Iαπωνία: Απροσδόκητη μείωση του εμπορικού πλεονάσματος

Πέμπτη, 21 Απριλίου 2005 07:19

ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΗ υποχώρηση, σημείωσε τον Μάρτιο το εμπορικό πλεόνασμα της Ιαπωνίας, καθώς οι εισαγωγές αυξήθηκαν ταχύτερα από τις εξαγωγές, αυξάνοντας τις ανησυχίες, ότι οι πωλήσεις στο εξωτερικό δεν θα είναι τόσο μεγάλες, για να στηρίξουν την ανάκαμψη της δεύτερης σε μέγεθος οικονομίας στον κόσμο.

Το πλεόνασμα υποχώρησε 0,2%, φθάνοντας στο 1,2 τρισ. γιέν (10,5 δισ. δολ. ΗΠΑ) και λιγότερο από τις προβλέψεις των 26 οικονομικών αναλυτών, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News και οι οποίοι εκτιμούσαν, ότι αυτό θα διαμορφωθεί στο 1,2 τρισ. γιέν. Οι εξαγωγές αναρριχήθηκαν 6,2%, στο ήμισυ του 12,1% του περασμένου έτους και οι εισαγωγές σημείωσαν αύξηση 7,8%, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του εμπορίου Οικονομικών, σήμερα στο Τόκυο.

Οι εξαγωγές, που αποτέλεσαν το 1/3 της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας το 2004, συρρικνώνονται, καθώς οι τιμές του πετρελαίου κοντά σε επίπεδα ρεκόρ και η αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού στις ΗΠΑ, περιορίζουν τη ζήτηση για προϊόντα, όπως συσκευές DVD, που κατασκευάζει η Victor Co. της Ιαπωνίας. Το υψηλότερο κόστος καυσίμων αυξάνει τον λογαριασμό εισαγωγών και ψαλιδίζει το εμπορικό πλεόνασμα.

«Η οικονομία των ΗΠΑ δείχνει κάποια σημάδια εισόδου σε ύφεση ξανά, εξ αιτίας των τιμών του πετρελαίου και αυτό, θα βλάψει την Ιαπωνία», ανέφερε ο Masaaki Suzuki του Mizuho Research Institute στο Τόκυο, ένας από τους έξι οικονομικούς αναλυτές, που προέβλεψαν την υποχώρηση του εμπορικού πλεονάσματος, συμπληρώνοντας: «Η Ιαπωνία δεν θα μπορέσει να βασιστεί στις εξαγωγές για ανάπτυξη».

Πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωναν οι μετοχές της Toyota Motor Corp., μετά την έκθεση για τις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη ξένη αγορά της Ιαπωνίας, που επανέφεραν τις ανησυχίες, ότι η Federal Reserve θα επιταχύνει τον ρυθμό αύξησης των βασικών επιτοκίων δανεισμού. Ο δείκτης Nikkei 225, υποχωρούσε 2%, φθάνοντας στις 10.867,08 μονάδες, στις 12:50' μ.μ., ώρα Τόκυο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα