Χωρίς κατεύθυνση

Επιφυλακτικοί οι επενδυτές στα χρηματιστήρια
Πέμπτη, 21 Απριλίου 2005 00:01
UPD:06:25

ΕΛΑΦΡΑ υποχώρηση σημείωσαν οι μετοχές στη Wall Street καθώς οι ανησυχίες για πληθωρισμό και επιτόκια επισκίασαν τις ανακοινώσεις ενθαρρυντικών κερδοφοριών.

Η ανακοίνωση στοιχείων υψηλότερων των προσδοκιών για τον πληθωρισμό επηρέασε αρνητικά μετοχές εταιρειών του τομέα λιανικής καθώς οι επενδυτές έδειξαν ανησυχία ότι οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου θα πλήξουν τις καταναλωτικές δαπάνες.

Τα κέρδη δεικτοβαρών μετοχών όπως της Caterpilar και της Intel αναχαίτισαν το ρυθμό πτώσης του βιομηχανικού δείκτη Dow Jones. Yπάρχουν επενδυτές οι οποίοι εστιάζουν μάλλον στις ισχυρές κερδοφορίες εταιρειών όπως η Yahoo και η Intel παρά στις ανησυχίες για πληθωριστικές πιέσεις.

Μετά τις μαζικές ρευστοποιήσεις της προηγούμενης εβδομάδας οι επενδυτές έχουν στρέψει την προσοχή τους στις κερδοφορίες καθώς η τρέχουσα εβδομάδα και η επόμενη είναι οι πιο δραστήριες σε αναφορές κερδοφοριών με περίπου 300 εταιρείες του δείκτη S&P 500 να δημοσιοποιούν οικονομικά αποτελέσματα.

Περίπου το 61% των 110 εταιρειών του S&P 500 έχουν ανακοινώσει κερδοφορίες υψηλότερες των προβλέψεων αναλυτών. Οι πρόσφατες αναφορές για τον δείκτη τιμών καταναλωτή ενισχύουν τις προσδοκίες ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα αυξήσει τα επιτόκια για να κρατήσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 115,05 μονάδες, ποσοστό 1,14%, φθάνοντας στις 10.012,36 μονάδες. Με απώλειες 18,60 μονάδων, ποσοστό 0,96%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.913,76 μονάδες.

Οι επενδυτές ανησυχούν ότι οι κινήσεις της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας θα επιβραδύνουν τους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης.

Τα υψηλότερα επιτόκια μπορεί να περιορίσουν τη ζήτηση για δάνεια και να μειώσουν την αξία των ομολόγων που έχουν οι τράπεζες στην κατοχή τους και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg, η Φέντεραλ Ριζέρβ θα αυξήσει το βραχυχρόνιο κόστος δανεισμού κατά 0,25% στο 3% στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς στις 3 Μαΐου.

Οι πληθωριστικές ανησυχίες έπληξαν και τις ευρωπαϊκές μετοχές αλλά οι ισχυρές κερδοφορίες από εταιρείες τεχνολογίας ανέκοψαν τις απώλειες της αγοράς.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 υποχώρησε κατά 0,6% στις 1.064,6 μονάδες ενώ ο δείκτης DJ Euro Stoxx έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,44% στις 2.944,33 μονάδες. Στο Τόκυο ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 0,21% στις 11.088,58 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα