Γ. Στουρνάρας: Πρωτοβουλία για τη μετοχοποίηση των «κόκκινων» δανείων

Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2016 15:34
UPD:17:09
INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Νομοθετική πρωτοβουλία για τη μετοχοποίηση των «κόκκινων» δανείων ώστε να εισέρχονται νέοι μέτοχοι στις επιχειρήσεις, προανήγγειλε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ.

Παράλληλα ενημέρωσε για το ύψος των «κόκκινων δανείων». Συνολικά τα δάνεια που έχουν δοθεί είναι 240 δισ. Εξ αυτών μη εξυπηρετούμενα θεωρούνται τα 108 δισ. δηλαδή ποσοστό 45%.

Τα στεγαστικά δάνεια αποτελούν το 41,8% των δανείων, τα καταναλωτικά το 55,3% και τα επιχειρηματικά το 44,7%.

Τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια αναλύονται ως εξής: επαγγελματικά 67,5%, μικρομεσαίων επιχειρήσεων 59,9%, μεγάλων επιχειρήσεων 29%, ναυτιλιακά 27,4%, χρηματοοικονομικά 29%.

ΒΟΥΛΗ

Όσον αφορά την μετοχοποίηση των «κόκκινων» δανείων ο Γ. Στουρνάρας επεσήμανε ότι δεν διαφωνούν οι θεσμοί με αυτή την κίνηση και εξήγησε ότι θα αφορά τις επιχειρήσεις που έχουν μη συνεργάσιμους μετόχους.

Στην περίπτωση που μέτοχος αρνείται να συμμετέχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου για να χρηματοδοτηθεί μία επιχείρηση με «κόκκινο» δάνειο θα μπορεί να μετοχοποιηθεί το δάνειο ώστε να εισέλθει νέος μέτοχος πόυ θα έχουν βρει οι τράπεζες.

Πάντως αργότερα ο κ. Στουρνάρα α την αναφορά του ότι ο προκάτοχός του Γιώργος Προβόπουλος «μπορεί να έχει ψυχολογικά προβλήματα».

«Έκανα ένα αστείο» είπε ο διοικητής της ΤτΕ στην Εξεταστική απαντώντας στην παρατήρηση του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου ότι «δεν μπορεί να είναι τρελός ο Προβόπουλος που τώρα είναι στην Eurobank».

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα