Οι συνεδριάσεις της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ θα αποτελούν την επιτομή της σύγκρουσης μεταξύ της πίστης στην παγκοσμιοποίηση και της αυξανόμενης αντίδρασης κατά των ανισοτήτων που αυτή δημιουργεί, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.
Από την ψήφο της Βρετανίας για την αποχώρησή της από την Ε.Ε. έως το σύνθημα «πρώτα η Αμερική» του Ντόναλντ Τραμπ, οι πιέσεις αυξάνονται για την αποδόμηση της οικονομικής ολοκλήρωσης που αποτέλεσε χαρακτηριστικό των συγκεντρώσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας για περισσότερο από 70 χρόνια, σύμφωνα με το Bloomberg.
Ενισχυμένη από τους στάσιμους μισθούς και τη μειωμένη ασφάλεια των θέσεων εργασίας, η άνοδος των λαϊκιστών απειλεί να οδηγήσει σε ύφεση την παγκόσμια οικονομία, την οποία η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, χαρακτήρισε ήδη ως «αδύναμη και εύθραυστη».
Όπως τονίζει το οικονομικό πρακτορείο, οι φωνές για λιγότερη ολοκλήρωση και περισσότερα εμπόδια στο εμπόριο αποτελούν, επίσης, κινδύνους για τις μοχλευμένες χρηματοπιστωτικές αγορές, οι οποίες παραμένουν ευαίσθητες σε ξαφνικές αλλαγές του επενδυτικού κλίματος, κάτι που φάνηκε και από την πρόσφατη νευρικότητα για την οικονομική ευρωστία της Deutsche Bank.
Στην έκθεση του ΔΝΤ για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας (World Economic Outlook), που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα, το Ταμείο τόνισε τις απειλές από την κίνηση κατά του εμπορίου για την ήδη υποτονική ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.
Μετά την ανάπτυξη με ρυθμό 3,2% το 2015, η παγκόσμια οικονομία θα επιβραδυνθεί και θα τρέξει με ρυθμό 3,1% φέτος, πριν ανακάμψει το 2017 με έναν ρυθμό 3,4%, σύμφωνα με την έκθεση.