Πτώση τριμήνου στην Ευρώπη

Επιστρέφουν οι σκιές στην οικονομία
Πέμπτη, 28 Απριλίου 2005 00:01
UPD:06:31

Η ΠΤΩΣΗ των τιμών του πετρελαίου βοήθησε στη σταθεροποίηση των μετοχών στη Wall Street έπειτα από ένα δύσκολο πρωινό αλλά οι ανησυχίες για την ανάπτυξη παραμένουν με την Ευρώπη να υποχωρεί στα κατώτερα του τριμήνου.

Κυβερνητικές αναφορές που έδειξαν αύξηση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ άσκησαν πιέσεις στις τιμές πετρελαίου με αποτέλεσμα να αναζωπυρωθούν οι ελπίδες για χαμηλότερο εταιρικό ενεργειακό κόστος οδηγώντας υψηλότερα την ευρύτερη χρηματιστηριακή αγορά.

Οι μετοχές ακολούθησαν πτωτική τροχιά στη μεγαλύτερη διάρκεια των πρωινών συναλλαγών αντιδρώντας στην ανακοίνωση απογοητευτικών κερδοφοριών και στοιχείων για απρόσμενη πτώση των διαρκών καταναλωτικών αγαθών στις ΗΠΑ.

Η πτώση περίπου 3% των τιμών του πετρελαίου βοήθησαν την αγορά να αντιστρέψει αρχικές απώλειες αλλά οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο επιβράδυνσης των ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης παραμένουν στο προσκήνιο.

Μεταξύ των μετοχών που κινήθηκαν βάσει των εταιρικών νέων ήταν της εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon.com η οποία υποχώρησε πάνω από 5% στον απόηχο της ανακοίνωσης πτώσης της κερδοφορίας της.

Παρ' όλα αυτά αισιόδοξες οικονομικές αναφορές αντιστάθμισαν τη νευρικότητα για την προοπτική των εταιρικών αποτελεσμάτων. Βασικός παράγοντας για τις μετοχές παραμένει η σταθερότητα της οικονομίας και η πορεία των εταιρικών κερδών.

Ομπρέλα προστασίας για την αποφυγή μεγαλύτερων απωλειών στο δείκτη Nasdaq ήταν ο τομέας τεχνολογίας ο οποίος ανέκαμψε μετά τις αρχικές απώλειες.

Οι επενδυτές αναμένεται να αποκτήσουν ευρύτερη άποψη για την οικονομική ανάπτυξη με τη σημερινή ανακοίνωση στοιχείων.

Το υπουργείο Εμπορίου αναμένεται να ανακοινώσει αύξηση του ετήσιου ΑΕΠ με ρυθμούς 3,5% το πρώτο τρίμηνο, έναντι ρυθμών αύξησης 3,8% του τετάρτου τριμήνου.

Η αναζωπύρωση των ανησυχιών για τις καταναλωτικές δαπάνες οδήγησαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στα κατώτερα επίπεδα του τελευταίου τριμήνου με τους επενδυτές να εγκαταλείπουν μετοχές εταιρειών που είναι ευάλωτες σε οικονομικά μεγέθη και λιανικού εμπορίου και να στρέφονται σε περισσότερο αμυντικά επενδυτικά παιχνίδια όπως ο κλάδος φαρμακοβιομηχανίας.

Ο Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 47,67 μονάδες, ποσοστό 0,47%, φθάνοντας στις 10.198,80 μονάδες. Με άνοδο 2,99 μονάδων, ποσοστό 0,16%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.156,38 μονάδες.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips υποχώρησε κατά 1,3% στις 1.059,7 μονάδες αγγίζοντας το κατώτερο επίπεδο από τις 28 Ιανουαρίου. Ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 έχασε 1,4% κλείνοντας στις 2.942,6 μονάδες. Με πτώση 0,28% έκλεισε ο δείκτης Nikkei στο Τόκιο τερματίζοντας στις 11.005,42 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα