Ασιατικά Χρηματιστήρια

Παρασκευή, 22 Απριλίου 2005 07:01
UPD:07:02

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές. Τα υψηλότερα κέρδη σημειώνουν οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, όπως της Honda Motor Co. και της Samsung Electronics Co., μετά την άνοδο των δεικτών των αμερικανικών μετοχών, στα υψηλότερα επίπεδα 18 μηνών, αυξάνοντας την αισιοδοξία, ότι η ανάπτυξη στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, θα συνεχιστεί.

«Το ράλι το προηγούμενο βράδυ στις ΗΠΑ, αποτελεί ανακούφιση, επειδή το οικονομικό τοπίο της χώρας, έχει αποτελέσει τον κύριο μοχλό κίνησης των αγορών αυτές τις ημέρες», ανέφερε ο Hisakazu Amano, ο οποίος διαχειρίζεται 383 εκατ. δολ. σε μετοχές, με την T&D Asset Management Co., στο Τόκυο, συμπληρώνοντας: «Οι μετοχές είναι ιδιαίτερα ελκυστικές αυτήν τη στιγμή».

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν 945 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, σημείωνε άνοδο 0,9% φθάνοντας στις 97,10 μονάδες, στις 11:51' π.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Ολοι οι δείκτες στην περιφέρειας κινούντο ανοδικά, εκτός από τους δείκτες στην Κίνα.

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225, σημείωνε άνοδο 1%, φθάνοντας στις 11.093,06 μονάδες. Η αγορά του Τόκυο, έκλεισε για γεύμα, πριν από την ανακοίνωση της ιαπωνικής κυβέρνησης, ότι ο πρωθυπουργός, Junichiro Koizumi, θα ζητήσει συγγνώμη για τα προβλήματα που προκάλεσε η χώρα στα γειτονικά ασιατικά κράτη, στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Στη Ν. Κορέα, ο δείκτης Kospi σημείωνε άνοδο 0,7%, ενώ κλειστές ήταν οι αγορές στην Ινδονησία και το Πακιστάν, λόγω εθνικής εορτής.

Οι μετοχές των εταιρειών που σχετίζονται με τον κλάδο της κινητής τηλεφωνίας, όπως της Murata Manufacturing Co. και της LG Electronics Inc., κινήθηκαν επίσης ανοδικά, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Nokia Oyj, με υψηλότερα - έναντι των προβλέψεων - καθαρά κέρδη το πρώτο τρίμηνο.

Στις ΗΠΑ, ο Standard & Poor's 500 Index και ο Dow Jones Industrial Average (DJIA), σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του 1,5 έτους, μετά τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων της Motorola Inc. και της United Parcel Service Inc., τα οποία διαμορφώθηκαν σε υψηλότερα των εκτιμήσεων επίπεδα και την έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Federal Reserve, η οποία έδειξε απρόσμενη αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής.

Ο MSCI Asia-Pacific Index, υποχώρησε 0,5% αυτήν την εβδομάδα, οδεύοντας για τρίτη εβδομαδιαία πτώση, σε σύνολο τεσσάρων εβδομάδων, καθώς έκθεση, νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, έδειξε αύξηση των τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με τις οι αντι-ιαπωνικές διαδηλώσεις σε διάφορες πόλεις της Κίνας, που επέδρασαν αρνητικά στην πορεία των τιμών των μετοχών.

Οι μετοχές της Honda, της τρίτης σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανίας της Ιαπωνίας, σημείωναν άνοδο 1,2%, φθάνοντας στα 5.230 γιέν η μία. Η εταιρεία, βασίζει περισσότερο από τις μεγαλύτερες ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες, τις πωλήσεις της στη Βόρειο Αμερική. Οι μετοχές της Fuji Photo, της δεύτερης σε μέγεθος εταιρείας παραγωγής φιλμ για φωτογραφικές μηχανές στον κόσμο, κέρδιζαν 0,9%, φθάνοντας σται 3.530 γιέν η μία. Πέρυσι, η εταιρεία πραγματοποίησε το 20% των συνολικών της πωλήσεων στις ΗΠΑ.

Οι μετοχές της Samsung Electronics, της οποίας οι εξαγωγές αποτελούν το 10% των συνολικών εξαγωγών της Ν. Κορέας, καθώς είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική εταιρεία, σημείωναν άνοδο 0,9%, φθάνοντας στα 470.000 ουόν η μία. Οι μετοχές της Venture Corp. της Σιγκαπούρης, που προμηθεύει με εξαρτήματα αμερικανικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης και της Ηewlett- Packard Co., κέρδιζαν 1,5%, φθάνοντας στα 13,30 δολ. Σιγκαπούρης, η μία.

Οι μετοχές της ΑU Optronics Corp., της μεγαλύτερης εταιρείας της Ταϊβάν, που παράγει επίπεδες οθόνες, κέρδιζαν 2,2%, φθάνοντας στα 47,40 δολ. Ταϊβάν, η μία.

Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200, κινήθηκε ανοδικά για τρίτη ημέρα, σε σύνολο τεσσάρων ημερών, σημειώνοντας άνοδο 0,6%. Οι μετοχές της Oli Search Ltd. και της Woodside Petroleum Ltd., κινήθηκαν ανοδικά μετά την άνοδο των τιμών του αργού πετρελαίου για τρίτη ημέρα, σε σύνολο τεσσάρων ημερών, σε συνδυασμό με την προς τα πάνω αναθεώρηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Oil Search, από την Credit Suisse First Boston.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα