Market Beat: Εξελίξεις διεθνώς και στο εσωτερικό δυσκολεύουν την συνέχεια στην άνοδο

Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2016 09:55
UPD:09:56
Nikos Libertas / SOOC

Του Κώστα Ιωαννίδη

Θεωρούμε ότι είναι πολύ κοντά, αλλά λόγω αστάθμητων παραμέτρων ίσως και πολύ μακριά, η μέρα που το, σε ύπνωση, επενδυτικό ενδιαφέρον θα ξυπνήσει και μάλιστα από τα σήματα ανόδου και όχι μιας νέας πτώσης, αφού αυτή ουσιαστικά προκάλεσε και την συναλλακτική ατονία.

Για την ώρα η ισχυρή προκατάληψη, από τις πολλές φορές που μια ανοδική κίνηση αποδείχθηκε χρυσή ευκαιρία για εγγραφή ζημιών στο αμέσως επόμενο διάστημα, υπερέχει της αισιοδοξίας πως η ελληνική οικονομία, μετά το τελευταίο σκαλί της ύφεσης, είναι στη φάση να γυρίσει. Γιατί δεν μπορεί να πάει χαμηλότερα. Ωστόσο τεχνικά, η προσέγγιση μιας αντίστασης του δείκτη στη ζώνη πάνω από τις 700 μονάδες, δικαιολογεί το ξεφόρτωμα των τραπεζικών blue chip μετά τις 14:15 αφού η τιμή του πέρασε τις 702 μονάδες. Η περιπέτεια συνεχίζεται.  

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Οι θεσμικοί δεν έδειχναν στο τέλος της συνόδου χθες, σίγουροι για το αύριο της τιμής των τραπεζικών μετοχών, λόγω διεθνούς για αυτές δυσμένειας. Ενώ αντίθετα την περίοδο του ενθουσιασμού, επέμειναν αγοραστικά στις μετοχές που και τη Δευτέρα ξεχώρισαν για την άνοδό τους. Στο τέλος όμως και για μερικές από αυτές ίσχυσε το κάλιο πέντε και στο χέρι.

Χθες στις ΗΠΑ η μετοχή της εταιρείας παραγωγής αλουμινίου Alcoa υποχώρησε -11,4% και της κατασκευάστριας διαγνωστικών τεστ Illumina έπεσε κατακόρυφα -24,8% μετά από τα  απογοητευτικά κέρδη τους, απλώνοντας ένα βαρύ πέπλο πάνω από την αγορά. Επίσης, υπονομεύουν τη διάθεση για ανάληψη κινδύνου οι αυξήσεις στις αποδόσεις των ομολόγων παγκόσμια. Οι ασιατικές αγορές επηρεασμένες από τη δυναμική της Τρίτης όπου ο S&P500 βούτηξε χαμηλότερα -1,2% εμφανίζουν όλες πτώση με εξαίρεση το χρηματιστήριο της Ινδίας και της Ταϊβάν.

Η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων θα είναι ένα σημαντικό θέμα στην αγορά τους επόμενους τρεις μήνες περίπου. Για πρώτη φορά, υπάρχει φήμη ότι οι κεντρικές τράπεζες τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ιαπωνία θα μπορούσαν να ξεκινήσουν το μάζεμα στην χαλαρή νομισματική τους πολιτική. Σύμφωνα με τον Yoshinori Shigemi, στρατηγικός της JP Morgan Asset Management. Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό αυξάνονται λόγω του πετρελαίου και της αύξησης των μισθών των ΗΠΑ. Δεν αναμένεται οι τιμές του πετρελαίου να φθάσουν στα 80 ή 90 δολάρια, αλλά ακόμα κι αν μείνουν στα 50 περίπου, αυτό είναι περίπου 10% πάνω από τα επίπεδα του περασμένου έτους, ανεβάζοντας έτσι τις πληθωριστικές πιέσεις. Το φάντασμα της ανόδου των επιτοκίων των ΗΠΑ που τεκμαίρεται και από την εικόνα του πληθωρισμού, βοήθησε να ανέβει ο δείκτης του δολαρίου DXY, έναντι του καλαθιού των έξι κυριότερων νομισμάτων, στα υψηλότερα επίπεδα σε διάστημα επτά μηνών.

Για καθαρά λόγους που σχετίζονται με τους αλγορίθμους, που χρησιμοποιούνται για τον καθορισμό της αντιπροσωπευτικότερης τιμής των ΓΔ και 25άρη, οι τράπεζες αποτελούν τον απελευθερωτή και τον δυνάστη της ανοδικής δυναμικής της αγοράς μας. Αυτές σε παγκόσμιο επίπεδο δεν απολαμβάνουν το μέγιστο της επενδυτικής εμπιστοσύνης αυτή την περίοδο. Χθες δεν ήταν έκπληξη το πτωτικό χάσμα στην έναρξη, αφού πάλι στην ευρωζώνη οι τράπεζες χλόμιασαν και αυτή τη φορά με ισχυρό αίτιο. Κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι τα stress tests της ΕΚΤ για της Deutsche Bank εμφάνιζαν μεγαλύτερη της συνήθους μυωπίας.

Σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ για τους βραχυπρόθεσμους παίκτες, θα ήταν συνετή μία κίνηση κατοχύρωσης κερδών σε ενδεχόμενη προσέγγιση της ζώνης 703 - 711 μονάδες. Καθώς, φαντάζει από δύσκολη έως απίθανη η υπέρβασή της με την πρώτη προσπάθεια και χωρίς να προηγηθεί αξιόλογη διόρθωση. Η ισχυρότερη στήριξη εντοπίζεται στις 686 - 681 μονάδες. Ζήτημα απλά χρόνου η δοκιμασία της. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα χθεσινά χαμηλά ημέρας δοκίμασαν την παραπάνω ζώνη στήριξης, οπότε έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η συνέχεια.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας     

ΗΠΑ  

Διευρυμένες απώλειες της τάξης του 1% εμφάνισαν στη συνεδρίαση της Τρίτης οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, δεχόμενοι πιέσεις τόσο από τα αδύναμα οικονομικά μεγέθη της Alcoa, όσο και από τη διόρθωση της τιμής του πετρελαίου. Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 1,09% στις 18.128 μονάδες, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κατέγραψε πτώση κατά 1,24% στις 2.136 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε απώλειες κατά 1,54% στις 5.246 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Twitter Inc. ενισχύθηκε κατά 2,38% χάρη στο δημοσίευμα για τις διαπραγματεύσεις με τη Salesforce. Κέρδη κατά 0,40% σημείωσε και η μετοχή της Apple, μετά τις εκτιμήσεις των αναλυτών για την πώληση εκατομμυρίων επιπλέον iPhone, ως απόρροια της απόσυρσης του Galaxy Note 7 από τη Samsung.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, την αγορά της LM Wind Power, έναντι 1,65 δισ. δολαρίων, σχεδιάζει η General Electric. Το deal αναμένεται να «κλείσει» στο α’ εξάμηνο του 2017, ενώ οι διαδικασίες συγχώνευσης εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν το 2018.

Παράλληλα, αύξηση εμφάνισαν τα καθαρά κέρδη της Alcoa στο β’ τρίμηνο του 2016, καθώς διαμορφώθηκαν στα 166 εκατ. δολάρια (0,33 δολ/μετοχή) έναντι 44 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν παράλληλα, στα 0,32 δολάρια, κάτω των εκτιμήσεων περί κερδών 0,33 δολαρίων.

Τέλος, Twitter και Salesforce.com συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις για την πιθανή εξαγορά της πρώτης από τη δεύτερη, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου CNBC, το οποίο επικαλείται υψηλόβαθμες εταιρικές πηγές. Μάλιστα, εκφράζεται η αισιοδοξία πως το deal των δύο πλευρών μπορεί να «κλείσει» άμεσα.

ΕΥΡΩΠΗ

Αρνητικά πρόσημα εμφάνισαν στη χθεσινή συνεδρίαση τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, εν μέσω των διορθωτικών κινήσεων στην τιμή του πετρελαίου.

Συγκεκριμένα, o πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατέγραψε πτώση κατά 0,53% στις 340,17 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,38% στις 7.070 μονάδες και ο γερμανικός DAX σημείωσε απώλειες κατά 0,44% στις 10.577 μονάδες.

Ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,57% στις 4.471 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 εμφάνισε απώλειες κατά 0,10% στις 8.693 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB διολίσθησε κατά 0,95% στις 16.474 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της LVMH ενισχύθηκε κατά 4,50% χάρη στην αύξηση των πωλήσεων, ενώ άλμα της τάξης του 8% σημείωσε και η μετοχή της Victrex, μετά τα θετικά οικονομικά μεγέθη του προηγούμενου τριμήνου.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, περαιτέρω βελτίωση εμφάνισε τον Οκτώβριο, το οικονομικό κλίμα στηΓερμανία, σύμφωνα με τη δεξαμενή - σκέψης (think - tank) ΖΕW. Συγκεκριμένα, ο δείκτης οικονομικών προσδοκιών αυξήθηκε στις 6,2 μονάδες έναντι 0,5 μονάδων τον Σεπτέμβριο. Οι αναλυτές της The Wall Street Journal ανέμεναν άνοδο στις 4,5 μονάδες.

Παράλληλα, αύξηση της τάξης του 0,8% εμφάνισαν τα «κόκκινα δάνεια» στην Ιταλία, καθώς τον Αύγουστο του 2016, διαμορφώθηκαν σε 200,11 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ιταλίας (Bank of Italy), οι προβλέψεις των ιταλικών τραπεζών ανήλθαν σε 84,66 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 1,5% έναντι του Αυγούστου του 2015.

ΧΑ

Οι τράπεζες στέρησαν στο κλείσιμο τα ισχυρά, στο μέσο της διαπραγμάτευσης, κέρδη

Στην δεύτερη σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί με υψηλότερο συναλλακτικό ενδιαφέρον, αποφάσισαν μαζί με τα άλλα χρηματιστήρια στην Ευρώπη να συνεχιστεί η ανοδική  δυναμική. Οι θεσμικοί κίνησαν τις  Τράπεζες αρχικά κάτω από το κλείσιμο της Παρασκευής για ώρες  και μετά με τις κινήσεις τους στις επιμέρους μετοχές ώθησαν τον δείκτη τους σε θετικό. Αλλά μετά τις 14:15 κίνησαν τον τραπεζικό δείκτη πάλι γλυκά πτωτικά αφού όρισαν μέγιστο μέρας (+1,38%)  πάνω από τις 702 μονάδες στις 14:14  με την εγγραφή του ελάχιστου μέρας (-2,52%)στις 10:36. Οι τράπεζες σήμερα στην Ευρώπη ήταν μεταξύ των κλάδων που πιέστηκαν λόγω Deutsche Bank.

Οι Τράπεζες του 25άρη έδωσαν μορφή στην πορεία των βασικών δεικτών πάλι στις τελευταίες ώρες, ενώ προηγούμενα άλλοι κλάδοι με δεικτοβαρείς μετοχές τους κρατούσαν σταθερά σε θετικό πεδίο, πριν αρχίσουν οι δείκτες την κλιμακωτή απομάκρυνση εκ του μέγιστου μέρας. 

Οι «απαισιόδοξοι» εμφανίστηκαν με σημαντικό ενδιαφέρον για ξεφόρτωμα μετοχών μετά το μέγιστο μέρας και το πέτυχαν. Ενώ οι «ταύροι» εμφανίστηκαν αρχικά μουδιασμένοι αλλά στο τέλος του πρώτου μέρους η αντίδρασή τους έφερε καρπούς  σε συντονισμό με ικανού μεγέθους άνοδο που εμφάνισαν τότε τα χρηματιστήρια της Ευρώπης. 

Πάλι η  πορεία που εμφάνισαν οι τράπεζες του 25άρη σήμερα καθόρισε σε μεγάλο βαθμό και τις διακυμάνσεις των βασικών δεικτών. Ο ΓΔ και ο 25άρης παρακολουθώντας την πτώση του τραπεζικού κλάδου αναζητούσαν από τις 14:15 ως το τελευταίο δευτερόλεπτο της ελεύθερης διαπραγμάτευσης χαμηλότερες τιμές από το μέγιστο μέρας. Καθώς σήμερα ένα ενδοσυνεδριακό rebound των τραπεζικών μετοχών στο τέλος του πρώτου μέρους ανέβασε τους βασικούς δείκτες πάνω από κλασικές αντιστάσεις του τριμήνου συσσώρευσης. Ο ΓΔ έπιασε μέγιστο στις 591,27 μονάδες με κέρδη τότε +1,37% ενώ για το δείκτη των blue chip το μέγιστο ήταν στις 1578,78 με μεταβολή +1,60%.

Με πτωτικό αποτέλεσμα η συνεισφορά των δημοπρασιών σήμερα, η αγορά φάνηκε να περνά πάνω από αδοκίμαστες αντιστάσεις των 590 μονάδων. Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ δεν βελτιώθηκε σημαντικά, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (8 από 14) blue chip έναντι των καθοδικών (11 από 7) με έξη αμετάβλητα ΑΛΦΑ, ΒΙΟ, ΓΡΙΒ ΕΛΠΕ, ΛΑΜΔΑ και ΤΕΝΕΡΓ. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας είχαν πτώση οι 16 από 13 την προηγούμενη σύνοδο, και 10 από 7 ήταν αμετάβλητες. Άρα, οι 14 από 20 τη Δευτέρα, ήταν ανοδικές. Στα 42,592 από 35,561 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 21,14 από 15,80 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η υπερ-συγκέντρωση του ενδιαφέροντος ανέβηκε από τα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου αφού οι τράπεζες αποτελούν σήμερα το 49,64% από 44,43% του συνολικού τζίρου. 

Οι Ευρωπαϊκές μετοχές, σήμερα εμφάνισαν αρχικά πτωτική εικόνα και στη συνέχεια εμφανίστηκε η τάση για ανατροπή των αρχικών απωλειών, που έφερε κέρδη των βασικών δεικτών στηριγμένα στις εταιρίες προϊόντων πολυτελείας. Αλλά ήταν μέρα που η διάθεση για ανάληψη ρίσκου εξαρτήθηκε από τις προσδοκίες για τη δυναμική των αγορών της Νέας Υόρκης, που ξεκίνησαν τελικά πτωτικά. Έτσι την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή -0,04% ενώ είχε κέρδη της τάξης του +0,6%, ο CAC είχε μεταβολή -0,15% μετά από άνοδο +0,5%, με τον FTSE100 με μεταβολή -0,11% ενώ κέρδιζε στο μέσο των συναλλαγών του ΧΑ +0,4%. Οι αγορές στις ΗΠΑ με τα futures τους που έδειχναν προς πτωτικό άνοιγμα άνοιξαν καθοδικά και εμφάνισαν μετά από λίγο απώλειες της τάξης του -0,60% για τον Dow Jones και για τον S&P500 μεταβολή -0,66%. 

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,35% και έφθασε στις 585,30 από 583,27 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1557,90 από 1553,84 με μεταβολή +0,26%. Οι δημοπρασίες επέφεραν μικρή αλλαγή στον ΓΔ κατά 0,8 της μονάδας χαμηλότερα και στον 25άρη κατά 2,7, αφήνοντας τους πιο κοντά στο μέσο της ημερήσιας διακύμανσης. 

Με κέρδη έκλεισαν οι εταιρίες στα Προσωπικά Οικιακά Είδη +3,03% από -0,30%, ο FTSEM +1,62% από -1,19%, Βιομηχανικών Προϊόντων +1,56% από +0,60%, Τηλεπικοινωνιών +1,51% από +2,98%, Χημικών +1,18% από 0,00%, Κοινής Ωφέλειας +0,80% από -0,52%, Τεχνολογίας +0,64% από +0,01%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +0,60% από -0,19%, Τροφίμων Ποτών +0,45% από +2,38%, ο ΓΔ +0,35% από +1,03%, ο 25άρης +0,26% από +1,99%, Πετρελαίου Αερίου +0,25% από +0,01% και Ταξίδια Αναψυχή +0,99% από +0,93%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι εταιρίες στις Κατασκευές Υλικά -0,77% από -0,82%, Τραπεζών -0,64% από +4,32%, Πρώτων Υλών -0,63% από -0,42% και Εμπορίου -0,55% από +0,32%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%,  Ακίνητης Περιουσίας 0,00% από +0,42%, Μέσων Ενημέρωσης 0,00% από +0,00% και Υγείας 0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 42,592 από 35,561 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 2,423 από 1,782 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 33,910 από 31,452 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,593 από 0,452 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 41,544 από 41,417 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 65,345 από 51,436 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 43 από 46 των καθοδικών σε 41 από 32 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 33 από 25.

Τεχνική ανάλυση

Επιμένουμε στις παρατηρήσεις από τον Μάνο Χατζηδάκη της Beta Sec

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης συνέχισε να κινείται σε ένα ιδιαίτερα στενό εύρος εντός της συσσώρευσης. Δεν θα ήταν υπερβολή να θεωρηθεί ότι σε αυτούς τους τρεις μήνες ο Γενικός Δείκτης σβήνει μια μεγάλη ταλάντωση τιμών που ακολούθησε μετά το "Brexit", κορυφώθηκε λίγο μετά την έγκριση του πρώτου σετ των προαπαιτούμενων και έκτοτε συσσωρεύει μέσα στην... συσσώρευση μειώνοντας σε κάθε κίνηση το εύρος των τιμών.

Στο διάγραμμα δείκτης, κινητοί μέσοι και ταλαντωτές έχουν σχεδόν ταυτιστεί κάνοντας πολύ επικίνδυνη μια κατηγορηματική πρόβλεψη κατεύθυνσης, αφού τα τεχνικά σήματα αγορών και πωλήσεων διαδέχονται και ακυρώνουν ανά δύο, ή τρεις ημέρες, τα προηγούμενα. Περισσότερο ασφαλές φαίνεται επί του παρόντος να αναμένει κανείς την διαφυγή είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω (580, ή 520 μονάδες) προκειμένου να αποσαφηνιστεί η τάση.

Οι τελευταίες τεχνικές ενδείξεις, επισφαλείς ως προς την βραχυπρόθεσμη ερμηνεία τους, συνεχίζουν να πριμοδοτούν την πιθανότητα ανόδου, ωστόσο συναλλακτικά αυτό δεν φαίνεται να έχει την απαραίτητη υποστήριξη που θα οδηγούσε μια πιο καθαρή και με διάρκεια κίνηση εκτός των συνηθισμένων πλέον επιπέδων διακύμανσης.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

H Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ και η απόφαση του Eurogroup για τον τρόπο εκταμίευσης της υποδόσης επιβεβαίωσαν ότι η διάσταση απόψεων των εμπλεκομένων Πλευρών για τα ζητήματα της Ελληνικής Οικονομίας δεν αναμένεται να μετατραπεί σε σύγκλιση στο εγγύς μέλλον.

Ασφαλώς δε, θα απαιτηθεί προηγουμένως η ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης που περιλαμβάνει σειρά 45 (!) προαπαιτουμένων με έμφαση στις εργασιακές διαρρυθμίσεις και τις Ιδιωτικοποιήσεις. Έτσι, το ενδεχόμενο να έχουν όλα ολοκληρωθεί μέχρι το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, ώστε να είναι πιθανή η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους, συνιστά το πλέον αισιόδοξο σενάριο, με μάλλον, όμως, μικρές πιθανότητες πραγματοποίησής του. Εκτός αν στις επόμενες εβδομάδες οι Κυβερνητικοί ρυθμοί υλοποίησης μεταρρυθμίσεων γίνουν καταιγιστικά γρήγοροι, εξέλιξη που επίσης δεν μπορεί να αποκλειστεί ενόψει του ασύμμετρου τρόπου ενεργοποίησης σε κάθε δράση (!)

Ενόψει των παραπάνω, το Χρηματιστήριο κινήθηκε με συγκρατημένη αισιοδοξία ανοδικά, καθώς η συναλλακτική υποτονικότητα αντικαταστάθηκε από ελαφρά βελτίωση των ημερήσιων συναλλαγών. Η αδυναμία αισθητής αύξησης των συναλλαγών είναι εμφανώς συνδεδεμένη με τη συνειδητοποίηση της Επενδυτικής Κοινότητας για τη κατάσταση ομηρίας στην οποία έχει περιέλθει ο Τραπεζικός κλάδος, που οφείλει μέχρι το 2019 να διευθετήσει με διαφόρους τρόπους "κόκκινα" δάνεια ύψους 40 δισ. ευρώ, υπό την αυστηρή εποπτεία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού (SSM), καθιστώντας σχεδόν αδύνατη την προοπτική κερδοφορίας και ενδεχόμενη την πιθανότητα νέας ανακεφαλαιοποίησης.

Έτσι, διαφαίνεται ήδη ότι υπάρχει στροφή προς εναλλακτικές τοποθετήσεις πέραν του Χρηματοοικονομικού κλάδου, με κάποιες επιλογές να γίνονται και από επενδυτικά χαρτοφυλάκια, Θεσμικών Επενδυτών, κυρίως, τα λίγα που υπάρχουν στην πολύπαθη Ελληνική Αγορά.

Πέραν δε των Δεικτοβαρών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, αυτές αφορούν και επιλεγμένες εταιρείες (stock picking) της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης, που ενώ καταγράφουν θετικά ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία διατηρούν κραυγαλέα χαμηλή κεφαλαιοποίηση.

Από την άλλη πλευρά, το διεθνές περιβάλλον παραμένει "γκρίζο" και χωρίς ορατότητα με αποτέλεσμα ακόμη και η Goldman Sachs να εκφράζεται με απαισιοδοξία για τους μετοχικούς τίτλους στις Ανεπτυγμένες Αγορές.

Η συναντίληψη της Ρωσίας με τις Χώρες του ΟΠΕΚ για τον έλεγχο της προσφοράς του Πετρελαίου οδηγεί σε αύξηση της τιμής του, εξέλιξη που μάλλον θα εκληφθεί αρνητικά σε σχέση με την υποβοήθηση των αναπτυξιακών προοπτικών των Δυτικών Οικονομιών.

Ακόμη, η προοπτική ενός διαφαινόμενου 'hard Brexit' συνιστά πρόσθετο λόγο κραδασμών για τις Αγορές, όπως φάνηκε ήδη από τη υποχώρηση της Στερλίνας, ενώ η υπόθεση της Deutsche Bank παραμένει ένας 'μαύρος κύκνος' για τις Αγορές, που επί του παρόντος διατηρούν την ψυχραιμία τους καθώς οι Κεντρικές Τράπεζες συνεχίζουν να βρίσκονται σε κατάστασης 'υψηλής επαγρύπνησης".

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές χτύπησαν χαμηλά τριών εβδομάδων, σήμερα Τετάρτη 12/10 μετά από άσχημο ξεκίνημα για την περίοδο με τα εταιρικά κέρδη των εισηγμένων της Wall Street που πίεσε τις μετοχές των ΗΠΑ, ενώ το δολάριο και οι αποδόσεις των ομολόγων ήταν σε υψηλά πολλών μηνών από τις αυξανόμενες προσδοκίες για μια αύξηση των επιτοκίων των Η.Π.Α. το Δεκέμβριο.

Η βρετανική λίρα αντέδρασε από τα χαμηλά σε μια νευρική συνεδρίαση, αν και οι ανησυχίες για μια "σκληρή Brexit" είναι πιθανό να κρατήσουν το νόμισμα υπό πίεση.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε -0,4%, ενώ ο Nikkei της Ιαπωνίας γλίστρησε -1,09%. Στη Wall Street, ο S&P500 υποχώρησε 1,2% σε χαμηλό σχεδόν για ένα μήνα, και βυθίζεται κάτω από τον  κινητό μέσο όρο 100 ημερών που θεωρείται ως μια σημαντική στήριξη, για πρώτη φορά από τον Ιούνιο. Τα δεινά της Samsung δεν τράβηξαν τον Kospi της Νότιας Κορέας άλλη μια μέρα κάτω και ανέβηκε στο τέλος +0,18%. Ο δείκτης μετοχών της Κίνας SSΕ  έπεσε -0,37%, ενώ ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ γλίστρησε -0,98%.

Ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 97,476, αφού την Τρίτη είχε αυξηθεί ως το 97,758, με αναρρίχηση πάνω από την κορυφή του τον Ιούλιο στο 97,569. Το ευρώ έχει χτυπήσει χαμηλό δύο μηνών των 1,1049 και η τελευταία διαμορφώθηκε στα 1,1054 δολάρια.

Οι κινεζικό γουάν συνέχισε να υποχωρεί καθώς ενισχύεται το δολάριο, με ολίσθηση σε μια νέο χαμηλό εξαετίας των 6,7230 στις χερσαίες εμπορικές πράξεις ενώ η υπεράκτια τιμή του γιουάν διαπραγματεύθηκε κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο.

Η βρετανική λίρα αυξήθηκε 1,5% σε αδύναμες ασιατικές συναλλαγές στα 1,2307 γουαν, αφού μειώθηκε σχεδόν 5% στις προηγούμενες τέσσερις συνεδρίες.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Η απόφαση του Εurogroup για την εκταμίευση μόνο του 1,1 δισ. ευρώ και όχι της συνολικής δόσης των 2,8 δισ. ευρώ δεν πρέπει να υποβαθμίζεται σε ένα απλό τεχνικό θέμα, αλλά μπορεί να υποδηλώνει σοβαρότερα προβλήματα σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα και την επόμενη μέρα. Την επισήμανση αυτή έκαναν χθες στις Βρυξέλλες κοινοτικές πηγές, αλλά και εξειδικευμένα έντυπα με αφορμή το απρόσμενο «σπάσιμο» της δόσης προς την Ελλάδα από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. Οι ανησυχίες πυκνώνουν, όπως άλλωστε προκύπτει και από τις αναλύσεις ξένων οίκων, στις οποίες καταγράφεται η αίσθηση πως η β’ αξιολόγηση του προγράμματος θα «τραβήξει» χρονικά και ενδεχομένως να συμπαρασύρει και τη συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους, τόσο ώστε να μη γίνει τίποτα πριν από τις γερμανικές εκλογές.

Ανάκαμψη της οικονομίας με ρυθμό χαμηλότερο από τις προβλέψεις της κυβέρνησης και των δανειστών «βλέπει» για το 2017 το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία. Το ΙΟΒΕ αναμένει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,3 έως 0,5% εφέτος έναντι της πρόβλεψης του Ιουλίου για ύφεση 1%, λόγω κυρίως της ανάκαμψης της ιδιωτικής κατανάλωσης στο δεύτερο εξάμηνο και της ενίσχυσης των επενδύσεων.

Το «πράσινο φως» του Eurogroup της Δευτέρας για εκταμίευση της δόσης του 1,1 δισ. αποτυπώνει της βελτίωση του κλίματος μεταξύ Αθήνας και θεσμών, αναφέρει σε έκθεσή του ο οίκος αξιολόγησης Fitch, κάνοντας ωστόσο λόγο για συνεχιζόμενες προκλήσεις σε ό,τι αφορά την υλοποίηση του προγράμματος. Ο Fitch προειδοποιεί ότι ο κίνδυνος το πρόγραμμα να βρεθεί εκτός τροχιάς παραμένει υψηλός, εκτιμώντας ότι θα είναι δύσκολη η επίτευξη των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων για τα έτη 2017 και 2018.

Στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης δημοσιεύθηκε η υπουργική απόφαση για τον διορισμό του πρώτου Εποπτικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε., η οποία υπεγράφη την Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου του 2016, από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Νομοθετική πρωτοβουλία για τη μετοχοποίηση των «κόκκινων» δανείων ώστε να εισέρχονται νέοι μέτοχοι στις επιχειρήσεις, προανήγγειλε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ. Παράλληλα ενημέρωσε για το ύψος των «κόκκινων δανείων». Συνολικά τα δάνεια που έχουν δοθεί είναι 240 δισ. Εξ αυτών μη εξυπηρετούμενα θεωρούνται τα 108 δισ. δηλαδή ποσοστό 45%.  Τα στεγαστικά δάνεια αποτελούν το 41,8% των δανείων, τα καταναλωτικά το 55,3% και τα επιχειρηματικά το 44,7%.

Δεν καλύφθηκε, όπως αναμενόταν, από τους υφιστάμενους μετόχους το ομολογιακό μετατρέψιμο σε μετοχές δάνειο της Forthnet, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πιστώτριες τράπεζες θα καλύψουν τα 70 εκατ. ευρώ (από τα 99 εκατ. που ζητούνταν) ώστε να προχωρήσει η αναχρηματοδότηση των δανείων της εισηγμένης (συνολικά 325 εκατ. ευρώ). Οι πιστώτριες τράπεζες (κυρίως Εθνική, Πειραιώς και Alpha) με τον τρόπο αυτό δύναται, εφόσον αποφασίσουν να μετατρέψουν τις ομολογίες σε μετοχές, να αναλάβουν τον έλεγχο της εισηγμένης.

Κατά μία εβδομάδα μετατίθεται η προθεσμία υποβολής των δεσμευτικών προσφορών για την πώληση του 24% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ, όπως ανακοίνωσε η ΔΕΗ την Τρίτη. Ως καταληκτική ημερομηνία ορίστηκε η 19η Οκτωβρίου -αντί της αρχικής προθεσμίας, που έληγε την 12η Οκτωβρίου- «προκειμένου οι υποψήφιοι αγοραστές να έχουν άνεση χρόνου για τις προσφορές τους».

Στη διαμάχη της Eυρωζώνης και του ΔΝΤ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αναφέρεται η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε γνωρίζει πως το χρέος δεν είναι βιώσιμο, αλλά δεν θέλει να μιλάει γι' αυτό πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές. Η εφημερίδα στο ρεπορτάζ της από το Λουξεμβούργο για τη σύνοδο των υπ. Οικονομικών της Ε.Ε. καταγράφει την «έκρηξη» του κ. Σόιμπλε που αναφέρθηκε στη διένεξη με το ΔΝΤ για την ελάφρυνση ή όχι του ελληνικού χρέους.

Ως «σοβαρό λάθος» περιγράφουν το ενδεχόμενο μη συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα οι Financial Times, σε άρθρο γνώμης τους, με τίτλο «Το ΔΝΤ πρέπει να μείνει στην ομάδα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας». «Σε κάποιο χρονικό σημείο, η Γερμανία και η υπόλοιπη Ευρωζώνη πιθανόν να αποφασίσουν ότι θα προτιμούσαν να μην έχουν το ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης, εάν αυτό σημαίνει ότι θα μπορέσουν να αποφύγουν μία μείωση της αξίας του χρέους. Αυτό θα ήταν σοβαρό λάθος», σημειώνει η εφημερίδα, προσθέτοντας: «Αποβάλλοντας τον αγγελιοφόρο, επειδή το μήνυμα δεν αρέσει στην Ευρωζώνη, δεν αποτελεί μία συνετή πορεία δράσης».

Η Ελλάδα πρέπει να έχει θέσει σε λειτουργία το ταμείο αποκρατικοποιήσεων έως το τέλος του χρόνου, υπογράμμισε σήμερα από το Λουξεμβούργο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ληξιπρόθεσμες οφειλές, ύψους 30 εκατ. ευρώ, έχουν ρυθμιστεί μέχρι στιγμής, στο πλαίσιο του προγράμματος ευνοϊκής ρύθμισης οφειλών για τους καταναλωτές της ΕΥΔΑΠ. Το πρόγραμμα, η προθεσμία του οποίου ολοκληρώνεται στις 31 Οκτωβρίου, χαρακτηρίζεται - σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας - από μεγάλη επιτυχία.

Την Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου, θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση οι 17.222.516 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές της Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης ΑΞΕ, κατόπιν της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου, μέσω της αξιοποίησης δύο ακινήτων του ΤΑΙΠΕΔ, εμβαδού 116.523 και 7.223 τ.μ., που βρίσκονται στο συγκρότημα «Αστέρας Βουλιαγμένης». Η τιμή εκκίνησης των μετοχών θα διαμορφωθεί σύμφωνα με τον Κανονισμό του Χρηματιστηρίου Αθηνών, σε συνδυασμό με την υπ' αριθμό 26 απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Χ.Α.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Σε ιστορικό ρεκόρ εκτινάχθηκε τον Σεπτέμβριο η παραγωγή πετρελαίου στις χώρες - μέλη του ΟΠΕΚ, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ). Συγκεκριμένα, η ημερήσια παραγωγή αυξήθηκε κατά 160.000 βαρέλια, αγγίζοντας τα 33,64 εκατ. βαρέλια. Τον προηγούμενο μήνα, οι χώρες - μέλη του ΟΠΕΚ συμφώνησαν στη μείωση της παγκόσμιας παραγωγής - την πρώτη μετά από οκτώ χρόνια - προκειμένου να εξισορροπηθεί το ισοζύγιο προσφοράς - ζήτησης.

Οι κινεζικές τράπεζες ενδεχομένως να χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια 1,7 τρισ. δολαρίων, προειδοποιεί η Standard & Poor’s, επικαλούμενη τους κινδύνους επιδείνωσης του πιστωτικού προφίλ των 200 μεγαλύτερων εταιρειών της Κίνας. Μάλιστα, η κατάσταση δεν αναμένεται να βελτιωθεί σημαντικά το 2017, λόγω της επί τα χείρω αναθεώρησης των προοπτικών για τους περισσότερους κλάδους της οικονομίας. Το ιδιωτικό χρέος συνιστά, τα τελευταία χρόνια, μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στη χώρα, καθώς το ύψος του ανέρχεται στο 250% του ΑΕΠ.

Αύξηση εμφάνισαν τα καθαρά κέρδη της Alcoa στο β’ τρίμηνο του 2016, καθώς διαμορφώθηκαν στα 166 εκατ. δολάρια (0,33 δολ/μετοχή) έναντι 44 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν παράλληλα, στα 0,32 δολάρια, κάτω των εκτιμήσεων περί κερδών 0,33 δολαρίων. Τα έσοδα αντίθετα, υποχώρησαν στα 5,21 δισ. δολάρια, έναντι 5,57 δισ. δολαρίων το προηγούμενο έτος. Οι αναλυτές ανέμεναν πτώση στα 5,33 δισ. δολάρια

Twitter και Salesforce.com συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις για την πιθανή εξαγορά της πρώτης από τη δεύτερη, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου CNBC, το οποίο επικαλείται υψηλόβαθμες εταιρικές πηγές. Μάλιστα, εκφράζεται η αισιοδοξία πως το deal των δύο πλευρών μπορεί να «κλείσει» άμεσα.

Την αγορά της LM Wind Power, έναντι 1,65 δισ. δολαρίων, σχεδιάζει η General Electric. Το deal αναμένεται να «κλείσει» στο α’ εξάμηνο του 2017, ενώ οι διαδικασίες συγχώνευσης εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν το 2018. Στόχος της εξαγοράς αποτελεί η περαιτέρω ισχυροποίηση της General Electric στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Στο Ecofin δεν συζητήθηκε το ζήτημα της Deutsche Bank, διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας, Πίτερ Καζίμιρ, κατόπιν της ολοκλήρωσης των εργασιών της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. Σημειώνεται ότι οι μετοχές της γερμανικής τράπεζας βρίσκονται υπό κλοιό πιέσεων, μετά την αποτυχία επίτευξης συμφωνίας για το ύψος του αμερικανικού προστίμου. Η υπόθεση αφορά την αγοραπωλησία «τοξικών» ενυπόθηκων δανείων, πριν το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.

Στην έκδοση 6ετούς ομολόγου, ύψους τριών δισ. ευρώ, και την επανέκδοση 16ετούς ομολόγου, ύψους ενός δισ. ευρώ, προχώρησε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), αντλώντας συνολικά τέσσερα δισ. ευρώ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ESM, το 6ετές ομόλογο έχει τοκομερίδιο 0% και η απόδοσή του εκτιμάται ότι είναι αρνητική (-0,203%), ενώ οι συνολικές προσφορές για την αγορά του ήταν πάνω από 5,3 δισ. ευρώ. 

Την ανάπτυξη αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Ρωσία ως τα σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα συζήτησαν ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ και ο Τούρκος ομόλογός του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Ενέργειας μετά τη συνάντηση που είχαν στην Κωνσταντινούπολη. Νωρίτερα σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ δήλωσε ότι η εταιρεία σχεδιάζει να αρχίσει διαπραγματεύσεις τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο με τους εταίρους της στο έργο Ποσειδών, για την μεταφορά φυσικού αερίου διαμέσου του αγωγού Turkish Stream.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα