Market beat: Η αγορά αναζητά μουδιασμένη κατεύθυνση παρά την χθεσινή άνοδο

Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2016 09:57
UPD:09:57
FOSPHOTOS/Alexandros Katsis

Του Κώστα Ιωαννίδη

Στο χθεσινό σχόλιο είχαμε αναφέρει τα εξής: «Η εβδομάδα ξεκινά με το Eurogroup, και πολλοί εκτιμούν πως έχει ήδη ενσωματωθεί στις τιμές η ομαλή ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου της πρώτης αξιολόγησης. Αλλά αν όντως συμβαίνει αυτό, ο κίνδυνος βρίσκεται στην περίπτωση που δεν εγκριθεί η εκταμίευση της υποδόσης». Οι εξελίξεις που έγιναν γνωστές μετά το πέρας του Eurogroup είναι γνωστές και θα σχολιαστούν παρακάτω.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Ήταν το υψηλότερο κλείσιμο στη μετά Brexit φάση του ΧΑ το χθεσινό και έγινε με αύξηση του τζίρου και με συμμετοχή στην ανοδική κίνηση των περισσότερων κλαδικών δεικτών. Επίσης, αρκετά blue chip εκτός των τραπεζικών κατάφεραν να εμφανίζουν υπολογίσιμα κέρδη. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το ταμπλό χθες περιλάμβανε ακόμα και κινήσεις για κλείσιμο θέσεων που αφορούσαν short έκθεση.

Ωστόσο ο ενθουσιασμός μεταξύ των εγχώριων αναλυτών έχει μαζευτεί πολύ μετά από τις ακόλουθες διαπιστώσεις: Στο τέλος των συναλλαγών εμφανίστηκε, καθαρά, ξεπούλημα θέσεων από τα υψηλά της μέρας που κατέβασε αρκετά τα κέρδη των βασικών δεικτών. Στην μεσαία κεφαλαιοποίηση δεν υπήρξε συνέχιση του συναλλακτικού ενδιαφέροντος και εμφανιστήκαν σημαντικές πιέσεις  που υπογραμμίζουν τον μικρό ορίζοντα των κινήσεων των προηγούμενων ημερών. Αν όμως με το που ξεπέρασε τις σκληρές οροφές που τάπωναν τον ΓΔ επί τρεις μήνες αρχίζει η ρευστοποίηση θέσεων, τότε γίνεται αντιληπτό πως η πρόσφατη ανοδική αντίδραση δεν έγινε με φρέσκο χρήμα αλλά με ανακύκλωση του υπάρχοντος. Αυτό, από μόνο του, αποτελεί αιτία περιστολής της διάθεσης για ανάληψη ρίσκου.

Παράλληλα, η διαδικασία για την εκταμίευση της υποδόσης αποκάλυψε πόσο δύσκολο είναι στο ελληνικό σύστημα να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις που οι πιστωτές έχουν ορίσει. Πιθανώς διότι στα «άπειρα» λεπτά της διαπραγμάτευσής τους με την ελληνική πλευρά, γνωρίζουν τις λεπτομέρειες που καθιστούν την πορεία προς την εξυγίανση της οικονομίας δύσκολη και ευμετάβλητη. Με βάση ένα όρο που είχαν στη συμφωνία  δεν δίνουν τα επόμενα ευρώ για εξόφληση των ληξιπροθέσμων οφειλών του Δημοσίου, αν δεν τους δώσουμε εικόνα για το πώς μοιράστηκαν τα ευρώ της πρώτης υποδόσης και δεν ήμασταν σε θέση να την παρουσιάσουμε.

Υπενθυμίζουμε πως η διαχείριση των ληξιπροθέσμων οφειλών του Δημοσίου, έχει πίσω της ένα γραφειοκρατικό σύστημα που απαιτεί πολλές «υπογραφές», καθιστώντας την παροχή των εφάπαξ στους συνταξιούχους του δημοσίου την απλούστερη διαδικασία πληρωμής. Αλλά όταν τα χρέη του Δημοσίου είναι προς μια επιχείρηση, ο δρόμος για να καταλήξουν στον δικαιούχο είναι μακρύς. Οι πιστωτές και εταίροι ζητούν να μάθουν αν τα κεφάλαια από την πρώτη υποδόση έφθασαν εκεί όπου ήταν προγραμματισμένο να φθάσουν και δεν αρκέστηκαν στην γενική εντολή που δόθηκε από το ΥΠΟΙΚ.

Κατά τα λοιπά οι θεσμικοί στο ΧΑ έδειξαν όρεξη για αγορές, αλλά τους χάλαγε τη διάθεση η επάνοδος της ανησυχίας για τις τράπεζες της Ευρώπης, μέσω των αρχικών πιέσεων στη μετοχή της Deutsche Bank. Αυτή έφθασε να χάνει πάλι περίπου 3%, αλλά το κλίμα αυτό ανατράπηκε, με την μετοχή να κλείνει περισσότερο +2% ψηλότερα. Όταν οι δισταγμοί για τις τράπεζες κάμφθηκαν, ο τραπεζικός κλάδος ανέλαβε την θέση του οδηγού των βασικών δεικτών. Το μικροκλίμα επηρέασε τους θεσμικούς και όχι το διεθνές, που μετά από άνοδο στην Ασία οι επενδυτές στην Ευρώπη άσκησαν πιέσεις στην μετοχή της Deutsche Bank που προκάλεσαν με το καλημέρα απώλειες -2,6%, επιβαρύνοντας σοβαρά το κλίμα για τον τραπεζικό κλάδο γενικά. Άλλωστε και στην Αθήνα άλλοι κλάδοι εμφάνιζαν άνοδο μεγαλύτερη του τραπεζικού, καθώς υπήρχε διστακτικότητα στη διαπραγμάτευση των ΑΛΦΑ ΕΥΡΩΒ και ΕΤΕ στο πρώτο πεντάλεπτο. Ωστόσο η συνέχεια έδειξε πως τα τραπεζικά blue chip εμφάνιζαν διαρκώς μεγαλύτερη τιμή από το προηγούμενο ενδοσυνεδριακό υψηλό. Στις 14:45 ο τζίρος πέρασε τα 18 εκατ. και ο ΓΔ είχε άνοδο της τάξης του +1,4%, καθώς οι αγορές του ευρώ είχαν περάσει σε κέρδη και οι Τράπεζες μαζί με τις ΕΕΕ και ΟΤΕ οδηγούσαν την πλειονότητα των κλαδικών δεικτών ανοδικά. Οι αγορές θεώρησαν ότι κέρδισε τις εντυπώσεις η Κλίντον και οι θεσμικοί του ΧΑ υπολόγισαν στα λόγια του Μοσκοβισί κατά την είσοδο στο Eurogroup για την δόση. Οι βασικοί δείκτες είχαν κλιμακούμενη άνοδο, ο δρόμος για ψηλότερα άνοιξε. Μπορεί να τον κλείσει μόνο η πολιτική.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας    

ΗΠΑ 

Σε θετικό έδαφος τερμάτισαν στη χθεσινή συνεδρίαση οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, δεχόμενοι ώθηση από το ράλι στην τιμή του πετρελαίου. 

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,49% στις 18.329 μονάδες, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κατέγραψε άνοδο κατά 0,46% στις 2.163 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε κέρδη κατά 0,69% στις 5.328 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Twitter «βούλιαξε» κοντά στο -11% εξαιτίας της αδυναμίας προσέλκυσης οποιασδήποτε προσφοράς για την εξαγορά της. Στον αντίποδα, η μετοχή της Merck & Co. εμφάνισε κέρδη κατά 1,60% χάρη στα θετικά δοκιμαστικά τεστ του νέου αντικαρκινικού της φαρμάκου.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε και η χθεσινή τηλεμαχία μεταξύ της Χίλαρι Κλίντον και του Ντόναλντ Τραμπ. Οι επενδυτές θεωρούν ότι, όπως και στην πρώτη τηλεμαχία, έτσι και στη δεύτερη, νικήτρια αναδείχθηκε η υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος. «Οι αγορές δεν θα κατέγραφαν κέρδη, εάν νόμιζαν πως νικητής ήταν ο Τραμπ» εκτίμησε ο Πίτερ Καρντίγιο, αναλυτής της First Standard Financial.

Στην αγορά εμπορευμάτων (commodities), η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε έντονα ανοδικά, μετά τη δέσμευση του Βλαντιμίρ Πούτιν για συμμετοχή της Ρωσίας στη συμφωνία για τη μείωση της παγκόσμιας παραγωγής αργού. Ως αποτέλεσμα, τα συμβόλαια WTI ενισχύθηκαν κατά 3,00% στα 51,35 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 1,98% στα 52,96 δολάρια. Η τιμή του χρυσού παράλληλα, εμφάνισε κέρδη κατά 0,70% στα 1.260,70 δολάρια ανά ουγγιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, η στερλίνα διολίσθησε κατά 0,62% στα 1,2355 δολάρια, ενώ το ευρώ σημείωσε πτώση κατά 0,58% στα 1,1134 δολάρια. Από την πλευρά του, το ιαπωνικό γεν κινήθηκε πτωτικά κατά 0,72% στα 103,64 γεν/δολάριο.

ΕΥΡΩΠΗ

Σημαντικά κέρδη εμφάνισαν στην πρώτη συνεδρίαση της βδομάδας τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, με τους επενδυτές να χαιρετίζουν το ράλι στην τιμή του πετρελαίου. Συγκεκριμένα, o πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,69% στις 341,98 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε κέρδη κατά 0,75% στις 7.097 μονάδες και ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο κατά 1,27% στις 10.624 μονάδες. Ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 1,06% στις 4.497 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια, ο ισπανικόςΙΒΕΧ 35 εμφάνισε κέρδη κατά 0,90% στις 8.701 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB αυξήθηκε κατά 1,38% στις 16.632 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Deutsche Bank ενισχύθηκε κατά 3,40% παρά την αδυναμία επίτευξης συμφωνίας με τις ΗΠΑ, για το ύψος του προστίμου, ως προς τις αγοραπωλησίες τοξικών ενυπόθηκων δανείων. Πτώση αντίθετα, κατά 0,23% σημείωσε η Lloyds Banking Group, μετά την υποβάθμιση της τιμής - στόχου από τη Citigroup.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων έξι ετών εμφάνισαν τον Αύγουστο οι γερμανικές εξαγωγές, οι οποίες ενισχύθηκαν κατά 5,4%. Την ίδια ώρα, οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 3%. Ως αποτέλεσμα, το εμπορικό πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 22,2 δισ. ευρώ, έναντι 19,4 δισ. ευρώ τον Ιούλιο.

Στη Γαλλία παράλληλα, αμετάβλητη στο 0,3% διατήρησε την εκτίμηση για την ανάπτυξη του γ’ τριμήνου η Tράπεζα της Γαλλίας (Bank of France). H πρόβλεψη της γαλλικής κεντρικής τράπεζας εδράζεται στην έρευνα για την επιχειρηματική δραστηριότητα του Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο κλάδος των κατασκευών και της μεταποίησης παρέμεινε αμετάβλητος στις 98 μονάδες, ενώ ο κλάδος των υπηρεσιών αυξήθηκε στις 97 μονάδες (96 μονάδες τον Αύγουστο).

Την ίδια ώρα, περαιτέρω βελτίωση εμφάνισε τον Οκτώβριο το επενδυτικό κλίμα στην Ευρωζώνη, καθώς σύμφωνα με στοιχεία του οικονομικού κέντρου Sentix, αυξήθηκε στις 8,5 μονάδες έναντι 5,6 μονάδων τον Σεπτέμβριο. Οι αναλυτές του Reuters ανέμεναν άνοδο στις 6,3 μονάδες. Η επίδοση των 8,5 μονάδων είναι η υψηλότερο μετά το αποτέλεσμα - έκπληξη στο δημοψήφισμα της Βρετανίας, στις 23 Ιουνίου.

Τέλος, κοντά στην απόκτηση του 34% των μετοχών της Mitsubishi βρίσκεται η Renault - Nissan, προχωρώντας σε μία συναλλαγή, αξίας 2,2 δισ. δολαρίων. Το deal προαναγγέλθηκε από τον εκτελεστικό διευθυντή της Renault - Nissan, Κάρλος Γκοσν, στο περιθώριο της Διεθνούς Έκθεσης Αυτοκινήτου, στο Παρίσι.

ΧΑ

Στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί με το υψηλότερο συναλλακτικό ενδιαφέρον, αποφάσισαν νωρίτερα από τα άλλα χρηματιστήρια στην Ευρώπη να συνεχιστεί η ανοδική δυναμική. Οι θεσμικοί κίνησαν τις  Τράπεζες αρχικά κάτω από το κλείσιμο της Παρασκευής για λίγα λεπτά  και μετά με τις κινήσεις τους στις επιμέρους μετοχές ώθησαν τον δείκτη τους ανοδικά κατακόρυφα από τις 10:35 ως τις 10:45 χωρίς αλλαγές προσήμου μεταβολής και μετά επί τρεις ώρες πλάγια. Αλλά μετά τις 13:40 κίνησαν τον τραπεζικό δείκτη πάλι έντονα ανοδικά και όρισαν μέγιστο μέρας στις 14:52  με την εγγραφή του ελάχιστου μέρας στις 10:30. Οι τράπεζες σήμερα στην Ευρώπη ήταν μεταξύ των κλάδων που αρχικά πιέστηκαν λόγω Deutsche Bank.

Οι Τράπεζες έδωσαν μορφή στην πορεία των δεικτών πάλι στις τελευταίες δυο ώρες, ενώ προηγούμενα άλλοι κλάδοι με δεικτοβαρείς μετοχές τους κρατούσαν σταθερά σε θετικό πεδίο, πριν αρχίσουν οι δείκτες την αναζήτηση του μέγιστου μέρας.

Οι «απαισιόδοξοι» εμφανίστηκαν με χαμηλό ενδιαφέρον για ξεφόρτωμα μετοχών. Ενώ οι «ταύροι» εμφανίστηκαν αρχικά μουδιασμένοι αλλά στο τέλος η αντίδρασή τους έφερε τον ΓΔ στις 583,3 μονάδες στο καλύτερο κλείσιμο από τις 24/6 σε συντονισμό με ικανού μεγέθους άνοδο που εμφάνισαν τα χρηματιστήρια της Ευρώπης.

Πάλι η πορεία που εμφάνισαν οι τράπεζες του 25άρη σήμερα καθόρισε σε μεγάλο βαθμό και τις διακυμάνσεις των βασικών δεικτών. Ο ΓΔ και ο 25άρης αναζητούσαν ως την τελευταία ώρα της ελεύθερης διαπραγμάτευσης το μέγιστο μέρας καθώς σήμερα ένα ενδοσυνεδριακό rebound των τραπεζικών μετοχών στο δεύτερο μέρος ανέβασε τους βασικούς δείκτες πάνω από κλασικές αντιστάσεις του τριμήνου συσσώρευσης.

Με πτωτικό αποτέλεσμα η συνεισφορά των δημοπρασιών σήμερα, η αγορά φάνηκε να περνά πάνω από δοκιμασμένες αντιστάσεις των 580 μονάδων. Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ δεν βελτιώθηκε σημαντικά, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (14 από 19) blue chip έναντι των καθοδικών (7 από 4) με τέσσερα αμετάβλητα ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΓΡΙΒ ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΜΕΤΚ. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας είχαν πτώση οι 13 από 6 την προηγούμενη σύνοδο, και 7 από 5 ήταν αμετάβλητες. Άρα, οι 20 από 29 την Παρασκευή, ήταν ανοδικές. Στα 35,561 από 32,950 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 15,80 από 15,69 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η υπερ-συγκέντρωση του ενδιαφέροντος έπεσε από τα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου αφού οι τράπεζες αποτελούν σήμερα το 44,43% από 47,62% του συνολικού τζίρου.

Οι Ευρωπαϊκές μετοχές, σήμερα εμφάνισαν αρχικά πτωτική εικόνα και στη συνέχεια εμφανίστηκε η τάση για ανατροπή των αρχικών απωλειών, μια μέρα που η διάθεση για ανάληψη ρίσκου εξαρτήθηκε από τις προσδοκίες για τη δυναμική των αγορών της Νέας Υόρκης, που ξεκίνησαν ανοδικά μετά το δεύτερο debate των υποψηφίων για τον Λευκό Οίκο. Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή +1,17%, ο CAC είχε μεταβολή +1,01%, με τον FTSE100 με μεταβολή +0,72%. Οι αγορές στις ΗΠΑ με τα futures τους που έδειχναν προς ανοδικό άνοιγμα άνοιξαν ανοδικά και εμφάνισαν μετά από λίγο κέρδη της τάξης του +0,80% για τον Dow Jones και για τον S&P500 μεταβολή +0,71%.

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +1,03% και έφθασε στις 583,27 από 577,30 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1553,84 από 1523,55  με μεταβολή +1,99%. Οι δημοπρασίες επέφεραν μικρή αλλαγή στον ΓΔ κατά 1,4 της μονάδας χαμηλότερα και στον 25άρη κατά 4,5, αφήνοντας τους πιο κοντά στο ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσης.

Με κέρδη έκλεισαν οι εταιρίες Τραπεζών +4,32% από +2,07%, Τηλεπικοινωνιών +2,98% από +1,58%, Τροφίμων Ποτών +2,38% από -3,48%, ο 25άρης +1,99% από +0,29%,  ο ΓΔ +1,03% από +0,54%, Ταξίδια Αναψυχή +0,93% από +0,61%, Βιομηχανικών Προϊόντων +0,60% από +1,06%, Ακίνητης Περιουσίας +0,42% από +0,45%, Εμπορίου +0,32% από -0,18%, Πετρελαίου Αερίου +0,01% από +0,78%, Τεχνολογίας +0,01% από -0,30%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν ο FTSEM -1,19% από -0,51% και οι εταιρίες στις Κατασκευές Υλικά -0,82% από +1,86%, Κοινής Ωφέλειας -0,52% από +0,65%, Πρώτων Υλών -0,42% από +6,19%, Προσωπικά Οικιακά Είδη -0,30% από -1,12%, και Χρ/μικών Υπηρεσιών -0,19% από +1,21%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, Χημικών 0,00% από -0,59%, Μέσων Ενημέρωσης 0,00% από +0,00% και Υγείας 0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 35,561 από 32,950 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 1,782 από 2,268 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 31,452 από 28,524 εκατ. ευρώ και στου FTSEM  0,452 από 0,565 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 41,417 από 40,782 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 51,436 από 56,689 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 46 από 60 των καθοδικών σε 32 από 40 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 25 από 18.

Τεχνική ανάλυση

Επιμένουμε στις χθεσινές παρατηρήσεις από τον Μάνο Χατζηδάκη της Beta Sec

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης συνέχισε να κινείται σε ένα ιδιαίτερα στενό εύρος εντός της συσσώρευσης. Δεν θα ήταν υπερβολή να θεωρηθεί ότι σε αυτούς τους τρεις μήνες ο Γενικός Δείκτης σβήνει μια μεγάλη ταλάντωση τιμών που ακολούθησε μετά το "Brexit", κορυφώθηκε λίγο μετά την έγκριση του πρώτου σετ των προαπαιτούμενων και έκτοτε συσσωρεύει μέσα στην... συσσώρευση μειώνοντας σε κάθε κίνηση το εύρος των τιμών.

Στο διάγραμμα δείκτης, κινητοί μέσοι και ταλαντωτές έχουν σχεδόν ταυτιστεί κάνοντας πολύ επικίνδυνη μια κατηγορηματική πρόβλεψη κατεύθυνσης, αφού τα τεχνικά σήματα αγορών και πωλήσεων διαδέχονται και ακυρώνουν ανά δύο, ή τρεις ημέρες, τα προηγούμενα. Περισσότερο ασφαλές φαίνεται επί του παρόντος να αναμένει κανείς την διαφυγή είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω (580, ή 520 μονάδες) προκειμένου να αποσαφηνιστεί η τάση.

Οι τελευταίες τεχνικές ενδείξεις, επισφαλείς ως προς την βραχυπρόθεσμη ερμηνεία τους, συνεχίζουν να πριμοδοτούν την πιθανότητα ανόδου, ωστόσο συναλλακτικά αυτό δεν φαίνεται να έχει την απαραίτητη υποστήριξη που θα οδηγούσε μια πιο καθαρή και με διάρκεια κίνηση εκτός των συνηθισμένων πλέον επιπέδων διακύμανσης.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Πέτρος Στεριώτης της Nuntius ΑΧΕΠΕΥ

Μία εβδομάδα συνεδριάσεων υψηλότερα από τον τεχνικά κρίσιμο ΚΜΟ 200 ημερών, συμπληρώνει ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α., γεγονός που αποκλείεται να περάσει απαρατήρητο από τα μεγάλα διεθνή χαρτοφυλάκια που δραστηριοποιούνται στην Ελληνική Αγορά.

Τη θεμελιώδη εικόνα συνεχίζει να επιδεινώνει το ρίσκο Χώρας (country risk), που απεικονίζεται στην υψηλότατη απόδοση (άνω του 8%) του Ελληνικού Κρατικού δεκαετούς ομολόγου τους τελευταίους 3, σχεδόν μήνες. Φυσικά, η μη συμμετοχή των Ελληνικών ομολόγων στο "QE" της ΕΚΤ, διατηρεί υψηλά το spread τους έναντι των αντίστοιχων Ισπανικών και Ιταλικών τίτλων, οι αποδόσεις των οποίων βρίσκονται κοντά στο 1%.

Θεωρητικά, τα χαμηλά επιτόκια που προσφέρουν οι Κρατικές ομολογιακές εκδόσεις της Ευρωζώνης (πλην Ελλάδος) θα μπορούσαν να προκαλέσουν εισροή κεφαλαίων προς τις μετοχικές Αγορές της Περιοχής, όμως η διαδικασία αυτή δυσκολεύει λόγω της ανασφάλειας που συνεχίζουν να προκαλούν οι τριγμοί στην αξιοπιστία του Ευρωπαϊκού Τραπεζικού Οικοδομήματος.

Σε ότι αφορά την εγχώρια Αγορά, η ειδησεογραφία σχετικά με την αξιολόγηση, το Eurogroup και τα πλάνα του ΔΝΤ σχετικά με το μελλοντικό του ρόλο στο Ελληνικό Πρόγραμμα, αναμένεται να βελτιώσουν την ορατότητα για το "ταμπλό" το αμέσως επόμενο διάστημα.

Σε διεθνές επίπεδο, τα χειρότερα του αναμενόμενου στοιχεία της Παρασκευής για την απασχόληση στις ΗΠΑ, μεταθέτουν χρονικά τις όποιες προβλέψεις αύξησης των Αμερικάνικων επιτοκίων και συντηρούν τις μετοχικές αποτιμήσεις της Wall Street σε ιστορικά υψηλά. Πολλοί αναλυτές προβληματίζονται επίσης από την συνεχιζόμενη υποχώρηση του ρυθμού επέκτασης του Αμερικάνικου ΑΕΠ τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Το δε Αργό Πετρέλαιο, ο διπλασιασμός της τιμής του οποίου το τελευταίο εξάμηνο μείωσε τις πιέσεις στα Κρατικά έσοδα των μεγάλων Χωρών εξαγωγής, αρχίζει να εμφανίζει σημάδια "κόπωσης" τόσο λόγω κατοχύρωσης κερδών, όσο και στον απόηχο των εξαγγελιών για μείωση της Παγκόσμιας παραγωγής και στα πλαίσια του παλαιού χρηματιστηριακού ρητού 'αγόρασε στη φήμη, πούλα στην είδηση".

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές κινήθηκαν ως επί το πλείστον χαμηλότερα σήμερα Τρίτη, ενώ οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν σε επίπεδα κοντά στα ψηλά για ένα έτος από τις αυξανόμενες προσδοκίες για μείωση της προσφοράς από τους παραγωγούς του ΟΠΕΚ.

Το μπρεντ, γλίστρησε 0,2% φθάνοντας στα 53,05 δολάρια το βαρέλι μετά από κέρδη ως το 3% τη Δευτέρα. Τα futures αργού ΗΠΑ υποχωρούν κατά ένα παρόμοιο ποσό στα  51,26 δολάρια το βαρέλι, μετά το άλμα σε υψηλό τεσσάρων μηνών στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Τα ολονύκτια κέρδη ήρθαν μετά από την είδηση ότι η Ρωσία δήλωσε ότι ήταν έτοιμη να συμπαραταχθεί με τον Οργανισμό Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών στον περιορισμό της παραγωγής αργού και την Αλγερία έκκληση για παρόμοιες δεσμεύσεις από άλλους παραγωγούς εκτός ΟΠΕΚ.

Ο ΟΠΕΚ έχει ως στόχο για τις συμφωνίες να κόψει περίπου 700.000 βαρέλια ανά ημέρα από την παραγωγή σε μια πρώτη μείωσή της μέσα σε οκτώ χρόνια.

Στις αγορές μετοχών, ο ευρύτερης δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε 0,9% μετά την κίνηση υψηλότερα τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές είδαν λιγότερες πιθανότητες ο Donald Trump να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του επόμενου μήνα.

Αλλά ο Nikkei Ιαπωνίας κέρδιζε 1,0% για να χτυπήσει το υψηλότερο επίπεδο σε περισσότερο από ένα μήνα, χάρη στο αδύναμο γιέν.

Στη Νότια Κορέα, η Samsung Electronics υποχώρησε πάνω από 7% και ήταν σε καλό δρόμο για τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση σε περισσότερα από τέσσερα χρόνια, καθώς η εταιρεία αγωνίζεται να διαχειριστεί μια επιδείνωση της κρίσης από to Galaxy Note7.

Η εταιρεία σταμάτησε τις πωλήσεις τους, την Τρίτη και είπε να σταματήσουν οι κάτοχοι τη χρήση τους, ενώ ερευνά τις εκθέσεις επί των πυρκαγιών στις συσκευές.

Τα δεινά της Samsung τράβηξαν τον Kospi της Νότιας Κορέας κάτω κατά -1,6%. Ο δείκτης μετοχών της Κίνας CSI300 ενισχύθηκε 0,45%, ενώ ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Χονγκ γλίστρησε -1,54%.

Το δολάριο διατήρησε κέρδη από τη μια μέρα στην άλλη από τις αυξανόμενες προσδοκίες ότι η Federal Reserve θα αυξήσει τα επιτόκια το τρέχον έτος.

Οι traders έχουν προεξοφλήσει μια πιθανότητα 70% ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια στη σύνοδο επί της χάραξης πολιτικής στις 13 - 14 Δεκεμβρίου, από το 66% νωρίς την Παρασκευή, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch του Ομίλου CME.

Οι επενδυτές περιμένουν για την απελευθέρωση αύριο των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς της Federal Reserve για να δούνε πόσο κοντά ήταν η Fed να ανεβάσει τα επιτόκια τον περασμένο μήνα.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Σε δύο μέρη «έσπασε» την εκταμίευση της δόσης το Eurogroup. Κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο, εγκρίθηκε η εκταμίευση ποσού 1,1 δισ. ευρώ, με την απόφαση για τα υπόλοιπα 1,7 δισ. της υποδόσης των 2,8 δισ. να μετατίθεται για τα τέλη του μήνα. Η επίσημη απόφαση για την εκταμίευση του 1,1 δισ. θα ληφθεί σε δύο εβδομάδες από το διοικητικό συμβούλιο του ESM, το οποίο θα αποφασίσει και για την εκταμίευση του υπολοίπου 1,7 δισ., μόλις ληφθούν περισσότερα στοιχεία από τις ελληνικές αρχές για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Την έγκριση από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης της εκταμίευσης 1,1 δισ. ευρώ -από την υποδόση των 2,8 δισ.- ανακοίνωσε κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ. Ο κ. Ντέισελμπλουμ τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει την υλοποίηση του συνόλου των 15 προαπαιτουμένων, ενώ στάθηκε στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στον τομέα των ληξιπρόθεσμων οφειλών τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, δηλώνοντας ότι το Eurogroup αναμένει στοιχεία για τον Σεπτέμβριο.

Oι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εξουσιοδότησαν τον ESM να εκταμιεύσει ποσό 1,1 δισ. ευρώ, ανέφερε κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας του Eurogroup ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ. Πρόσθεσε ότι η επίσημη απόφαση θα ληφθεί από το διοικητικό συμβούλιο του ESM σε δύο εβδομάδες. Όπως είπε, το δ.σ. του ESM θα αποφασίσει και για την εκταμίευση του υπολοίπου 1,7 δισ., εφόσον ληφθούν περισσότερα στοιχεία από τις ελληνικές αρχές για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Την αποδέσμευση των 1,1 δισ. από το Eurogroup καλωσόρισε ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στο «εξαιρετικά εμπροσθοβαρές» ελληνικό πρόγραμμα.

Όπως ανέφερε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την έκθεση συμμόρφωσης που προετοίμασε, σύμφωνα με την οποία όλα τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα είχαν ολοκληρωθεί. Ο ίδιος ευχαρίστησε τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο για την ολοκλήρωση της εργασίας

Σε τεχνικούς λόγους απέδωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος το «σπάσιμο» της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ αναφέροντας ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμα προσκομίσει στοιχεία του Σεπτεμβρίου για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Εξερχόμενες του Eurogroup ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα της συνεδρίασης και τόνισε ότι ενέκρινε την ολοκλήρωση και των 15 προαπαιτουμένων. «Η εκταμίευση των 1,7 δισ. που αντιστοιχούν στην αποπληρωμή των ληξιπροθεσμών οφειλών θα γίνει στις 24 Οκτωβρίου» ανέφερε ο Ευκλ. Τσακαλώτος.

Αυστηρό μήνυμα προς το Βερολίνο και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποστέλλει ο α’ αντιπρόεδρος του ΔΝΤ, Ντέιβιντ Λίπτον, διαψεύδοντας παράλληλα, τις αναφορές περί συμφωνίας για τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα της Ελλάδος. Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung», ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΔΝΤ αποσαφηνίζει ότι «δεν έχουμε καταλήξει ακόμα σε συμφωνία για τη συμμετοχή του ΔΝΤ» και καθιστά σαφές ότι «το Ταμείο δεν αποδέχεται τις διορίες». Ο ίδιος παράλληλα, σημειώνει ότι το ΔΝΤ συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, προκειμένου να συγκεκριμενοποιηθούν οι όροι, υπό τους οποίους το Ταμείο θα στηρίξει την Ελλάδα.

Στις αρνητικές επιπτώσεις της υπερφορολόγησης κατά την προσπάθεια βελτίωσης του οικονομικού κλίματος, εστιάζει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), στο μηνιαίο του δελτίο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Οι αντοχές της ιδιωτικής οικονομίας - σύμφωνα με την έκθεση του ΣΕΒ - δοκιμάζονται από την τάση υπερφορολόγησης, γεγονός το οποίο αποτυπώνεται τόσο στα κυριότερα εμπόδια του επιχειρείν, όσο και στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού, το οποίο περιλαμβάνει περικοπές δαπανών ύψους μόλις 78,8 εκατ. έναντι αύξησης φόρων  ύψους 2.512,9 εκατ.

Έως το τέλος του έτους προσδοκάται να έχει κλειδώσει το τελικό κείμενο της συμφωνίας εξαγοράς της αλλαντοβιομηχανίας Νίκας από το σχήμα Chipita - Impala Invest. Όπως αναφέρουν πληροφορίες, μετά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεννόησης με τις εμπλεκόμενες τράπεζες έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες που αφορούν νομικούς και λοιπούς ελέγχους, προκειμένου να συνταχθεί το τελικό κείμενο της συμφωνίας. Στον βαθμό που οι τελικές υπογραφές πέσουν έως το τέλος του έτους, τότε θα ενεργοποιηθούν άμεσα και τα προβλεπόμενα του πλαισίου συμφωνίας, οι δύο βασικοί άξονες του οποίου αφορούν την ενίσχυση της κεφαλαιακής δομής της Νίκας μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου κατά 30 εκατ. ευρώ και παράλληλα την αναδιάρθρωση των δανειακών υποχρεώσεων, που θα περιλαμβάνει κούρεμα οφειλών.

Η καταλυτική σχέση των Logistics στο ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης «Industry 4.0» και η συνεισφορά τους στον νέο χάρτη του παγκόσμιου εμπορίου και βιομηχανίας βρέθηκαν στο επίκεντρο του 2ου Διεθνούς Logistics Forum «Logistics |a Catalyst to Investments» που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Logistics Management Eλλάδος σε συνεργασία με το Geo Routes Cultural Institute. Οι ομιλητές του φόρουμ, που πραγματοποιήθηκε στο Cotsen Hall της Αμερικάνικης Σχολής Κλασικών Σπουδών και του οποίου χορηγός επικοινωνίας ήταν η «Ναυτεμπορική» και το naftemporiki.gr, αναφέρθηκαν στις σημαντικές προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται στη σημερινή εποχή αντιμέτωπη η εφοδιαστική αλυσίδα.

Η συμφωνία ΔΕΗ - Αλουμίνιον της Ελλάδος (ΑτΕ), δεν πρόκειται να έχει επιπτώσεις στα οικονομικά μεγέθη της Μυτιληναίος Α.Ε. για το διάστημα 1η Ιανουαρίου του 2014 έως 30 Ιουνίου του 2016. Σημειώνεται ότι η ΑτΕ αποτελεί εταιρεία του Ομίλου Μυτιληναίος.

Σε διευκρινίσεις, ως προς την πρόσφατη συμφωνία με την Αλουμίνιον της Ελλάδος (ΑτΕ), προχώρησε η ΔΕΗ Α.Ε., κατόπιν σχετικού αιτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Συγκεκριμένα, η Επιχείρηση αποσαφηνίζει ότι η διαφορά μεταξύ της τιμολόγησης της ΑτΕ και της προβλεπόμενης εκκαθάρισης για τη χρονική περίοδο 1/1/2014 – 30/6/2016 ανέρχεται στο ποσό των 54,4 εκατ. ευρώ.  

Το ποσό αυτό, σύμφωνα με τη ΔΕΗ, είναι ήδη σε πρόβλεψη και επομένως, έχει ήδη επιβαρύνει τα οικονομικά αποτελέσματα της Εταιρείας για την περίοδο αυτή.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Στους Όλιβερ Χαρτ και Μπενγκ Χόλμστρεμ απονεμήθηκε το Νόμπελ Οικονομίας για το 2016, χάρη στη συνεισφορά τους στη «θεωρία συμβολαίων».  «Το έργο τους θέτει τα θεωρητικά θεμέλια για τον σχεδιασμό πολιτικών και θεσμών, σε πολλούς τομείς - από την νομοθεσία για τη χρεοκοπία έως το συνταγματικό δίκαιο», ανέφερε η σουηδική ακαδημία επιστημών. Οι νικητές του βραβείου, θα λάβουν χρηματικό έπαθλο 8 εκατ. σουηδικών κορωνών (928.000 δολαρίων). Ο Χαρτ είναι καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και ο Χόλμστρεμ καθηγητής Οικονομικών και Διοίκησης στο Τεχνολογικό Ίδρυμα της Μασαχουσέτης.

Σε 1,079 τρισ. ευρώ ανήλθε το συνολικό ύψος του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), στο πλαίσιο υλοποίησης της ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΚΤ, οι αγορές κρατικών ομολόγων ανήλθαν σε 1,079 τρισ. ευρώ κατά την εβδομάδα, η οποία ολοκληρώθηκε την 7η Οκτωβρίου, έναντι 1,061 τρισ. ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα (30/9/2016).

Κοντά στην απόκτηση του 34% των μετοχών της Mitsubishi βρίσκεται η Renault - Nissan, προχωρώντας σε μία συναλλαγή, αξίας 2,2 δισ. δολαρίων. Το deal προαναγγέλθηκε από τον εκτελεστικό διευθυντή της Renault - Nissan, Κάρλος Γκοσν, στο περιθώριο της Διεθνούς Έκθεσης Αυτοκινήτου, στο Παρίσι. Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι αρχές ανταγωνισμού θα δώσουν το τελικό «οκ» στη συναλλαγή, σηματοδοτώντας την έναρξη της συνεργασίας των τριών αυτοκινητοβιομηχανιών.

Προς νέο ιστορικό χαμηλό υποχωρεί το τουρκικό νόμισμα, το οποίο διολισθαίνει κατά 0,7% στις 3,07 λίρες ανά δολάριο. Οι πιέσεις αποδίδονται στην πρόσφατη υποβάθμιση της τουρκικής αξιολόγησης από τον οίκο Moody’s στην κατηγορία «σκουπίδια». Η τουρκική οικονομία έχει επίσης, υποβαθμιστεί τον περασμένο Ιούλιο από τον οίκο Standard & Poor’s και πλέον, μόνο ο οίκος Fitch διατηρεί την αξιολόγηση του τουρκικού ομολόγου στην επενδυτική βαθμίδα.

Σημαντική άνοδο εμφάνισε τον Αύγουστο η βιομηχανική παραγωγή στην Τουρκία, καθώς σε ετήσια βάση, αυξήθηκε κατά 2,2% έναντι «βουτιάς» 4,9% τον Ιούλιο. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση κατά 0,8%. Στους επιμέρους κλάδους, η εξορυκτική δραστηριότητα ενισχύθηκε κατά 4,3% ενώ η μεταποίηση σημείωσε άνοδο κατά 1,5%. Ο κλάδος του ηλεκτρισμού και της διανομής τέλος, αυξήθηκε κατά 5,3%. 

Σταθερές παρέμειναν τον Αύγουστο, οι προοπτικές των αναπτυγμένων οικονομιών, σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης «leading indicator», ο οποίος αφορά τις 34 χώρες - μέλη του Οργανισμού, διατηρήθηκε αμετάβλητος για έκτο διαδοχικό μήνα, στις 99,7 μονάδες. Όσον αφορά τη Βρετανία, ο δείκτης αυξήθηκε στις 99,5 μονάδες έναντι 99,3 μονάδων τον Ιούλιο.

Περαιτέρω βελτίωση εμφάνισε τον Οκτώβριο το επενδυτικό κλίμα στην Ευρωζώνη, καθώς σύμφωνα με στοιχεία του οικονομικού κέντρου Sentix, αυξήθηκε στις 8,5 μονάδες έναντι 5,6 μονάδων τον Σεπτέμβριο. Οι αναλυτές του Reuters ανέμεναν άνοδο στις 6,3 μονάδες. Η επίδοση των 8,5 μονάδων είναι η υψηλότερο μετά το αποτέλεσμα - έκπληξη στο δημοψήφισμα της Βρετανίας, στις 23 Ιουνίου.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα