Εκταμίευση των 2,8 δισ. προεξοφλεί το Χρηματιστήριο Αθηνών

Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2016 10:56
UPD:11:00
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Ανοδικά εκκινεί στη σημερινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προεξοφλούν το κλείσιμο της α’ αξιολόγησης και την εκταμίευση της υπο-δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,78% στις 581,82 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει άνοδο κατά 0,95% στις 1.538,04 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 2,57 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 23 ενισχύονται, 10 υποχωρούν και 12 παραμένουν αμετάβλητες

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται ανοδικά κατά 0,26% στις 504,00 μονάδες, καθώς η Τράπεζα Πειραιώς σημειώνει κέρδη κατά 1,41% και η Eurobank κατά 0,38%. Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα διατηρούνται σταθερές στα 1,59 και 0,19 ευρώ/μετοχή.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Viohalco ενισχύεται κατά 1,57%, ενώ στο 1,50% διαμορφώνεται η άνοδος για τις Coca - Cola HBC και ΔΕΗ.  Κέρδη κατά 1% σημειώνουν και τα ΕΛΠΕ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Motor Oil διολισθαίνει κατά 2% και της ΕΥΔΑΠ κατά 1,12%.

Στο «μέτωπο» της οικονομίας, σήμερα το μεσημέρι είναι προγραμματισμένο το τακτικό Eurogroup, με τα προαπαιτούμενα της Ελλάδας και την έγκριση της δόσης να βρίσκονται στο επίκεντρο της ατζέντας. «Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παραμένει πλήρως προσηλωμένο στις συνομιλίες για το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, χωρίς να έχει αποφασιστεί ακόμη ο ρόλος του», δήλωσε την Κυριακή ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, διαψεύδοντας δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, το οποίο -επικαλούμενο ανώτατες πηγές- ανέφερε πως το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα διάσωσης, αλλά πιθανότατα θα δεχθεί ένα ειδικό συμβουλευτικό καθεστώς με περιορισμένες εξουσίες.

Μετά το τέλος της σημερινής συνεδρίασης αναμένονται τα αποτελέσματα χρήσης (1/7/2015 - 30/6/2016) της Jumbo, ενώ θα ακολουθήσει παρουσίαση της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών την ερχόμενη Τετάρτη (12/10). Την Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου, ο ΟΔΔΗΧ θα δημοπρατήσει έντοκα γραμμάτια 13 εβδομάδων αναχρηματοδοτώντας προηγούμενη έκδοση, ενώ την Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου, η Moody’s έχει προγραμματισμένη ανακοίνωση για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας (Caa3).

Από το μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται και η ανάδειξη του προτιμητέου αγοραστή για το 24% του ΑΔΜΗΕ. Ο ΟΠΑΠ, τέλος, θα κόψει το «ενδιάμεσο μέρισμα» των 12 λεπτών ανά μετοχή στις 13 Οκτωβρίου.

Τέλος, αισιόδοξος ότι η Attica Bank θα διαδραματίσει σύντομα σημαντικό ρόλο στη στήριξη της παραγωγικής δραστηριότητας της χώρας και ειδικότερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ), δήλωσε το Σάββατο ο πρόεδρος της τράπεζας Παναγιώτης Ρουμελιώτης, μετά τις συναντήσεις που είχε στην Ουάσιγκτον με στελέχη του ΔΝΤ. Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό η Attica Bank έλαβε την έγκριση από την DG Comp (γενική διεύθυνση ανταγωνισμού Ε.Ε.) για την έκδοση ομολόγων με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου τα οποία θα χρησιμοποιήσει για την άντληση ρευστότητας από τον ELA.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα