Πολυγλωσσία για το χρέος

Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ δέχεται πολλαπλά μηνύματα από Ευρωζώνη και ΔΝΤ
Σάββατο, 08 Οκτωβρίου 2016 11:49
UPD:11:49
REUTERS/FRANCOIS LENOIR

Η διάσταση απόψεων ΔΝΤ και Ευρωζώνης είναι πλέον και ποσοτικοποιημένη.

Από την έντυπη έκδοση

Εν μέσω φημών για δύο τάσεις στο εσωτερικό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου όσον αφορά την εμπλοκή του στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά και με δεδομένη τη διάσταση απόψεων ανάμεσα στο ΔΝΤ και στη γερμανική κυβέρνηση για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, ολοκληρώθηκε χθες ο πρώτος κύκλος επαφών της ελληνικής αποστολής στην Ουάσιγκτον, χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, δεδομένου ότι όλες οι πλευρές εμμένουν στις θέσεις τους.

Στις διαδοχικές συναντήσεις με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου, τον Γάλλο επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκνγκ Σόιμπλε, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος από τη μια έγινε αποδέκτης της πίεσης όλων για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και των μνημονιακών υποχρεώσεων -ως προς αυτό το σκέλος υπήρξε σύγκλιση απόψεων Γερμανών και λοιπών Ευρωπαίων, Αμερικανών, αλλά και του ΔΝΤ- και από την άλλη είχε τη δυνατότητα να καταγράψει τις εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις Ευρωζώνης -κυρίως Γερμανίας- και ΔΝΤ για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, αλλά και για τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων που θα πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα.

Η διάσταση απόψεων ΔΝΤ και Ευρωζώνης είναι πλέον και ποσοτικοποιημένη.

Σε χθεσινές του δηλώσεις ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν ξεκαθάρισε ότι το Ταμείο θα μπορούσε να υποστηρίξει (δηλαδή να συμμετέχει με ίδιους πόρους) ένα ελληνικό πρόγραμμα το οποίο θα προβλέπει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 1,5% για την περίοδο μετά το 2018.

«Εάν οι Ευρωπαίοι θέλουν πιο φιλόδοξους στόχους, θα πρέπει και να δείξουν πώς θα βγουν τα νούμερα» υποστήριξε ο κ. Τόμσεν, ο οποίος αρνήθηκε να σχολιάσει τηλεγραφήματα ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων (MNI) που τον εμφάνιζαν να εισηγείται την αποχώρηση του ΔΝΤ από την Ελλάδα.

Το ποσοστό του 1,5% που προτείνει ο κ. Τόμσεν δημιουργεί «κενό» δύο ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ ή περίπου 4 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο του 3,5% που θέλει να επιβάλει η Ευρωζώνη στην Ελλάδα τουλάχιστον μέχρι το 2021.

Αυτή η διαφορά των 4 δισ. ευρώ θα πρέπει να καλύπτεται με δάνεια τα οποία θα χορηγούνται στην Ελλάδα.  Ο κ. Τόμσεν ουσιαστικά υπεραμύνθηκε των πρόσφατων εκθέσεων που συνέταξε το ΔΝΤ για την Ελλάδα.

Αυτές αναφέρονταν:

* στην ανάγκη ο πήχης του πρωτογενούς πλεονάσματος να μην ξεπεράσει το 1,5%-1,6% τουλάχιστον μέχρι και το 2021 και

* στην ανάγκη να ληφθούν νέα μέτρα στην Ελλάδα όπως η μείωση του αφορολόγητου της κλίμακας (προκειμένου να διευρυνθεί η φορολογική βάση), αλλά και ο περιορισμός της «προσωπικής διαφοράς» που εξακολουθούν να εισπράττουν οι υφιστάμενοι συνταξιούχοι (κάτι που πρακτικά σημαίνει νέα περικοπή συντάξεων).

«Σύμμαχος» του ΔΝΤ όσον αφορά την αναγκαιότητα διευθέτησης του ελληνικού χρέους εμφανίστηκε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου. Μετά τη συνάντησή του με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ζήτησε την προώθηση των μεταρρυθμίσεων (ουσιαστικά την προώθηση των αλλαγών στο εργασιακό) και των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη διευθέτηση του χρέους.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών από την πλευρά του, κληθείς να σχολιάσει την αντιπαράθεση ΔΝΤ-Γερμανίας για το χρέος, υποστήριξε ότι η ελληνική πλευρά έχει συνηθίσει το τελευταίο διάστημα αυτές τις αντιπαραθέσεις.                     



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα