουθούν να ισχύουν σε 54 νησιά του Αιγαίου (βλ. σχετικό πίνακα) θα πρέπει να αυξηθούν στο 6,5%, στο 13% και στο 24%, αντίστοιχα.

Τυχόν εφαρμογή της διάταξης αυτής θα έχει, ειδικότερα, ως συνέπεια από την 1η-1-2017 στα 54 νησιά του Αιγαίου:

Να αυξηθεί από 5% σε 6,5% ο συντελεστής ΦΠΑ για τα φάρμακα, τα παιδικά εμβόλια, τα βιβλία, τα περιοδικά και τις εφημερίδες. Οι τιμές των προϊόντων αυτών θα αυξηθούν τουλάχιστον κατά 1,5%.

Να αυξηθεί από 9% σε 13% ο ΦΠΑ για τα βασικά είδη διατροφής, δηλαδή για τα νωπά κρέατα, τα ψάρια, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα λαχανικά και τα βρώσιμα φρούτα, τα δημητριακά, τα άμυλα και τα προϊόντα αλευροποιίας, το ελαιόλαδο, τα παρασκευάσματα για τη διατροφή των παιδιών, το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα φυσικά νερά, τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα είδη και τις συσκευές ορθοπεδικής,  τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, τις υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα.

Εξαιτίας της αύξησης του ΦΠΑ από το 9% στο 13%, τα παραπάνω προϊόντα, αγαθά και υπηρεσίες θα ανατιμηθούν τουλάχιστον κατά 3,7% στα συγκεκριμένα 54 νησιά.

Να αυξηθεί από 17% σε 24% ο συντελεστής ΦΠΑ για τις υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, όπως νεόδμητα κτίσματα (πλην πρώτης κατοικίας), αυτοκίνητα, δίκυκλα, φορτηγά, λεωφορεία και λοιπά οχήματα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, οινοπνευματώδη ποτά, είδη ένδυσης και υπόδησης, είδη οικιακού εξοπλισμού, όπως έπιπλα, υφάσματα κ.λπ., πάσης φύσεως πλαστικά και ξύλινα αντικείμενα, χημικά προϊόντα, κοσμήματα, ρολόγια κ.λπ., όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, συσκευασμένα, μεταποιημένα και τυποποιημένα είδη διατροφής, ζάχαρη, λοιπές γλυκαντικές ουσίες, αλάτι, ξύδι και τα υποπροϊόντα του, μαστίχα, ζώντα ζώα, λιπάσματα, ζωοτροφές, σπόρους, άνθη, αναψυκτικά, χυμοί, energy drinks και λοιπά μη αλκοολούχα ποτά, εστίαση - catering, και αποχέτευση.

Σε όλες τις παραπάνω κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών αναμένεται να σημειωθούν αυτόματες ανατιμήσεις της τάξεως του 6%.

Υπενθυμίζεται ότι οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ έχουν ήδη καταργηθεί από 1ης-10-2015 στα νησιά Θήρα, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Ρόδο και Σκιάθο και από την 1η-6-2016 στα νησιά Σύρο, Θάσο, Άνδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο και Σίφνο.

Καφές από... χρυσό

Αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά οι λιανικές τιμές πώλησης του καφέ, δεδομένου ότι στο προϊόν αυτό από την 1-1-2017 θα επιβάλλεται και ειδικός φόρος κατανάλωσης 2 έως 4 ευρώ ανά κιλό!

Ειδικότερα, από το επόμενο έτος προβλέπεται ότι θα επιβληθεί φόρος στην εισαγωγή και στην εγχώρια παραγωγή καφέ, με συντελεστές από 2 έως 3 ευρώ ανά κιλό στον καβουρντισμένο καφέ και με συντελεστή 4 ευρώ ανά κιλό στον στιγμιαίο καφέ και στα παρασκευάσματα από εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του καφέ.

Η επιβολή του φόρου αυτού, σε συνδυασμό με την αύξηση του ΦΠΑ από το 9% στο 13% στα 54 νησιά του Αιγαίου, αναμένεται να επιβαρύνει με αυξήσεις πάνω από 20% τις λιανικές τιμές πώλησης των διαφόρων ειδών καφέ στα συγκεκριμένα νησιά.  



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα