Αισιοδοξία εν όψει Eurogroup

Αισιοδοξία για τη δόση των 2,8 δισ.
Σάββατο, 08 Οκτωβρίου 2016 11:14
UPD:11:14
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ/Christos DOGAS

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκκρεμότητες που υπήρχαν μέχρι χθες αφορούσαν, κυρίως, το ΤΑΙΠΕΔ και ειδικότερα το θέμα της παραχώρησης του αυτοκινητόδρομου της Εγνατίας, όπου διαπιστώνεται σημαντική καθυστέρηση στις προθεσμίες.

Από την έντυπη έκδοση 

Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]

Αισιοδοξία για εκπλήρωση των προαπαιτούμενων, ολοκλήρωση της αξιολόγησης και εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ επικρατούσε χθες στις Βρυξέλλες, εν όψει της συνεδρίασης του Εurogroup τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο.

«Δεν θα έλεγα ότι όλα είναι εντάξει, αλλά αν κάποια από τα τελευταία προβλήματα εξομαλυνθούν, τότε θα έχουμε μια ευκαιρία (να κλείσουμε) τη Δευτέρα» ανέφερε χθες ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

«Μετά τη σημαντική πρόοδο των τελευταίων ημερών, οι θεσμοί εξετάζουν τα μέτρα που έχουν ληφθεί σε σχέση με προαπαιτούμενα, που δεν είχαν εκπληρωθεί» δήλωσε, από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της Κομισιόν Άνικα

Μάλιστα, η εκπρόσωπος παρέπεμψε και στις συζητήσεις για την πορεία του προγράμματος που γίνονται σε πολιτικό επίπεδο μεταξύ του επιτρόπου Μοσκοβισί, της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Χθες οι εκπρόσωποι των θεσμών εξέταζαν τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση σε σχέση με δύο ανοικτά προαπαιτούμενα, αλλά και τις άλλες «ουρές» που απέμεναν προς διευθέτηση. Τα δύο προαπαιτούμενα ήταν: 1) η υιοθέτηση του νόμου για την αναδιοργάνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, μέσω του διαχωρισμού του «παρόχου αεροναυτιλίας» και 2) η κατανομή του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) και η αναμόρφωση της αγοράς των ΑΠΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκκρεμότητες που υπήρχαν μέχρι χθες αφορούσαν, κυρίως, το ΤΑΙΠΕΔ και ειδικότερα το θέμα της παραχώρησης του αυτοκινητόδρομου της Εγνατίας, όπου διαπιστώνεται σημαντική καθυστέρηση στις προθεσμίες.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών ανέμεναν από την ελληνική πλευρά ρητές και συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις για τη διευθέτηση του θέματος ώστε να εκλείψει και αυτό το εμπόδιο.

Παρά τις δυσκολίες, στις Βρυξέλλες εκτιμούσαν χθες το βράδυ ότι η έκθεση συμβατότητας των θεσμών θα ανάψει τελικά το «πράσινο φως» στα κράτη-μέλη.

Στην περίπτωση αυτή θα συνεδριάσει τη Δευτέρα το πρωί η Ομάδα Εργασίας (EWG) του Eurogroup υπό την προεδρία του Τόμας Βίζερ προκειμένου να καταλήξει σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης, ενώ λίγες ώρες αργότερα θα επικυρωθεί και σε πολιτικό επίπεδο από τους υπουργούς Οικονομικών.

Αναφορικά με τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ, η εκπρόσωπος της Κομισιόν επανέλαβε χθες ότι το 1,7 δισ. ευρώ θα διατεθεί για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα