Market beat: Με την ΕΚΤ να ταράζει τις διεθνείς αγορές, κρίσιμη η σημερινή σύνοδος

Τετάρτη, 05 Οκτωβρίου 2016 09:48
UPD:09:48
Eurokinissi/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Η σημερινή σύνοδος, αν είναι ανοδική και με ενισχυμένο τζίρο, θα προσφέρει σημαντική ψυχολογική ώθηση. Θα απογοητεύσει, για λίγο, η υποταγή στην  συσσώρευση μακράς διαρκείας. Μια δεύτερη στη σειρά ανοδική σύνοδος στην οποία οι βασικοί δείκτες δεν πέρασαν ούτε δευτερόλεπτο σε αρνητικό πεδίο ήταν η χθεσινή με τζίρο υπερδιπλάσιο και όγκο τριπλάσιο. Παράλληλα όμως τις διεθνείς αγορές τάραξε μια ανάρτηση στο Bloomberg που επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχων από τις κεντρικές τράπεζες των χωρών της ζώνης του ευρώ, που θέλησαν να κρατήσουν ανώνυμους, ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα μπορούσε πιθανότατα να μειώσει τις ύψους 80 δις ευρώ μηνιαίες αγορές ομολόγων σταδιακά, πριν από τον τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Η αντίδραση στις αγορές ομολόγων και νομισμάτων ήταν άμεση με αύξηση των αποδόσεων στα δεκαετή ΗΠΑ αλλά και της Γερμανίας και έδειξε πόσο ευαίσθητες είναι οι αγοραίες δυνάμεις έναντι των προθέσεων των Κεντρικών Τραπεζών.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Οι traders στα παράγωγα επέλεξαν να γυρίσουν σε short προσδοκίες δίνοντας μετά από μέρες προπορεία στον 25άρη έναντι των ΣΜΕ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου. Η στάση τους κατά την εκτίμησή μας μπορεί να αποδοθεί στο σεβασμό που έχουν στην τεχνική ανάλυση και τα μηνύματά της που υπογραμμίζουν την προσέγγιση των δεικτών που περιγράφουν και καθορίζουν το κλίμα συναλλαγών σε επίπεδα που θεωρούνται αντιστάσεις υπολογίσιμης ισχύος.

Αναλυτικότερα έχουμε τον ΓΔ να κλείνει στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο από τις 24/6 ως σήμερα με ανώτερο κλείσιμο μόνο εκείνο στις 2/9 στις 582,13 μονάδες που το διαδέχθηκε η μακρύτερη πτωτική αλυσίδα στην εξέλιξη της οποίας ορίστηκε το χαμηλό του Σεπτεμβρίου. Είναι γνωστό πως ο ΓΔ κινείται πάνω από τον ΚΜΟ 30 ημερών που είναι στις 566,95 μονάδες, πάνω από τον ΚΜΟ200 (569,11) και αυτά αποτελούν θετικά μηνύματα αλλά χθες ο ΓΔ έκλεισε στις 579,18 με τον ΚΜΟ100 στις 579,03 συνεπώς μία άνοδος σήμερα θα μονιμοποιήσει την ανοδική του δυναμική.

Ο δείκτης των τραπεζών οδηγήθηκε χθες σε κλείσιμο στις 659,43 μονάδες που απέχει οριακά από τον ΚΜΟ30 ημερών ο οποίος είναι στις 660,95 και έχει λειτουργήσει αρκετές φορές ως οροφή στην κίνηση των τιμών του. Για αυτό κυρίως είναι κρίσιμη τεχνικά η σημερινή σύνοδος. Αν συνεχιστεί η άνοδος θα εμφανιστούν φαινόμενα ανατροφοδότησης από την κίνηση που θα αναγκαστούν να κάνουν όσοι κρατούν θέσεις short στις πολύπαθες τράπεζες και τότε η ανοδική ορμή του κλάδου θα ενισχυθεί.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας    

ΗΠΑ 

Πτωτικά τερμάτισαν στη χθεσινή συνεδρίαση οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, στον απόηχο τόσο των τελευταίων εξελίξεων στην Deutsche Bank, όσο και της έκθεσης του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία. Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,47% στις 18.168 μονάδες, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κατέγραψε πτώση κατά 0,50% στις 2.150 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε απώλειες κατά 0,21% στις 5.289 μονάδες.

Η μετοχή της Deutsche Bank στη Νέα Υόρκη κινήθηκε ανοδικά κατά 2,70%, χάρη στην αισιοδοξία για μείωση του αμερικανικού προστίμου στα 5,4 δισ. δολάρια, έναντι της αρχικής πρότασης για πρόστιμο 14 δισ. δολαρίων. Το Σαββατοκύριακο θα μεταβεί στις ΗΠΑ και ο επικεφαλής της τράπεζας, Τζον Κράιαν.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Alphabet Inc. ενισχύθηκε κατά 0,51% δεχόμενη ώθηση από το νέο smartphone της Google. Άλμα κατά 76% σημείωσε και η μετοχή της Summit Therapeutics, στον απόηχο της συμφωνίας συνεργασίας με την Sarepta Therapeutics.

Στο μεταξύ, το ΔΝΤ εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας θα διαμορφωθεί στο 3,1% φέτος και στο 3,4% του χρόνου. Μεταξύ των αναπτυγμένων οικονομιών, το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,6% και 1,8% αντίστοιχα, λόγω των μειωμένων ρυθμών ανάπτυξης στις ΗΠΑ (1,6% και 2,2% αντίστοιχα).

Στην αγορά εμπορευμάτων (commodities), η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε ήπια πτωτικά, καθώς τα συμβόλαια WTI υποχώρησαν κατά 0,51% στα 48,58 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 0,28% στα 50,75 δολάρια. Η τιμή του χρυσού παράλληλα, εμφάνισε ισχυρές απώλειες κατά 3,12% στα 1.271,80 δολάρια ανά ουγγιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, η στερλίνα διολίσθησε κατά 0,83% στα 1,2735 δολάρια, ενώ το ευρώ σημείωσε οριακές απώλειες κατά 0,06% στα 1,1203 δολάρια. Από την πλευρά του, το ιαπωνικό γεν κινήθηκε έντονα πτωτικά κατά 1,19% στα 102,82 γεν/δολάριο.

ΕΥΡΩΠΗ

Σε θετικό έδαφος τερμάτισαν στη συνεδρίαση της Τρίτης τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, χάρη στην ανοδική πορεία της μετοχής της Deutsche Bank. Συγκεκριμένα, o πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,84% στις 346,10 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε κέρδη κατά 1,30% στις 7.074 μονάδες και ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο κατά 1,03% στις 10.619 μονάδες.

Ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 1,11% στις 4.503 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 αυξήθηκε οριακά κατά 0,20% στις 8.769 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,21% στις 16.308 μονάδες.

Η μετοχή της Deutsche Bank ενισχύθηκε ήπια κατά 1,51% εν μέσω της αισιοδοξίας για τη μείωση του αμερικανικού προστίμου στα 5,4 δισ. δολάρια, έναντι της αρχικής πρότασης για πρόστιμο 14 δισ. δολαρίων. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, δίχως ωστόσο, μέχρι στιγμής να έχει επέλθει συμφωνία.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Vivendi SA ενισχύθηκε κατά 2,41% χάρη στην αναβάθμιση της τιμής – στόχου από την Deutsche Bank.  Άνοδο κατά 3,03% εμφάνισε και η μετοχή της LVMH, κατόπιν της εξαγοράς του 80% της Rimowa, έναντι 640 εκατ. ευρώ.

Οι επενδυτές εστίασαν και στη διαδικασία εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., καθώς η Τερέζα Μέι ανακοίνωσε ότι η ενεργοποίηση του Άρθρου 50 της Ε.Ε. θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του α’ τριμήνου του 2017. Για το ενδεχόμενο ενός «hard Brexit» προειδοποίησαν από την πλευρά τους, ανώτερες πηγές των Βρυξελλών, σχολιάζοντας τις σχετικές εξελίξεις.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, σε επίπεδο ανάπτυξης επανήλθε τον Σεπτέμβριο ο κλάδος των κατασκευών στη Βρετανία, καθώς ο δείκτης ΡΜΙ της Markit αυξήθηκε στις 52,3 μονάδες έναντι 49,2 μονάδων τον Αύγουστο. Οι αναλυτές του Reuters ανέμεναν πτώση στις 49 μονάδες.

Παράλληλα, πτώση εμφάνισαν τον Αύγουστο οι τιμές παραγωγού στον κλάδο της βιομηχανίας σε Ευρωζώνη και Ε.Ε., σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών υποχώρησε κατά 0,2% τόσο στην Ευρωζώνη, όσο και στην Ε.Ε., έναντι αύξησης 0,3% τον Ιούλιο του 2016. Σε ετήσιο επίπεδο, οι τιμές μειώθηκαν κατά 2,1% στην Ευρωζώνη και κατά 1,6% στην Ε.Ε.

Τέλος, την περικοπή 3.000 θέσεων εργασίας ανακοίνωσε η Ericsson, σε μία προσπάθεια προσαρμογής στο δυσμενές επιχειρηματικό περιβάλλον. Οι περικοπές αφορούν τα εργοστάσια της Σουηδίας και ιδίως, τους τομείς της παραγωγής, της έρευνας και των πωλήσεων.

ΧΑ

Στην δεύτερη σύνοδο της εβδομάδας του μήνα και του τελευταίου τρίμηνου, οι θεσμικοί με υψηλότερο συναλλακτικό ενδιαφέρον, αποφάσισαν να συνεχιστεί ο μήνας και το τρίμηνο με ανοδική δυναμική. Όπως όμως είναι γνωστό όταν οι Τράπεζες δεν χάνουν, αφού και πάλι σήμερα ακόμα και το ελάχιστό τους δεν αντιστοιχούσε σε αρνητική μεταβολή, τότε οι περισσότεροι κλάδοι δεν υποχωρούν. Συνήθως μετά από μάχες μεταξύ «ταύρων» και «αρκούδων» αν ανεβαίνουν οι τράπεζες ακολουθούν και άλλοι κλάδοι. Για αυτό χθες οι Τράπεζες έδωσαν μορφή στην πορεία των δεικτών στις πρώτες ώρες και μετά ανέλαβαν άλλοι κλάδοι με δεικτοβαρείς μετοχές για να τους κρατήσουν διαρκώς σε θετικό πεδίο.

Οι «απαισιόδοξοι» εμφανίστηκαν με έντονο ενδιαφέρον για ξεφόρτωμα μετοχών των τραπεζών με κάθε κόστος από τις 10:45 ως τις 13:59 που έφεραν τον δείκτη τους σε ελάχιστο μέρας στις 640,88 από 628,89 μονάδες με μεταβολή +0,19%. Αμέσως μετά οι «ταύροι» που εμφανίστηκαν προετοιμασμένοι αφού η αντίδρασή τους έφερε στις 16:59 το μέγιστο μέρας στις 659,67 από 644,21 μονάδες με μεταβολή +3,13%, με τη συμπαράσταση μιας στιβαρής ανόδου που εμφάνιζαν τα χρηματιστήρια της Ευρώπης.

Πάλι η  πορεία που εμφάνισαν οι τράπεζες του 25άρη σήμερα καθόρισε σε μεγάλο βαθμό και τις διακυμάνσεις των βασικών δεικτών. Αφού αυτές  τέθηκαν από τους θεσμικούς στο τιμόνι της πορείας των βασικών δεικτών από το πρώτο λεπτό ως την εγγραφή του μέγιστου τους. Οι βασικοί δείκτες απέκτησαν την πορεία του δείκτη των τραπεζών, και αυτές παρέσυραν τους περισσότερους κλάδους σε άνοδο. Ο ΓΔ και ο 25άρης αναζητούσαν ως το τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης το μέγιστο μέρας μέσα από το ενδοσυνεδριακό rebound των τραπεζικών μετοχών.

Με ανοδικό φινάλε πριν τη συνεισφορά των δημοπρασιών, η αγορά φάνηκε να περνάει με σκληρή δοκιμασία, άρα με το σπαθί της, πάνω από δοκιμασμένες στηρίξεις  των 571 μονάδων αλλά δεν άγγιξαν τις 580. Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ βελτιώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (21 από 14) blue chip έναντι των καθοδικών (4 από 7) με κανένα αμετάβλητο. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας είχαν πτώση οι 7 από 12 την προηγούμενη σύνοδο, και 2 από 6 ήταν αμετάβλητες. Άρα, οι 31 από 22 τη Δευτέρα, ήταν ανοδικές. Στα 29,987 από 14,901 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 14,96 από 5,48 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η υπερ-συγκέντρωση του ενδιαφέροντος άλλαξε αρκετά από τα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου αφού οι τράπεζες αποτελούν το 49,90% από 36,80% του συνολικού τζίρου. 

Οι Ευρωπαϊκές μετοχές, σήμερα εμφάνισαν ανοδική εικόνα και στη συνέχεια εμφανίστηκε η τάση για κατοχύρωση των αρχικών κερδών, μια μέρα που η διάθεση για ανάληψη ρίσκου εξαρτήθηκε από τις προσδοκίες για τη δυναμική των αγορών της Νέας Υόρκης, που ξεκίνησαν νευρικά. Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή +0,78%, ο CAC είχε μεταβολή +1,14%, με τον FTSE100 με μεταβολή +1,63%. Οι αγορές στις ΗΠΑ ενώ τα futures έδειχναν προς οριακά ανοδικό άνοιγμα άνοιξαν ανοδικά και εμφάνισαν μετά από λίγο απώλειες που έγιναν οριακή άνοδος της τάξης του +0,05% για τον Dow Jones και για τον S&P500 μεταβολή +0,04%. 

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +1,66% και έφθασε στις 579,18 από 569,72 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1542,82 από 1515,87 με μεταβολή +1,79%. Οι δημοπρασίες επέφεραν μικρή ανοδική αλλαγή στον ΓΔ και στον 25άρη, αφήνοντας τους με αυτή την παρέμβαση πιο κοντά στο ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσης.

Με κέρδη έκλεισαν οι εταιρίες Μέσων Ενημέρωσης +7,60% από 0,00%, Προσωπικά Οικιακά Είδη +3,11% από -0,17%, Τραπεζών +3,09% από +1,77%, Πρώτων Υλών +3,02% από +3,36%, Πετρελαίου Αερίου +2,80% από +0,68%, Κατασκευές Υλικά +2,01% από -0,14%, ο 25άρης +1,79% από +0,99%, ο ΓΔ +1,66% από +0,74%, ο FTSEM +1,29% από -0,35%, Τροφίμων Ποτών +1,25% από +0,48%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +0,97% από +1,46%, Εμπορίου +0,95% από -0,23%, Κοινής Ωφέλειας +0,92% από +0,52%, Τηλεπικοινωνιών +0,77% από +0,51%, Ακίνητης Περιουσίας +0,68% από +1,97%, Βιομηχανικών Προϊόντων +0,24% από -0,47%, Τεχνολογίας +0,13% από +0,10% και Ταξίδια Αναψυχή +0,04% από +2,34%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι εταιρίες Χημικών -1,16% από +2,38%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, και Υγείας 0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 29,987 από 14,901 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 3,419 από 0,612 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 22,284 από 13,034 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,450 από 0,433 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα41,831 από 41,288 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 47,336 από 17,288 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 68 από 56 των καθοδικών σε 39 από 36 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 13

Τεχνική ανάλυση

Στην δεύτερη σύνοδο της βδομάδας, ο 25άρης και πάλι δεν είχε πέρασμα από αρνητικό πεδίο. Το ελάχιστο μέρας σημειώθηκε στο πρώτο λεπτό και ήταν οι 1519,00 μονάδες και το μέγιστο μέρας ήρθε στις 16:59 και ήταν οι 1543,71. Το  κλείσιμο  έγινε στις 1542,82 μονάδες με μεταβολή +1,79%. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 8,724 εκατ. ευρώ.

Για τη σειρά Οκτωβρίου διακινήθηκαν 1550 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας στις 1543,00 μονάδες και κατώτερο στις 1518,75. Για τη σειρά Νοεμβρίου ο όγκος ήταν 236 ΣΜΕ. Άλλαξαν χέρια επίσης 3 ΣΜΕ της σειράς Δεκεμβρίου. Ο δείκτης έκλεισε στις 1542,82 μονάδες και η τιμή εκκαθάρισης του ΣΜΕ Οκτωβρίου ορίστηκε στις 1539,50 με ανοικτά συμβόλαια 5439 και της επόμενης στις 1537,50, με ανοικτά συμβόλαια 312.

Ο 25άρης (1542,82) δεν έχει αποκτήσει λόγω τραπεζών τα ίδια στατιστικά χαρακτηριστικά με τον ΓΔ. Έχει περάσει βέβαια πάνω από τον ΚΜΟ30 ημερών (1514,19) αλλά επίσης πλησίασε στους ΚΜΟ100 (1565,39) και ΚΜΟ200 (1558,26) και μετά από την χθεσινή ανοδική κίνηση κατά 27 μονάδες οι επαγγελματίες θεωρούν πιθανό να σταματήσει αυτή η κίνηση πριν χτυπήσει πάνω στον ΚΜΟ200 που είναι ψηλότερα 15 μονάδες. Ο δείκτης άφησε πίσω του την πρώτη αντίσταση στις 1524 μονάδες, με την αμέσως επόμενη να εντοπίζεται στις 1540 - 1543 μονάδες, μέσα στην ζώνη στην οποία έκλεισε. Αντίστοιχα οι 1511 και 1505 μονάδες είναι κοντινές στηρίξεις.

Αρκετοί αναλυτές απέδωσαν την άνοδο χθες στις παρατηρήσεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία και στις προβλέψεις του για την μεταβολή του ΑΕΠ στο 2016 και στο 2017. Αν πράγματι ισχύει κάτι τέτοιο τότε δεν αποκλείεται σήμερα να επικρατήσουν δεύτερες σκέψεις για μικρό χρονικό διάστημα και να πιεστούν οι μετοχές του ταμπλό.

Σύμφωνα την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, αν οι εξελίξεις είναι θετικές και χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις αναμένεται, αν βέβαια το επιτρέψει το διεθνές κλίμα, να ακολουθήσει ένα "mini relief rally" ίσως ανάλογο με εκείνο στα τέλη Αυγούστου. Σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ, τα πρώτα σήματα "επιβίβασης" δίνονται με την υπέρβαση των 1,65 ευρώ για την ΑΛΦΑ (1,56 ευρώ), των 0,205 ευρώ για την ΕΤΕ (0,191 ευρώ), των 0,529 ευρώ για την ΕΥΡΩΒ (0,526 ευρώ) και των 0,142 ευρώ για την ΠΕΙΡ (0,143 ευρώ).

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Δημήτρης Τζάνας  της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Με τις εξελίξεις γύρω από τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την Ελληνική Οικονομία να είναι σε κρίσιμο σημείο, ενόψει των αποφάσεων του ΔΝΤ για τον εφεξής ρόλο του, όπως θα διαγραφούν μετά τη λήξη της Συνόδου στις 7 - 9 Οκτωβρίου, το Ελληνικό Χρηματιστήριο έχει κυριολεκτικά υποστεί συναλλακτική 'αφυδάτωση".

Έτσι, ενόσω θα αναμένεται η έγκριση της υποδόσης των 2,8 δισ. από το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου και θα ανοίξει η διαδικασία της 2ης αξιολόγησης, οι Αγορές θα περιμένουν τη στάση του ΔΝΤ αν θα συνεχίσει να συμβάλει χρηματοδοτικά στο Ελληνικό πρόγραμμα, απόφαση συνδεδεμένη με την αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους ώστε να είναι βιώσιμο, ή θα υπάρξει μια "άλλη απόφαση" στο βαθμό που η Ε.Ε. (δηλ. η Γερμανία) επιμείνει να ασχοληθεί με το Ελληνικό χρέος…του χρόνου και μετά τις Γερμανικές εκλογές.

Και ποιο θα είναι το περιεχόμενο της "άλλης απόφασης", που είναι ενδεχόμενο να σημαίνει μεταφορά των υψηλότοκων απαιτήσεων του ΔΝΤ στον ESM που χρεώνει με αισθητά χαμηλότερα επιτόκια, εξέλιξη ευνοϊκή για την Ελλάδα, με το ΔΝΤ να παραμένει σε ρόλο συμβούλου. Ενόσω το τοπίο με τα προαναφερόμενα ζητήματα παραμένει αδιευκρίνιστο, το Ελληνικό Χρηματιστήριο θα συνεχίσει να κινείται στο γνωστό στενό εύρος των τελευταίων συνεδριάσεων, με τη αλλαγή σκηνικού να εγκυμονεί αυξημένη μεταβλητότητα, η κατεύθυνση της οποίας σύντομα θα διαφανεί.

Ενόψει των παραπάνω, η δημοσιοποίηση των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων, όπου σημειώνεται αισθητή βελτίωση της καθαρής κερδοφορίας για πολλές εταιρείες πιστοποιώντας την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων αναδιάρθρωσης των διοικήσεων, αφήνει παγερά αδιάφορους τους επενδυτές.

Παράλληλα, ερωτηματικά προκαλεί η κατάθεση ενός ακόμη, υφεσιακών χαρακτηριστικών, Προϋπολογισμού, που προβλέπει πρόσθετους φόρους και νέες περικοπές δαπανών, αλλά προβλέπει ρυθμό μεγέθυνσης η εκπλήρωση του οποίου προϋποθέτει έκρηξη Ιδιωτικών επενδύσεων, παραδοχή τουλάχιστον υπεραισιόδοξη με τα παρόντα δεδομένα και ενώ η Χώρα καταλαμβάνει την 86η θέση στην λίστα ανταγωνιστικότητας του "World Economic Forum".

Ταυτόχρονα, η μεταβλητότητα της μετοχής της Deutsche Bank συνεχίζει να ταράζει τις Αγορές, με το σενάριο κάποιου συμβιβασμού με τις Αμερικανικές Αρχές να έχει αυξημένη πιθανότητα, αφήνοντας ωστόσο ανοικτό το ζήτημα της ποιότητας του ενεργητικού της και του ύψους των ενδεχόμενων κεφαλαιακών αναγκών της. Ενώ ανάλογα ζητήματα παραμένουν για τις Ιταλικές Τράπεζες και πιθανόν και άλλες Ευρωπαϊκές.

Ακόμη, η συμφωνία του ΟΠΕΚ για τις παραγόμενες ποσότητές Πετρελαίου δεν οδήγησε σε αναρρίχηση των τιμών, εξέλιξη που, σύμφωνα με τον διευθυντή επενδύσεων, συνιστά ισχυρή ένδειξη της αδυναμίας της Παγκόσμιας Οικονομίας να κινηθεί με υψηλότερους ρυθμούς μεγέθυνσης, διαχέοντας έτσι το μήνυμα ότι οι Διεθνείς Αγορές θα συνεχίσουν να επηρεάζονται από τις αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών, αναφορικά με τα παρεμβατικά επιτόκια και τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης που ενδεχομένως θα εξαγγείλουν κάποιες από αυτές.

Σήμερα

ΟιΑσιατικές μετοχές και ο χρυσός υποχώρησαν σήμερα Τετάρτη και οι αποδόσεις των ομολόγων ήταν κοντά στα ψηλά δύο εβδομάδων καθώς οι αγορές είχαν ταραχθεί από μια ανάρτηση στον τύπο για πιθανή αποχώρηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εκ του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας γλίστρησε 0,3% στις αρχές των συναλλαγών. Ο Nikkei της Ιαπωνίας  εμφάνισε κέρδη +0,6%, με τη βοήθεια ενός εξασθενημένου  γιέν.

Οι αγορές της Κίνας είναι σε αργία. Το Bloomberg ανέφερε την Τρίτη ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα μπορούσε πιθανότατα να μειώσει τις ύψους 80 δισεκατομμύρια ευρώ μηνιαίες αγορές ομολόγων σταδιακά, πριν από τον τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχων».

Αργότερα ο αρμόδιος της ΕΚΤ για τα μέσα ενημέρωσης Michael Steen έγραψε ότι το σώμα των αρμοδίων επί της λήψης αποφάσεων της κεντρικής τράπεζας δεν έχει συζητήσει τη μείωση του ρυθμού των μηνιαίων αγορών ομολόγων. Τα επιτόκια θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα μέχρι ο δείκτης πληθωρισμού ανέβει προς τον στόχο της ΕΚΤ, είπε σε τραπεζίτες την Τρίτη ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Peter Praet.

Ο Χρυσός υποχώρησε -3,3% την Τρίτη, η μεγαλύτερη βουτιά από τον Σεπτέμβριο του 2013. Ανέκτησε ορισμένες από αυτές τις απώλειες, σήμερα, με αναρρίχηση +0,3% στα 1.272 δολάρια η ουγγιά.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ΗΠΑ αυξήθηκε σε υψηλό σχεδόν δύο εβδομάδων στο 1,6920%. Ήταν τελευταία σήμερα στο 1,6812%.

Τα Γερμανικά 10ετή κρατικά ομόλογα άγγιξαν επίσης υψηλό σχεδόν δύο εβδομάδων στο -0,043% την Τρίτη πριν το κλείσιμο στους στο -0,091%. Σε σημείωμα, οι αναλυτές της Citi έγραψαν ότι το άρθρο του Bloomberg ήταν μια «εξαιρετικά μεγάλη έκπληξη από το στρατόπεδο των γερακιών της ΕΚΤ», δεδομένου ότι η συναίνεση βλέπει ως πιθανή μια επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, σαν πιο πιθανή έκβαση.

Οι traders έχουν προεξοφλήσει ένα 63% πιθανότητες για αύξηση επιτοκίων από τη Fed το Δεκέμβριο, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch του Ομίλου CME.

Το δολάριο, το οποίο έλαβε μια ώθηση από τις αυξανόμενες προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων φέτος, υποχώρησε ελαφρά σήμερα.

Ο δείκτης δολαρίου DXY, η οποία παρακολουθεί το δολάριο, γλίστρησε 0,2% στο 95,987, μετά την άνοδο +0,5% την Τρίτη.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Ανάπτυξη τόσο για το 2016, όσο και για το 2017 προβλέπει για την ελληνική οικονομία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας έκθεσής του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας (World Economic Outlook). Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ εκτιμά ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα αναπτυχθεί κατά 0,1% φέτος και κατά 2,8% του χρόνου. Παράλληλα, βλέπει αποπληθωρισμό της τάξης του 0,1% για το 2016 και πληθωρισμό 0,6% για το 2017.

Σημαντική αύξηση των εσόδων για τον μήνα Σεπτέμβριο καταγράφουν τα προσωρινά στοιχεία των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών. 

Η αναλυτική πρόβλεψη-εκτίμηση για τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων (ανά φορέα) μέσα στο 2017 απουσιάζει από το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή, παρά την εκτίμηση ότι το ποσοστό της ανεργίας από 23,5% θα μειωθεί την επόμενη χρονιά στο 22,4%.Επίσης, σε ό,τι αφορά το σκέλος των εσόδων και σε σχέση με τις εκτιμήσεις έτους 2016, ο προϋπολογισμός του 2017 προβλέπει αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών (περιλαμβανομένων και των ρυθμίσεων οφειλών) κατά 1,452 δισ. ευρώ, γεγονός που οφείλεται, κατά την εκτίμηση του προσχεδίου, τόσο στην αύξηση των εισφορών σε κατηγορίες αυτοαπασχολούμενων και αγροτών όσο και στην καταβολή εργοδοτικής εισφοράς από το Δημόσιο και των εισφορών εργαζομένων σε αυτό προς τον ΕΦΚΑ από την 1η Ιανουαρίου 2017.

Σημαντική αύξηση κατά 14,6% εμφάνισε τον Σεπτέμβριο η επιβατική κίνηση στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», αγγίζοντας τους 2,13 εκατ. επιβάτες. Αύξηση σημειώθηκε τόσο στους επιβάτες εσωτερικού, όσο και στους επιβάτες εξωτερικού, παρουσιάζοντας άνοδο κατά 14% και 15% αντίστοιχα. Παράλληλα, οι Έλληνες ταξιδιώτες ενισχύθηκαν κατά 17% και οι ξένοι ταξιδιώτες κατά 15%.

Πτωτικά κινείται τα τελευταία χρόνια η αγορά της ελληνικής επιβατηγού ναυτιλίας, σύμφωνα με σχετική κλαδική μελέτη που εκπονήθηκε από τη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της ICAP Group A.E. και στην οποία εξετάζονται οι γραμμές της ακτοπλοΐας του εσωτερικού, η γραμμή σύνδεσης Ελλάδας - Ιταλίας, καθώς και οι πορθμειακές γραμμές. Το μέγεθος της αγοράς της ελληνικής επιβατηγού ναυτιλίας μειώθηκε την τελευταία επταετία κατά 32%, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι την περίοδο 2008-2014 το μεταφορικό έργο του κλάδου κατέγραψε απώλειες 7,8 εκατ. επιβατών και 2,9 εκατ. οχημάτων, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης.

Μέσα στον Οκτώβριο θα κατατεθεί στη Βουλή ο νέος νόμος για τον μηχανισμό εξωδικαστικής αναδιάρθρωσης επιχειρηματικών δανείων, ο οποίος θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις και όλα τα χρέη προς τράπεζες, Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία και λοιπούς ιδιώτες πιστωτές, ενώ από την ερχόμενη εβδομάδα θα μπορούν οι επενδυτές να καταθέτουν αιτήσεις για ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Ανάπτυξη τόσο για το 2016, όσο και για το τα έτη 2017 και 2018, «βλέπει» ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος σε εκδήλωση του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, την Τρίτη, στάθηκε εκ νέου στην ανάγκη η ανάπτυξη αυτή να είναι βιώσιμη.

Ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για κατάρρευση της ευρωπαϊκής νομισματικής πολιτικής, χαρακτηρίζοντας την ευρωπαϊκό πρόβλημα, ενώ προανήγγειλε τη δημιουργία συνεταιριστικών τραπεζών σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας «με νέες συνθήκες», όπως είπε.

Στην πρότασή του να αλλάξουν οι όροι καταγραφής του δημόσιου χρέους της Ελλάδας επιμένει ο Πολ Καζαριάν σε συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική», υποστηρίζοντας ότι η τρέχουσα αξία του ως ποσοστού του ΑΕΠ δεν είναι στα δυσθεώρητα επίπεδα που αναφέρονται, αλλά μόλις στο 41% σε καθαρή και στο 71% σε ακαθάριστη βάση. Κάτι τέτοιο όπως επισημαίνει θα διευκολύνει την επιστροφή στις αγορές και θα δώσει ώθηση στις προσπάθειες για ανάκαμψη της οικονομίας.

Η χρηματοδότηση ενεργειακών επενδύσεων βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνου Σκουρλέτη, με αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΤΕπ ήταν ο προϊστάμενος του τμήματος χρηματοδοτήσεων για Ελλάδα και Κύπρο, Ιωάννης Καλτσάς.

Aπαισιόδοξοι παραμένουν οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών, οι οποίοι από τη μια καταμετρούν απώλειες τζίρου που ξεπερνούν τα 750 εκατ. ευρώ την περίοδο της κρίσης και από την άλλη δεν βλέπουν καλύτερες μέρες παρά μόνο μείωση του ρυθμού των απωλειών στο 2% ετησίως την περίοδο 2017-2018. Σύμφωνα με πληροφορίες από εκπροσώπους του κλάδου, το 2016 η συνολική αγορά αναμένεται να διαμορφωθεί σε περίπου 1,35 δισ. ευρώ έναντι 2,12 δισ. ευρώ το 2009, τη χρονιά δηλαδή που είχε σημειωθεί και η υψηλότερη αξία της.

Την Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου, θα δημοσιευθούν τα οικονομικά αποτελέσματα της Aegean, για το διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου (εννεάμηνο) του 2016.

Σε όλα τα μέτωπα χτυπά ταυτόχροναο κινεζικός ναυτιλιακός όμιλος Cosco, προκειμένου να κυριαρχήσει στο power game που διεξάγεται αυτή την περίοδο, κάτω από την πίεση της τεράστιας κρίσης που μαστίζει τον ναυτιλιακό κλάδο. Οι Κινέζοι βρίσκονται στα φώτα της δημοσιότητας στην Ελλάδα, λόγω της απόκτησης της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά, αλλά η επεκτατική τους πολιτική δεν σταματά εδώ. Λαμβάνει σάρκα και οστά σε όλο το κόσμο.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Για αναταράξεις στις διεθνείς αγορές και στην παγκόσμια οικονομία σε περίπτωση που ο Ντόναλντ Τραμπ εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ προειδοποιούν Γερμανοί οικονομολόγοι. «Ενώ οι ΗΠΑ είναι ένα ασφαλές λιμάνι στις κρίσεις, με τον Τραμπ θα μπορούσαν να γίνουν το επίκεντρο ενός σεισμού των αγορών, όπως και κατά την οικονομική κρίση» δηλώνει στη Handelsblatt ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ιfo) του Μονάχου Κλέμενς Φίστ.

Οι συνεδριάσεις της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ θα αποτελούν την επιτομή της σύγκρουσης μεταξύ της πίστης στην παγκοσμιοποίηση και της αυξανόμενης αντίδρασης κατά των ανισοτήτων που αυτή δημιουργεί, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg. Από την ψήφο της Βρετανίας για την αποχώρησή της από την Ε.Ε. έως το σύνθημα «πρώτα η Αμερική» του Ντόναλντ Τραμπ, οι πιέσεις αυξάνονται για την αποδόμηση της οικονομικής ολοκλήρωσης που αποτέλεσε χαρακτηριστικό των συγκεντρώσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας για περισσότερο από 70 χρόνια, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι αποδόσεις κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης αυξήθηκαν και η ισοτιμία του ευρώ ενισχύθηκε μετά από δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πιθανόν να μειώσει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων της, παρά την υποτονική οικονομική ανάκαμψη και τον πολύ χαμηλό πληθωρισμό. Τo δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο επικαλείται ανώνυμες πηγές, σημειώνει ότι η ΕΚΤ θα μειώσει «πιθανόν» τις αγορές ομολόγων της, ενδεχομένως κατά 10 δισ. ευρώ τον μήνα.

Στο στόχαστρο των φορολογικών αρχών του γερμανικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας βρίσκονται 57 τράπεζες σε Ελβετία, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο και Αυστρία, οι οποίες ερευνώνται για συνέργεια σε φοροδιαφυγή. Οι διωκτικές αρχές του κρατιδίου έχουν διενεργήσει έρευνες για σειρά φορολογικών υποθέσεων, με τις τράπεζες να έχουν αποδεχτεί - μέχρι στιγμής - πρόστιμα, συνολικού ύψους 120 εκατ. ευρώ. Προς το παρόν, το υψηλότερο πρόστιμο (37 εκατ. ευρώ) έχει καταβληθεί από την Basler Kantonalbank, ενώ ταυτοχρόνως, οι αρχές διαπραγματεύονται με μια άλλη τράπεζα πρόστιμο, ύψους 60 εκατ. ευρώ.

Το πράσινο φως για την εξαγορά της SABMiller από την Anheuser-Busch InBev, άναψαν οι εποπτικές αρχές της Βρετανίας, προλειαίνοντας το έδαφος για την ολοκλήρωση του deal. Η συμφωνία έχει ήδη διασφαλίσει την έγκριση της Κομισιόν, αλλά και των αρμόδιων αρχών σε ΗΠΑ, Κίνα και Νότια Αφρική. Το deal των δύο εταιρειών, συνολικού ύψους 108 δισ. δολαρίων, θα επιφέρει σημαντικές ανακατατάξεις στην παγκόσμια αγορά ζυθοποιίας.

Ξεκίνησαν χθες οι εργασίες κατασκευής του νέου Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP), στην Αλβανία. Στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε κοντά στην πόλη Φιέρι, ο πρωθυπουργός της χώρας, Έντι Ράμα, και ο υπουργός Ενέργειας, Damian Gjiknuri, υπογράμμισαν τη σημασία του TAP για την Αλβανία και διαβεβαίωσαν για τα οφέλη του έργου τόσο στον ενεργειακό κλάδο, όσο και στην αγορά εργασίας. Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑP, Ιan Bradshaw, δήλωσε ότι «ο TAP έχει κάνει τεράστια πρόοδο τα τελευταία χρόνια» και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία με την αλβανική κυβέρνηση.

Κατά 25 μονάδες βάσης, στο 6,25%, μείωσε το βασικό επιτόκιο η κεντρική τράπεζα της Ινδίας. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2011. Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας εξέπληξε τους επενδυτές, οι οποίες ανέμεναν ότι το επιτόκιο θα διατηρούταν αμετάβλητο. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ινδικής τράπεζας, ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 5,3% το α’ τρίμηνο του 2017, έναντι 5% της πρότερης εκτίμησης. Η ανάπτυξη τέλος, εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 7,6% φέτος και στο 7,9% το επόμενο έτος.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα