Ασιατικά Χρηματιστήρια

Πέμπτη, 21 Απριλίου 2005 07:01
UPD:07:02

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές. Τις μεγαλύτερες απώλειες, σημειώνουν οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της Toyota Motor Corp. και της Samsung Electronics Co., μετά την έκθεση για τις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ, που επανέφεραν τις ανησυχίες, ότι η Federal Reserve, θα επιταχύνει τον ρυθμό αύξησης των βασικών επιτοκίων δανεισμού.

«Οι επενδυτές αντιδρούν με την πιθανότητα περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων και του πληθωρισμού», ανέφερε ο Naoki Fujiwara, ο οποίος διαχειρίζεται 187 εκατ. δολ. σε ιαπωνικές μετοχές, με την Shinkin Asset Management Co., στο Τόκυο, συμπληρώνοντας: «Αυτό, ωθεί σε πωλήσεις».

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν 945 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, υποχωρούσε 1,3%, φθάνοντας στις 95,45 μονάδες, στις 11:56' π.μ. στο Τόκυο, περιορίζοντας την άνοδο 2,1% που σημείωσε σε χρονικό διάστημα των δύο ημερών. Ολοι οι δείκτες στις ανοιχτές αγορές της περιφέρειας σημείωναν απώλειες, εκτός από τον δείκτη Taiex στην Ταϊβάν, και τον Straits Times Index στη Σιγκαπούρη, οι οποίοι σημείωσαν ελαφρά διαφοροποίηση.

Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei 225, υποχωρούσε 2,3%, φθάνοντας στις 10.828,97 μονάδες. Οι μετοχές της Ito-Yokado Co., κινήθηκαν πτωτικά, μετά την ανακοίνωση της θυγατρικής της Seven Eleven Japan Co., ότι ενδέχεται να αγοράσει μετοχές στη μητρική της, προκειμένου να δημιουργήσει μια ελέγχουσα εταιρεία, προκειμένου να αντικρούσει ενδεχόμενες επιθετικές εξαγορές. Στη Ν. Κορέα, ο δείκτης Kospi υποχώρησε 0,6%.

Στις ΗΠΑ, η ανακοίνωση για τον πληθωρισμό, ώθησε τους δείκτες Dow Jones Industrial Average (DJIA) και Standard & Poor's 500 Index, στα χαμηλότερα επίπεδα αυτού του έτους.

Οι μετοχές της Toyota, της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο, από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας, υποχωρούσαν 2,1%, φθάνοντας στις 3.800 γιέν ημία. Η Toyota, σύμφωνα με την Credit Suisse First Boston, πραγματοποιεί το 70% των λειτουργικών της κερδών στη Β. Αμερική. Οι μετοχές της Fuji Photo Film Co., της δεύτερης σε μέγεθος εταιρείας παραγωγής φιλμ για φωτογραφικές μηχανές στον κόσμο, σημείωναν απώλειες 1,7%, φθάνοντας στα 3.460 γιέν η μία. Οι πωλήσεις της στις ΗΠΑ, αποτέλεσαν πέρυσι, περίπου το 20% των συνολικών.

Οι μετοχές της Samsung Electronics, της μεγαλύτερης εξαγωγικής εταιρείας της Ν. Κορέας, σημείωναν απώλειες 1,3%, φθάνοντας στα 464.000 ουόν η μία. Το 83% των συνολικών εσόδων της εταιρείας το 2004, προήλθε από τις πωλήσεις της στο εξωτερικό.

Οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν 0,6% τον Μάρτιο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Οκτώβριο του 2004, καθώς αυξήθηκαν οι τιμές της βενζίνης, των αεροπορικών εισιτηρίων, των ενδυμάτων και της ιατρικής φροντίδας, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου της χώρας. Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων και της ενεργείας, αυξήθηκε 0,4%, δύο φορές περισσότερο από τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα