Ασιατικά Χρηματιστήρια

Πέμπτη, 28 Απριλίου 2005 07:01

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές, για τρίτη ημέρα, μετά τις εκθέσεις στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, που κατέδειξαν υποχώρηση της βιομηχανικής ανάπτυξης, στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου. Οι μετοχές της Toyota Motor Corp. και της Samsung Electronics Co., οδηγούσαν την πτώση.

«Τίποτε δεν φαίνεται πολύ ενθαρρυντικό αυτήν τη στιγμή, οπότε δεν υπάρχει λόγος να αγοράσω μετοχές εξαγωγικών εταιρειών», ανέφερε ο Masanao Yoshitake, ο οποίος διαχειρίζεται 1 δισ. δολ. σε ιαπωνικές μετοχές, με την RCM Japan Ltd., στο Τόκυο, συμπληρώνοντας: «Δεν υπάρχει καταλύτης, που θα βοηθήσει στην οικονομική ανάπτυξη».

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 900 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, υποχωρούσε 0,5%, φθάνοντας στις 96,85 μονάδες, στις 11:25' π.μ., στο Τόκυο, διευρύνοντας τις απώλειες δύο ημερών κατά 0,5%. Πτωτικά κινήθηκαν και οι άλλοι δείκτες στην περιφέρεια, εκτός από τους δείκτες στο Χονγκ Κονγκ, τη Ν. Ζηλανδία και τη Μαλαισία.

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225, σημείωνε απώλειες 0,8%, φθάνοντας στις 10.919,03 μονάδες. Οι μετοχές της Sony Corp., της δεύτερης σε μέγεθος εταιρείας παραγωγής ηλεκτρονικών ευρείας κατανάλωσης στον κόσμο, κινήθηκαν πτωτικά, μετά την πρόβλεψη, ότι τα κέρδη της θα υποχωρήσουν σε ποσοστό της τάξης του 51%, την τρέχουσα χρήση.

Τα κέρδη, που διαμορφώθηκαν χαμηλότερα των προβλέψεων, ώθησαν χαμηλότερα τις μετοχές στην περιφέρεια. Στη Σιγκαπούρη, οι μετοχές της STATS ChipPAC Ltd., κινήθηκαν πτωτικά, μετά την ανακοίνωση μεγαλύτερων, από ό,τι αναμενόταν, ζημιών, το πρώτο τρίμηνο.

Οι μετοχές της Τoyota Motor, της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο, από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας, σημείωναν απώλειες 1%, φθάνοντας στα 3.810 γιέν η μία. Η εταιρεία, πραγματοποιεί το 70% των συνολικών της λειτουργικών κερδών στη Β. Αμερική, σύμφωνα με τον Koji Endo, οικονομικό αναλυτή της Credit Suisse First Boston.

Οι μετοχές της Samsung Electronics, της μεγαλύτερης εξαγωγικής εταιρείας της Ν. Κορέας, έχαναν 1,1%, φθάνοντας στις 459.000 ουόν η μία. Οι ΗΠΑ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά εξαγωγών της Ν. Κορέας.

Ο MSCI Asia-Pacific Index, έχει υποχωρήσει φέτος 4,7%, καθώς ανησυχία επικρατεί ότι η ανάπτυξη στις ΗΠΑ, τη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα προορισμού των ιαπωνικών και των νοτιοκορεατικών προϊόντων, μετά την Κίνα, ενδέχεται να συρρικνωθεί περισσότερο από το αναμενόμενο.

Κυβερνητική έκθεση των ΗΠΑ αργότερα σήμερα, ενδέχεται να δείξει ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 3,5% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο, χαμηλότερα του ρυθμού 3,8%, με τον οποίο αυξήθηκε το τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News.

Στην Ιαπωνία, έκθεση έδειξε, ότι η βιομηχανική παραγωγή συρρικνώθηκε απροσδόκητα για δεύτερο μήνα, τον Μάρτιο. Εποχιακώς προσαρμοσμένη, μειώθηκε 0,3% τον περασμένο μήνα, εξ αιτίας της μείωσης της παραγωγής εξοπλισμού μεταφορών και ηλεκτρικών μηχανημάτων. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούσαν, ότι η βιομηχανική παραγωγή θα σημείνε αύξηση 0,2%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα