Αλμα τιμών στη Ν. Υόρκη

Ενθαρρυντικά στοιχεία στις ΗΠΑ
Παρασκευή, 22 Απριλίου 2005 00:01
UPD:06:19

ΡΑΛΙ πυροδότησε στη Wall Street έρευνα της Φέντεραλ Ριζέρβ που έδειξε υψηλότερη της αναμενόμενης δραστηριότητα στο μεταποιητικό τομέα στις ΗΠΑ γεγονός που περιόρισε τις ανησυχίες για επιβράδυνση των ρυθμών οικονομικών ανάπτυξης. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 206,24 μονάδες, ποσοστό 2,06%, φθάνοντας στις 10.218,60 μονάδες. Με άνοδο 48,65 μονάδων, ποσσοτό 2,54%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.962,41 μονάδες.

Ισχυρές κερδοφορίες και προοπτικές από κορυφαίες εταιρείες όπως ο όμιλος κινητής τηλεφωνίας Motorola έθεσαν στην αιχμή της ανοδικής τάσης μετοχές του κλάδου τηλεπικοινωνιών και τεχνολογίας.

Οι ενθαρρυντικές ανακοινώσεις κερδοφοριών ανακούφισαν τους επενδυτές οι οποίες έχουν πολλές ανησυχίες το τελευταίο διάστημα.

Μερικοί ανησυχούν για την προοπτική επιτοκίων και υψηλότερου πληθωρισμού, ενώ άλλοι «τρίζουν τα δόντια τους» για τις ενδείξεις επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης.

Αλλά πολλοί βετεράνοι παρατηρητές της αγοράς εκτιμούν ότι όλα τα παραπάνω σενάρια είναι κρίσιμα και ως εκ τούτου αρνητικά για τις μετοχές.

Οι παραπάνω ανησυχίες παραμένουν στον προσκήνιο της αγοράς και προβλέπεται να διατηρήσουν νευρική τη χρηματιστηριακή αγορά τους επόμενους μήνες, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να μαντέψουν τη χρονική στιγμή που η Φέντεραλ Ριζέρβ θα σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκια.

Την περασμένη Τετάρτη τα blue chips υποχώρησαν στα κατώτερα επίπεδα του τελευταίου πενταμήνου, καθώς οι επενδυτές πήραν τα μηνύματα από την απρόσμενη αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή και την έκθεση από το Μπεζ Βιβλίο για τις οικονομικές συνθήκες της Φέντεραλ Ριζέρβ.

Αλλά μετά τις μαζικές ρευστοποιήσεις της προηγούμενης συνεδρίασης οι επενδυτές επέστρεψαν δριμύτεροι στις μετοχές. Ακόμη οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες δεν είναι στο στάδιο να σταθεροποιήσουν ένα ράλι εν μέσω ανησυχιών ότι οι αυξήσεις επιτοκίων από την αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα θα επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη, εκτιμούν αναλυτές.

Στάσιμες παρέμειναν οι μετοχές στην Ευρώπη, καθώς η σημαντική πτώση στον τομέα πετρελαίου αντιστάθμισε τα κέρδη εταιρειών κινητής τηλεφωνίας όπως της Nokia και τεχνολογίας όπως της SAP που προήλθαν από ενθαρρυντικές κερδοφορίες.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips υποχώρησε κατά 0,04% στις 1.064,2 μονάδες από το υψηλότερο της συνεδρίασης των 1.068,4 μονάδων. Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 0,94% στις 10.984,39 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα