Iαπωνία: Μείωση των καταναλωτικών δαπανών, περιορίζεται η απασχόληση

Τρίτη, 26 Απριλίου 2005 07:28

MΕΙΩΣΗ, για δεύτερο μήνα τον Μάρτιο, σημείωσαν οι δαπάνες τον καταναλωτών στην Ιαπωνία, αποτέλεσμα της μείωσης των υπερωριών και των στάσιμων μισθών, ενώ η οικονομία απώλεσε θέσεις εργασίας, καταδεικνύοντας, ότι οι καταναλωτές, δεν θα στηρίξουν την ανάκαμψη από την ύφεση του περασμένου έτους.

Οι δαπάνες των καταναλωτών ανά μισθωτό, υποχώρησαν 1,1% από τον Φεβρουάριο – εποχιακώς προσαρμοσμένες – σε 353.649 γιέν (3.343 δολ. ΗΠΑ) κατά μέσον όρο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, στο Τόκυο. Η οικονομία της χώρας μείωσε 270.000 θέσεις εργασίας και το εργατικό δυναμικό υποχώρησε κατά 430.000, ωθώντας τον δείκτη ανεργίας στο 4,5% από 4,7%.

Οι εξαγωγικές εταιρείες μειώνουν τις υπερωρίες και περιορίζουν τις αυξήσεις των μισθών, καθώς η παραγωγή συρρικνώνεται, αφήνοντας τους καταναλωτές με λιγότερα χρήματα να δαπανήσουν στις εταιρείες λιανικής πώλησης, όπως στην Takashimaya Co. Η αύξηση της τιμής των μετάλλων και το κόστος των προϊόντων πετρελαίου, περιορίζουν την ανάπτυξη της Ιαπωνίας, η οποία αναδύεται από την τέταρτη ύφεση που γνώρισε από το 1991, είπε ο Hiromichi Shirakawa, οικονομικός αναλυτής, της UBS Securities Japan Ltd. «Εάν οι εταιρείες βρίσκονται υπό πίεση σε επίπεδο κερδοφορίας, θα μειώσουν τον αριθμό των εργαζομένων τους και τους μισθούς», είπε ο Shirakawa, πρώην αξιωματούχος της Βank of Japan.

Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε 2,3% τον Φεβρουάριο – εποχιακώς προσαρμοσμένη – και συρρικνώθηκε για τέταρτο μήνα από τους έξι τελευταίους μήνες, όπως μείωση σημειώθηκε και στις οι υπερωρίες των βιομηχανιών, το ίδιο χρονικό διάστημα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα